Hösten 2018 — Del 1: ”Har förtjänat fru Fortunas gunst”

Hösten 2018 — Del 1: ”Har förtjänat fru Fortunas gunst”

Jag vet, abstinensen börjar tala. Ännu ett veckoslut utan Serie A. Men vi gör det bästa av den helgen seriens längsta vinteruppehåll i modern tid med att gå igenom hur hösten varit Vi gör helt enkelt en liten sammanfattning med redaktionerna på SvenskaFans om hur de ser på den första halvan av säsongen.

Vi har dragit fram 13 frågor till redaktionerna och kommer sammanfatta dem i fyra olika delar.
Här kommer de tre första (övriga delar kommer under helgen):

* * *

Hur skulle du vilja betygsätta laget höstsäsong så här långt?


— Betyget måste tyvärr bli underkänt. Två segrar på 19 omgångar säger egentligen allt. (Mikael Mansjö)


— 5 av 10. Sett till hur ung truppen är så får man ändå säga att saker och ting hade kunnat vara värre. Med det sagt har man haft väldigt svårt att komma upp i nivå under stora delar av hösten vilket har bidragit till en besvikelse till placering i tabellen. Med tanke på att övriga lag också gått trögt hade Viola mycket väl kunnat vara och nosat på Europa om man bara gjort jobbet… (Johan Horn)


— En berg-och-dalbana med höga toppar och djupa dalar. Höjdpunkterna är helt klart inledningen i ligan med den sena derbysegern mot Milan, och Icardis magnifika avgörande i Champions League mot Tottenham. Uttåget i CL mot PSV ser jag som den största besvikelsen och bottennappet. Summa summarum för betygsättning av laget blir en 6 av 10. (Mio Wallin)


— Jag kan inte annat än vara nöjd med höstsäsongen. Juventus leder ligan med nio poäng och har tagit alla ”viktiga” poäng som man behöver ta för att nå det ändamål man vill uppnå. Spelmässigt kan vi fortfarande utveckla och bli bättre. Vi kanske skulle må bättre av ett nyförvärv för att öka konkurrensen på det centrala mittfältet. Skador har satt käppar i hjulet för Allegris lagbygge men man har visat sig vara stark ändå med talanger som Bentancur som ständigt utvecklas och går från klarhet till klarhet. En stor motgång inträffade då allmänheten fick reda på att Marotta skulle komma att lämna Juventus. Det kom lite som en chock då i brinnande säsong gick man separata vägar. Marotta ska ha ett stort tack för sina tjänster i Juventus då han fick klubben på den väg vi rullar på idag. (Alexander Ågren)


— Lazios säsong hittills har varit mer än godkänd rent allmänt. Man ligger på en 4:e plats, trots att man kastat bort många poäng. Just det är anledningen till att betyget inte är jättehögt, då man hade  kunnat haft minst 5 poäng mer sett till hur man förlorat dessa poäng. Tänker t.ex. på matchen mot Sampdoria där bortalaget kvitterade i 97:e minuten, matchen mot Atalanta där Acerbi är 4 cm offiside     när han nickar in kvitteringsmålet, eller att man misslyckats med att ta poäng mot alla de "större" klubbarna. (Lazioredaktionen)


— Klart godkänd, 6.5. Förra säsongen var en besvikelse och frågetecknen många. Det mesta hat utvecklats i rätt riktning i år, och sett till det spelarmaterial vi har råd med så går det inte att vara besviken på det sportsliga. (Henrik Edman)
 

— Det blir en svag fyra av fem möjliga. Laget håller andrapositionen i Serie A, gör bra matcher i tuff grupp av CL. Kanske hade fyran varit starkare om man hade avancerat till åttondelsfinal. (Fredrik Kreuger)


— Parma har stått för en optimal höst och inte bara motsvarat förväntningarna utan överträffat dem. Det fanns mycket som talade emot klubben på förhand. Calaiò-härvan med meddelanden skickade till forna lagkamrater inför säsongsavslutningen gjorde att Parmas Serie A-status var hotad, vilket gjorde det omöjligt för sportchefen Daniele Faggiano att förstärka laget i god tid. Parmas grundtrupp kändes inte i närheten av bra nog heller vilket är ett logiskt resultat när man vandrat genom seriesystemet i såpass rapp takt som Parma har gjort. Så med detta i åtanke är Parmas 12:e plats med häng på europaplatserna ett mycket imponerande åstadkommande. (Martin Eliasson)


— På en skala mellan 1-5 så förtjänar inte laget mer än en 3a. Man har blandat och gett i Serie A under hösten där man har 8 vinster, 6 oavgjorda och 5 förluster. Detta betyder att man har tappat 27 poäng på första halvan av året och har 30 inspelade. Trots detta så ligger man sexa i tabellen och har enbart 2 poäng upp till Lazio som just nu innehar sista Champions League platsen. Hade vi utgått enbart av resultaten i ligan så hade betyget nog hoppat ner ett halvt steg till men nu måste man även räkna in resultaten i CL och att man återigen går vidare till slutspelet är både viktigt för ekonomin men även för psyket både när det gäller tifosi som klubb. Om säsongen ska kunna anses som godkänd i slutändan så måste man knipa en CL plats i ligan och ha gjort det bra antingen en i Champions League alternativt lyckas gå hela vägen till final i Coppa Italia. (Philip Lantz)


— Sampdorias målsättning för året är tydlig. Laget skall slåss om ligans topp 6 placeringar för att möjliggöra Europaspel. Kollar vi på tabellen idag ligger Sampdoria på plats 7 bakom Milan och Roma med 2- respektive 1p´s marginal. Låter vi höstens positiva prestation generera i lite hybris ser vi enbart 3 poäng upp till Lazio på 4e platsen som också innebär direktkvalificering till Champions league. Sampdoria har gjort en bra säsong och ligger tabellmässigt enligt målsättning. Mötena med top 4 klubbarna har dock tydligt visat sin kvalitétsskillnad där Sampdoria åkt på smärtsamma förluster.
Sampdorias höst får betyg 8/10. (Sampdoriaredaktionen)


— Udinese inledde säsongen förhållandevis bra, framförallt poängmässigt. Sedan kom laget in i en tung period då det endast blev en poäng på sju matcher. Det resulterade även i ett tränarbyte. Sammanfattningsvis kan man väl säga att det inte varit någon klang- och jubelföreställning, men med tanke på att Udinese just nu ligger på säker mark är det svårt att vara alltför kritisk. Så jag skulle nog sätta ett knappt godkänt betyg på den första halvan av säsongen. (Jesper Klingnell)

* * *


...och mer specifikt - vad vill du lyfta fram för händelse under hösten? 
 

— En negativ händelse som ligger nära i tiden och som inte brukar förknippas med oss Bolognasupportrar, är när tre kors sattes upp på träningsanläggningen mot tre av klubbens styrande personer och för att rikta missnöje med dem samt lagets position i tabellen. På planen har många försvarsmisstag (ofta i eget straffområde) bidragit till enkla mål för motståndarna och som i matchavgörande lägen avgjort för många viktiga poäng. Kollar man för mycket på tabellen blir det lätt att man stirrar sig blind på negativa aspekter på klubbens höst men det finns även positiva inslag. Se bara på den självklare målvaktsettan Lukasz Skorupski vuxit till att bli, klubbens långsiktiga inställning till tränaren och hans position trots uteblivna och önskade resultat samt att det verkar finnas en fin harmoni i truppen. (TIFOSI MAGGIORE)


— Första fem matcherna kändes väldigt lovande med höjdpunkten i säsongspremiären mot Chievo där vi fullständigt demolerade dem på Franchi. Sedan följde egentligen 9-10 matcher där man inte kom upp alls i nivå och såg generellt tama ut. Kryss mot Frosinone och Cagliari var onödiga poängtapp som bara gjorde ont i själen med tanke på hur spelet såg ut.. I mitten på december såg det ut att förbättra sig men det är ännu oklart efter 0 gjorde mål de senaste två matcherna mot medelmåttigt motstånd. Januari blir avgörande.(Johan Horn)
 


— Både positivt och negativt om ditt lag. Kan vara match, händelse eller vad som helst. Färskast i minnet gällande negativ händelse är apljuden mot Koulibaly och efterföljande bestraffning med tomma läktare. Nainggolians återkommande disciplinära svårigheter är också beklämmande. Som ljuspunkt vill jag lyfta Icardi som genomgående varit strålande och har producerat och presterat på topp. (Mio Wallin)


— Med den framgång vi har nått än så länge så måste jag peka ut en faktor som är direkt avgörande. I slutet på september, den sjunde omgången, mötte vi Napoli på hemmaplan och gnetar oss igenom en tuff inledning och vänder matchen till vinst. Där och då visade vi vår potens och dignitet att vi ska ha scudetton även den här säsongen. (Alexander Ågren)


— Negativt - Matchen mot Sampdoria. Lazio lyckades vända till 2 - 1 i 93:e minuten, men släppte in 2 - 2 målet i 97:e minuten. Dåligt. (Lazioredaktionen)


— Positivt = Romagnoli. Först och främst fick Milan inför säsongen en fullvärdig kapten för första gången sedan 2009. Matcherna mot Genoa och Udinese kommer jag sent att glömma, då Milan hade stora problem att lyckas bärga sina viktiga trepoängare. På övertid, i båda matcherna, tog Romagnoli sitt kaptensansvar och avgjorde båda matcherna, trots sin position på plan.

Negativt = Derbyförlusten. Många skulle nog svara EL, men i likhet med spelarna har jag lärt mig att EL är inget att bry sig om.  Det var också anledningen till att det gick som det gick, helt utan min besvikelse faktiskt. Istället var det mest negativa att vi förlorade derby. Att förlora ett derby är alltid tungt, men att göra det på övertid för att man börjat fegspela är oförlåtligt.(Henrik Edman)


— Napoli har gjort bra insatser i CL, men kryssade lite för mycket för att avancera till slutspel tyvärr. Det svider att inte ha CL i vår nu när Serie A känns svårt att nå längre än andraplatsen. Det blev en tråkig sorti i den turneringen.
En positiv sak har varit Ghoulams återkomst i december månad. Han har sett fin ut och håller han sig skadefri blir han förhoppningsvis en injektion av klass till våren. (Fredrik Kreuger)


— Parma hade en halvtung inledning på säsongen med endast en poäng på de tre första matcherna trots två bra insatser och då började vissa tankar presentera sig att man kanske helt enkelt saknade den nödvändiga kvalitén för att få resultaten med sig. Sedan följde ett två veckors långt landslagsuppehåll och Parma kom tillbaks och bortaslog Inter med 1-0. Den matchen skiftade ens momentum under hösten och den kampviljan, uppoffrande mentaliteten och lagsammanhållningen som man visade upp i den matchen är kanske vad som kännetecknar Parmas höst allra främst. Man hade mycket tur i den matchen, det ska man inte hymla med men Fru Fortunas gunst är ibland någonting man gjort sig förtjänt av. (Martin Eliasson)


— Positivt måste ändå vara att man lyckades ta andra platsen i gruppen i Champions League utan några större bekymmer. Det kanske inte var det starkaste motståndet men det kändes ändå som att CSKA Moskva var det lag som kunde hota och dessa avfärdade man bra under två matcher. Negativt är alla poängtapp och framförallt förlusterna mot Bologna, Udinese och Spal. Dessa tre lag måste man ta tre poäng mot i varje match om man ska ha något att göra uppe i toppen. Jag tror att anledningen ligger i en blandning av att det har varit mycket skador, dålig stämning i truppen och att Eusebio Di Francesco inte haft en tydlig idé och inte kunnat vara förändringsbenägen när ett spelsystem inte funkar. (Philip Lantz)


— En faktor till dem goda resultaten är den hälsosamma konkurrensen som idag finns i truppen. Det fanns en period i mitten av hösten där det var svårt att få ihop en presterande startelva. Ett mittfält där Albin Ekdal fått spela med flera olika konstellationer har äntligen fått kontinuitet och därmed bra prestationer. Sampdorias positiva och negativa grundar sig enligt oss på redaktionen i samma orsak. Giampaolo föredrar kontinuitet i de taktiska momenten. Samp formerar i regel alltid en 4-1-2-1-2 uppställning. Självklart finns det taktiska varianser från match till match. Exempelvis lagets presspel eller den offensiva friheten hos ytterbackarna. Märkbart är att spelarna vet exakt hur dem skall agera i alla tänkbara situationer vilket medför i regel alltid god effekt på Giampaolos matchcoachning. Sampdorias förutsägbara sätt och envisa sätt att spela är också något som tydligt sårat i höstens förlustmatcher. Tydligaste exemplet är Roma borta. Sampdorias numerära underläge på kanterna visar sig vara en svaghet motståndare tar tillvara på. (Sampdoriaredaktionen)


— Det jag vill lyfta fram är tränarbytet. Udinese hade då bara tagit en ynka poäng på de sju senaste matcherna och ledningen valde att skicka iväg Julio Velázques för att i stället plocka in Davide Nicola. Den nye tränaren fick tuffast tänkbara start då han skulle möta fjolårets Champions League-semifinalist Roma. Men resultatet var imponerande då Udinese gick segrande ur bataljen.
En missräkning man kan ta upp var det som hände en knapp månad senare. Då tappade Udinese en 1-0-ledning hemma mot Frosinone, efter en svag andra halvlek. Det var en stor besvikelse i Udineselägret. (Jesper Klingnell)

* * *

Spelarna då, vilka har utmärkt sig?
 

— Jag tycker att Andrea Poli har vuxit mer och mer. Under november-december har han varit Bolognas kanske jämnaste spelare och mittfältaren har även noterats för två mål under hösten.
På minussidan hittar vi en spelare som Blerim Dzemaili. Schweizaren ser helt enkelt ganska sliten ut och har föga förvånande petats ur Inzaghis startelvor under den senare delen av hösten. (Mikael Mansjö)


— Chiesa och Gerson har varit ljusglimtar i ett djupt mörker, men de har också drabbats av lagets kräftgång. Nørgaard har sett lovande ut de ytterst få gångerna han fått chansen.
 
Simeone och Pjaca har definitivt varit de största besvikelserna under hösten. Simeone har mest sumpat chanser och Pjaca har inte visat upp någonting. Nu tyder mycket på att Pjaca släpps och att Simeone blir bänkvärmare i vår (Muriel klar). (Johan Horn)


— Lånet från Monaco Keita Baldé har varit briljant att slänga in när matcher har stått och vägt. Assmoahs oförmåga att spela vänsterback. Tappar oproportionerligt mycket boll i känsliga lägen. (Mio Wallin)


— Cristiano Ronaldo har varit den enskilt starkaste spelaren för laget och har givit det lugn och den säkerheten Higuain inte alltid kunde garantera. På egen hand, har Ronaldo vunnit oss matcher och jag är säker på att framgångarna inte slutar här. Juventus vill inte vara och är inte bäst just nu, man tar inte ut något i förskott och kommer arbeta hårt för att nå framgångar framöver. (Alexander Ågren)


— Den spelare som utmärkt sig mest positivt är utan tvekan Acerbi, som kom i somras för att ersätta de Vrij och har gjort det galant. En riktig klippa i försvaret. Leiva har också bekräftat hur viktig han är för laget, och det     visar antal tappade poäng när brassen varit skadad. 
    Wallace är nog den spelaren som utmärkt sig negativt. Han känns mycket otrygg med bollen och har stått för många kostsamma misstag hittills i säsongen. (Lazioredaktionen)


— Suso har definitivt räddat Milan vid flera tillfällen hittills i säsongen – läckra mål, avgörande assists och övertygande prestationer.  Spanjoren har däremot varit något osynlig under senaste perioden, men jag tror och hoppas på en comeback direkt efter årsskiftet. Förutom Suso är jag väldigt imponerad över Bakayoko. Efter en svår start har nyförvärvet ryckt upp sig rejält och är utan tvekan en given spelare i Gattusos startelva. En spelare som har utmärkt sig oerhört negativt är Çalhanoglu, dock inte enligt Gattuso med tanke på att Hakan har en otrolig speltid på 22 matcher och 1625 minuter så här långt! (Erik T.)


— Koulibaly och Allan har varit outstanding och överglänst senaste årens stjärnor Insigne och Mertens. Sedan har skadedrabbade anfallaren Milik gjort en bra första halva av säsongen med tio mål på 16 spelade matcher. (Fredrik Kreuger)


— Man skulle kunna nämna hela startelvan i princip på den här frågan. Men de som sticker ut lite extra är Riccardo Gagliolo, Luigi Sepe och Gervinho. Även mittlåset med Bruno Alves och unge Alessandro Bastoni har fungerat högt över förväntan. I negativ bemärkelse så är det väl egentligen endast Amato Ciciretti som har varit en besvikelse. Massimo Gobbi inledde som startpjäs men såg inte längre ut att hålla i Serie A och blev petad men detta kom inte direkt som en överraskning. (Martin Eliasson)


— De spelare som än dock har varit bra hittills denna säsong och som kan gå med huvudet högt när halva säsongen summeras är Robin Olsen i mål, Manolas i backlinjen, Lorenzo Pellegrini, Nicolo Zaniolo och Bryan Cristante på mittfältet och Ünder i anfallet. Även om jag kanske hade hoppats på att Cengiz Ünder hade utvecklats ännu mer till denna säsong så ska vi komma ihåg att han fortfarande är ung och har mycket kvar att lära och utvecklas.
Sedan är det 90 % av resterande trupp som inte ens får godkänt efter den här halva säsongen där man kunde önskat att de hade levererat på en betydligt högre nivå. I backlinjen så har Fazio och Juan Jesus skapat huvudbry eftersom det ser lika dåligt ut när vem som helst av dem spelare. Vi har Dzeko och Schick som ska göra mål men som fortfarande bara står på 2 mål vardera i ligan. Mittfältet så har Nzonzi inte visat någonting av de kvalitéer som han visade när Frankrike vann VM-guld eller när han var bärande spelare i Sevilla. Det krävs en rejäl uppryckning av de flesta när vintervilan är över om man ska ha något att göra med topp 4 i maj. (Philip Lantz)


— Under en höstsäsong som ändå få betraktas som en positiv och lyckad säsong har flertalet spelare bidragit med positiva insatser. Ett bra lag börjar alltid med en bra målvakt. Den unge Emil Audero född -96 har verkligen tagit chansen i år. Den juventusägde målvakten bidrar till att Sampdoria modigt men för ögat ibland dumdristigt spelar bort motståndarens press. Otroligt fina fötter har kombinerats med flertalet otroliga räddningar. Auderos fina räddning på Ronaldo kommer det vevas repriser på.
Sedan måste vi lyfta fram våran svensk Albin Ekdal. Albin jobbar alltid i det tysta men är en stor faktor till Sampdorias lyckade höst. Skyddar ytorna framför backlinjen och visar upp ett duellspel av högre nivå. Med bollen är Albin alltid klok. Löser pressade situationer med fina vridningar, passningar eller vunnen frispark.
Sist måste vi även lyfta den kanske mest avgörande faktorn till Sampdorias placering efter höstsäsongen. Det är såklart kaptenen Quagliarella. Med 12 mål och 5 assist på 18 spelade matcher leder kaptenen sitt lag på bästa sätt. Även spelmässigt visar den smått otrolige 35-åringen att spelförståelsen håller högsta klass. I en orutinerad anfallsbesättning har Quagliarella tagit rollen som behövts. Löpningar för att skapa yta men också agera targetsspelare utförs med bravur om matchbilden kräver så. Har ni inte sett målet mot Napoli har ni definitivt missat något!
Om vi ändå skall lyfta fram något negativt så hamnar fokus på mittfältarna som har haft svårt med formen under stora delar. Karol Linetty och Dennis Praet har stått för flertalet anonyma insatser. En position som Sampdoria oftast får göra sina byten på för att förändra matchbilderna.
(Sampdoriaredaktionen)


— Den spelare som varit bäst i Udinese under höstsäsongen är Rodrigo De Paul. De senaste åren har man sett argentinarens potential i Udinese men han har tidigare haft svårt att göra poäng. I år, och främst då i inledningen av säsongen, har han inte bara varit bra i spelet utan dessutom lyckats krydda det med en gedigen poängproduktion. Med halva säsongen spelad har det blivit sex mål, vilket är ett bra resultat bra för en mittfältare.
Lite mindre positivt är väl Baraks utveckling. Tjecken var lysande under delar av fjolårssäsongen men har haft svårt att hitta samma form i år. Det beror delvis på småskador och delvis på bristande speltid men om han kan komma igång finns det ett rejält sparkapital att hämta av. (Jesper Klingnell)

 

La Curva-redaktionen2019-01-11 16:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)