Grande finale Serie A 2023 #1:  ”Kan inte ge annat än toppbetyg”

Grande finale Serie A 2023 #1: ”Kan inte ge annat än toppbetyg”

Vi sammanfattar Serie A2022-23 med att lyssna på vad redaktionerna har att säga.


Ännu än Serie A säsong går mot sitt slut. Ja, vi har faktiskt omspelet mellan Spezia och Hellas Verona kvar att reda ut.
Men vi orkar inte vänta på det utan sammanställer säsongen men tre artiklar där redaktionerna svara på tre frågor i varje artikel.
Varsågoda!

Vi börjar stenhårt... Säsongens betyg?

ATALANTA
— Rent tabellmässigt är säsongen enligt mig mer än godkänd. Att nå Europaspel, vilket vi missade förra året, är ovärderligt och det går inte att kräva mer av det här laget. Gasperini har återigen visat sin klass, även om det spelmässigt över säsongen som helhet har hackat en del. Det är inte samma frejdiga Atalanta längre, men poängen har trillat in och det är på det stora hela en oerhört väl genomförd säsong. (Martin Wideen)

EMPOLI
— Vi vet med två matcher kvar att spela att Empoli presterat åtminstone en poäng bättre än föregående säsong. Det är inget annat än en bedrift med tanke på att spelare som Pinamonti (meste målgörare ifjol) och tongivande Bajrami försvann inför säsongen.  
 Fjolårssäsongens höst var magisk, men våren var desto blekare. Den här säsongen var jämn, med några toppar. (Oskar Örn)


FIORENTINA
— Ett betyg är ofta någon slags sammanvägning av prestationer men hur viktar man ett mindre fiasko i ligan och samtidigt spel i två finaler (italienska cupen och Conference league)? Vinner vi på onsdag så blir det en fyra. Förlorar vi en trea på en femgradig skala. /Alexander Johansson)

HELLAS VERONA
— Ja, en match kvar men betyget kan i alla fall inte bli bättre än fyra i tiogradig helvetets skala - vare sig laget.åker ur eller inte. Allt har i stort sett varit bedrövligt. 
President Setti har verkligen runierat det han byggde upp med Juric och Tudor under de tre säsongerna de höll sig uppe. Det visar verkligen hur instabila klubbar är med små ägare där de ofta är bereonde av att ska klaffa, från plan till palats. En stor orsak till varför klubben dränerades var framförallt skiftet av Sportchefen. Hyllade Tony D´Amico flyttade upp ett par steg gick vidare till Atalanta och Brescias Maroccu kom in. Visst, man vet om sånt fungerar eller inte men den nye sportchefen hade inte samma fingertopskänsla att hitta rätt ersättare till spelarna som försvann.
Blev inte bättre av att klubben dumpade iväg spelarna - många på lån med utköpsklausul - vilket gjorde att klubben inte hade några pengar att köpa för. 
Tränare Gabriele Cioffi kändes som rätt man på rätt plats - men tyvärr helt fel tillfälle. Jag undrar om Maroccu och Ciofi hade en dialog överhuvudtaget om spelarvärvningar eller om sportchefen bara blåste på. (Johan Stistrup)

INTER
— 4/5 ger jag säsongen. Räknar med att Intet förlorar CL-finalen, men vid vinst blir det så klart 5/5. Jag förväntade mig inför säsongen att Inter skulle vinna ligan. Ligaspelet är lite under kritik men det kompenserar med vinst i Italienska supercupen och Coppa Italia. Det var viktigt att Inter lyckades fixa topp fyra, annars hade det varit katastrof. (Carl Mårtensson)

JUVENTUS
— Allegris andra raka säsong utan trofé ger 4,5 i Gazettabetyg, helt klart underkänt i min bok. Spelet har sett bedrövligt ut, man åkte ut med huvudet före i CL och med en match kvar att spela i ligan har laget bara mäktat med 55 mål framåt, 20 färre än Napoli. Visst, utan minuspoängen hade man nått CL nästa år men det räcker inte för ett lag som Juve. Man har dom överlägset högsta lönerna i ligan och måste bjuda på mer än såhär. . (Mikael Noaksson)



LAZIO
— Lazio gör en mycket bra säsong och placera sig på en andraplats i tabellen, vilket innebär spel i Champions League nästa säsong. Ingen hade tippat på det på förhand.
I Europa åkte man ut tidigt men med tanke på Lazios trupp så kunde man inte göra mycket mer.
Sarri ska ha en stor eloge, med 13 dugliga spelare och utan en ersättare till Immobile (som i princip missat 2/3 av säsongen) har man hållit nollan 21 gånger (rekord), slagit alla lag minst en gång och som sagt kommit 2a. Mycket bra gjort! (Niklas Tellini)

MILAN
— Det är väl godkänt, även om jag hellre hade sett att vi gick hela vägen i ligan eller åtminstone utmanade på allvar där. Dock är en semifinal i CL (den snälla lottningen till trots) ett stort kliv framåt och nu när man säkrat spel i CL nästa säsong får man väl ändå anse det som en bra säsong. Vi faller framåt. (Kaveh Golestani)

NAPOLI
— Ja, vad kan man säga annat än 10/10? Laget agerade absolut bättre än förväntat med tanke på sommarens förluster. Ersättarna var helt makalösa, om än både oprövade i Serie A och med Napolis stil av fotboll men detta visade sig bara vara positivt för hela laget. Osimhen tog ett steg framåt. Di Lorenzo visade ånyo på ett obevekligt ledarskap och Kim Min-Jae visade sig vara stabilare än självaste kolibrin. Det trodde nog varken jag eller någon annan supporter. (SoloNapoli)

ROMA
— Med sommarmercaton vi gjorde och den jämbördiga konkurrensen som fanns med övriga topplag, så var en topp-fyra placering ett måste. En rimlig målsättning både innan säsongen började, men framförallt nu med facit i hand när säsongen spelats klart. Det som stoppar ett alltför lågt betyg är resan till EL-finalen och skade problematiken under våren. Men samtidigt så slarvade Roma bort flertalet chanser i ligaspelet som tillslut kostade vår målsättning när sista räddningsplankan (EL-finalen), förlorades på mållinjen mot Sevilla. Roma borde prioriterat bättre och vunnit någon av vårens poängtapp mot Monza, Bologna, Salernitana eller Milan. Inte svårare än så. (Melker Gadd)

SAMPDORIA
— Säsongens betyg: Lägsta/sämsta möjliga. Sampdoria gick in i säsongen med ett ihåligt lagbygge, och de nyförvärv som har gjorts har inte täppt igen de hålen. Resultaten har blivit därefter, laget har presterat uselt och slutar sist i Serie A, helt logiskt. (Mats G Nimmerfors)

UDINESE
— Från Udineses perspektiv har det varit en riktigt bra säsong. Laget hade ambitionen att hänga kvar i högsta serien och inför säsongen tydde spelartruppens beskaffenhet på att det skulle bli en hård kamp om att säkra nytt kontrakt. Men det blev det inte. Udinese seglade fram i säsongsinledningen och har aldrig ens varit nära en bottenstrid. Man har visserligen dalat en aning under våren, men att säkra kontraktet tidigt och landa säsongen någonstans i "mittens rike" måste ses som ett bra resultat för den här upplagan av Udinese. (Jesper Klingnell)

* * *

Säsongens match?

ATALANTA
—  Juventus borta. Vi fick inte med oss alla tre poäng, men det var en fantastisk insats där man fick beskåda vilka oerhörda kvaliteter och stora potential som finns i truppen. (Martin Wideen)

EMPOLI
— Kvitteringen borta mot Sampdoria till 1-1 innebar att Empoli säkrade kontraktet. Trots vinster borta mot Inter och hemma mot Juventus klassar jag Sampdoria borta som årets match. (Oskar Örn)

FIORENTINA
— 3-1 segern borta mot Basel i Conference league-semin. Vi förlorade veckan innan hemma med 1-2 trots att vi dominerade framför allt första halvlek med eftertryck. Men i Basel var det inget snack. (Alexander Johansson)

HELLAS VERONA
— Den spelas söndag 7 juni mot Spezia (förlust med 2-1 efter förlängning) (Johan Stistrup)

INTER
— Match två mot Milan i Champions League i semifinalen. Jag var där och jag har aldrig upplevt bättre stämning, då har jag sett mycket fotboll i Europa. Skönt Lautaro fick göra mål också den matchen. Inter vann ju första mötet med 2-0 så det var publikfest sedan minut ett. Eeeeee per la gente che ekade över hela Milano. (Carl Mårtensson)

JUVENTUS
— Oj, det är inte lätt att svara på då ingen match sticker ut som speciellt bra. Men jag väljer nog bortavinsten mot Inter med 1-0. Dels för att det alltid är underbart att slå Inter men också för att laget faktiskt spelade bättre än förväntat. (Mikael Noaksson)

LAZIO
— Svårt att välja ut en match, men skulle säga mot Inter i höstas, Juventus hemma eller en av de två vunna derby. (Niklas Tellini) 

MILAN
— Milan-Inter 3-2. När Leao visade varför han var så oumbärlig för Milan. (Kaveh Golestani)



NAPOLI
— För mig står det mellan Ajax borta och Juventus hemma. Två matcher där laget verkligen visade på överlägsenhet och beslutsamhet. Inget kunde gå fel och inget gick fel. Liverpool hemma var också en sån match men det fanns en underlig överlägsenhet i de första nämnda matcherna. Personligen blev jag väldigt överraskad, nästan chockad, av Ajax borta resultatet, så jag får nog sätta den främst.  (SoloNapoli)

ROMA
— Returmötet mot Feyenoord på Olimpico i Europa League. Den matchen hade allt. Hopp, förtvivlan, eufori och lättnad. När Paulo Dybala gjorde 2-1 minuten innan 90, vilket tog matchen till förlängning, kändes vägen till finalen glasklar.  (Melker Gadd)

SAMPDORIA
— Det finns egentligen ingen som är värd att nämnas, men jag säger matchen mot Sassuolo efter nyår där vi gjorde två tidiga mål och överraskande vann. (Mats G Nimmerfors)

UDINESE
— Det är ju svårt att säga något annat än 4-0-segern mot Roma i höstas. Där stod Udinese för en näst intill felfri insats. Även 3-1-viktorian mot Inter två omgångar senare var imponerande från Udineses håll. Från vårsäsongen sticker 3-1 hemma mot Milan ut. Det var en match där Zlatan Ibrahimovic fick de flesta rubrikerna, men där Udinese spelade riktigt bra och vann välförtjänt. (Jesper Klingnell)

* * *

Säsongens bästa respektive sämsta värvning?

ATALANTA
— Lookman är det självklara valet gällande säsongens bästa värvning. Han har varit skadedrabbad nu under våren och därmed inte spelat lika frekvent, men han var fenomenal under hösten i Zapatas frånvaro och är lagets främste målskytt med tretton strutar. Sen är även Højlund självklart en supervärvning, både ur ett sportsligt, men framförallt ett finansiellt perspektiv. Dock har han inte presterat på samma höga nivå som Lookman.
Jag tycker inte att någon av våra värvningar har varit direkt dåliga, men hade självklart förväntat mig mer av Boga. (Martin Wideen)

EMPOLI
— Caputo kom in på lån från Sampdoria och levererade direkt. Han har stått för 5 mål och 4 assist på våren. Det är otroligt.  
 Koni De Winter, lånet från Juventus, har tyvärr varit skadad mycket och inte kunnat visa upp den potential som finns i honom. (Oskar Örn)


FIORENTINA
— Bästa värvningen var Dodo. Med Dodo fick vi in snabbhet på kanten och ett bättre offensivt vapen än om vi bara haft Venuti. Var Dodo så mycket bättre än Odriozola? Jo, han är nog lite bättre. Sämsta värvningen var vintermercatons Brekalo. Inte ett enda poäng har han fått till. I och för sig har han bara gjort elva matcher, varav de flesta inhopp, men det är väl en del av problemet. (Alexander Johansson)

HELLAS VERONA
— Alltså sett över hela säsongen måste nog Isak Hien ses som den bästa.Den unge svensken petade bort lagkaptenen Günter och skickade honom till Sampdoria. Han har verkligen visat kvalitet och plockade bl.a. bort Osimhen totalt på Stadio Maradona.
Eftersom det är en skog av svaga spelare så är det ändå svårt att se någon direkt dålig. Men någon som jag väntade mig mer av var Thomas Henry. Trodde uppriktigt att han kunde axla Diego Simeone mantel... Visst, han blev skadad redan under hösten och borta resten av säsongen men det lilla han visade så kändes det mer som hans säsong i Venezia var One-hit-Wonder. (Johan Stistrup)

INTER
— Acerbi och Mkhytarian förtjänar cred pga kom billigt. Men den bästa värvningen är Onana gratis. Vi får se om Inter lyckas behålla honom. Sämsta värvningen blir Bellanova på lån för fyra miljoner euro, det återstår att se om Inter köpte loss honom. Ryktas om att Inter lånade in honom för att göra Bremers agent nöjd då Bremer ryktades till Inter. Genidrag! (Carl Mårtensson)

JUVENTUS
— Hmm, kan inte säga att jag tycker att någon av värvningarna har varit särskilt bra. Men Gatti gjorde en fin andra halva av säsongen så även om han värvades i vinterfönstret 2022 så kommer jag att välja honom. Han gjorde några avgörande mål i EL-slutspelet och visade fin grinta där bak. Bremer kommer bli en bra värvning men han var lite väl ojämn och skadad för att göra någon succé. Di Maria var bra under 20% av säsongen och kostade skjortan lönemässigt, Milik började bra men försvann helt efter det och Paredes lyckades aldrig bli en del av startelvan. Men sämst av dom alla var ändå Pogba som inte mäktade med mer än 161 spelade minuter på hela säsongen. Till det fina priset 15 miljoner € i lön.. (Mikael Noaksson)

LAZIO
— Provedel utan tvekan var säsongens bästa värvning. Tänkt som ersättare till Maximiano, fick hoppa in redan efter 5 minuter av första matchen och sen dess har han imponerat enormt. 21 clean sheets säger en hel del. För Provedel fick Lazio endast ge 2 miljoner.
Casale och Romagnoli är dock två super värvningar också.
Sämsta värvningen måste tyvärr vara Cancellieri. Han gjorde några inhopp i början av säsongen men fått nöta mycket bänk.  (Níklas Tellini)

MILAN
—  Alla värvningar har varit usla. Nästan. Thiaw har varit ett stort utropstecken sedan han fick komma in i rotationen och jag tycker att han gått från klarhet till klarhet. Det är en framtida storback. Sedan har vi den sämsta. Origi har varit katastrofal, men han kom iaf gratis. De Ketelaere var vår stora investering, och det på en vital position, och han har gjort precis allt utom att imponera. Detta efter att hans första inhopp varit SÅ lovande. Total flopp hittills. (Kaveh Golestani)

NAPOLI
— Bästa värvning, jämnt skägg mellan Kvaratskhelia och Kim Min-Jae. Ja vad säger man om Kvaradona, vilken spelare, vilken innovativ galning. Tänk när han får till sina avslut bättre (?), det kan sluta i stjärnorna då.
Kim Min-Jae måste nämnas, utan en stabil back så vinner man inte Serie A. Vilken stålman, vilken organisatör med ett lugn och en spelförståelse som jag inte trodde han hade.. (SoloNapoli)



ROMA
— Den bästa är utan tvekan Paulo Dybala (ingen förklaring behövs). Nemanja Matic förtjänar även att nämnas, tätt bakom Dybala. Sämsta är tyvärr Andrea Belotti. Noll mål i Serie A är inget annat än underkänt, trots att han visade moral och lojalitet i viktiga matcher. (Melker Gadd)

SAMPDORIA
—Jag säger lånet av Zanoli, en spelare som jag är ganska förtjust i. Vi får garanterat inte behålla honom. Harry Winks är väl också en kandidat. När han väl var spelklar, vilket tog ett tag, så stod han för en del fina insatser. Sämsta värvning: Gonzalo Villar. Pussetto har jag knappt sett röken av. (Mats G Nimmerfors)

UDINESE
— Inför säsongen värvade Udinese en ny tränare i form av Andrea Sottil. Det kan mycket väl vara en av säsongens värvningar i hela Serie A, då han tog högstaligan med storm. Som tränare har han förespråkat ett spel med mycket intensitet, anfallsvilja och ett högt presspel. På spelarfronten har Jaka Bijol vuxit ut till en stabil pjäs i backlinjen. Slovenen läser spelet fint och bidrar ofta med sin fina uppspelsfot. Dessutom har han varit överraskande bra på huvudet och vuxit ut till ett anfallsvapen på offensiva fasta situationer. (Jesper Klingnell)

***
 

La Curva-redaktionen2023-06-07 12:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)