Il Tridente: Brott och straff och Inters succéartade comeback

Il Tridente: Brott och straff och Inters succéartade comeback

Panelen besvarar veckans läsarfråga angående straffen för Zlatan och Radu, riktar uppmärksamhet på Inters succéartade comeback i Champions och behandlar De Canios märkliga byte av Chevanton.

Läsarfråga: Zlatan fick tre matchers avstängning efter att ha slagit Baris Marco Rossi i magen. Även Lazios Radu fick tre matchers avstängning för skallningen på Simplicio. Hur ser ni på de här besluten? /Batigol

Nicole Fältlöv: Även om jag anser att våld aldrig är berättigat tycker jag ändå att det är intressant att veta vad som utlöste reaktionen. Just att det var Marco Rossi, som fick ett slag i ansiktet av Chivu bara några veckor tidigare, gör det hela lite mer intressant. Själv hävdar Rossi att han inte ens hade utbytt några ord med Zlatan, och Chivu har endast bett om ursäkt - flera gånger dessutom - och sagt att han inte kan förklara det som hände. Det spelar hursomhelst inte någon större roll - våld är oacceptabelt.

Att Radus skallning resulterade i tre matchers avstängning tycker jag är på tok för lite. Och ska man jämföra situationen med Zlatans så är svenskens straff aningen hårt. 

Gustaf Sjöstedt: Radus skallning var ju bara extremt konstig i det att det ju inte direkt är i stridens hetta, eller att han inte ens försöker, likt Zlatan, dölja sitt regelbrott. Zlatans slag var ju förstås inte särskilt snyggt, men är ju en mer traditionell förbrytelse.

Jämför man händelserna tycker jag nog att Radus borde ha renderat en längre avstängning än Zlatans. Om det innebär att Zlatan straffats för hårt eller Radu för lindrigt låter jag vara osagt. Men jag tycker inte att Milan, i alla fall inte i det här fallet, har premierats. Man måste komma ihåg att de där tre matcherna inbegriper derbyt mot Inter där eventuellt hela ligan står på spel.


Magnus Sundberg: Radus skallning kändes snäppet värre än Zlatans slag, och borde kanske därför ha resulterat i ett längre straff än svenskens. Våld är dock alltid våld, och i en djävulshurrande värld, ja där återfinns denna tickande aggresivitet. Känns det inte som om vi har sett väl mycket fotbollsvåld  och osportsligheter i Serie A den senaste tiden? Zarate, Rosi, Lavezzi, Chivu, Zlatan och Radu. Sen får vi inte glömma De Rossis fula armbåge i Champions! Vad håller killarna på med?


Vad tyckte du att Inter gjorde bra, respektive mindre bra, i åttondelsfinalen mot Bayern München i CL?

Nicole Fältlöv: Under första halvlek såg det ut att gå åt skogen för Inter. Försvarsspelet var stundtals allt annat än okej och Bayern dominerade. Men trots hemmalagets övertag visade Inter att man aldrig tänkte ge upp och det är denna inställning jag vill hylla spelarna och Leonardo för. Som Gazzettan skrivit vid ett flertalet tillfällen är Leonardo Inters "tolfte spelare". Leo är en mästare på att motivera spelare och ska ha mycket cred för den kämpaglöd spelarna visade matchen ut. Anfallet fungerade som det skulle och Samuel Eto'o stod - som vanligt - för en fantastisk insats. Det känns skönt att ett italienskt lag är vidare!


Gustaf Sjöstedt: Jag prioriterade bort Inter tills Marseille åkt ur så jag såg bara sista tjugo. Då satsade Inter förstås allt framåt vilket innebar att spelet egentligen bara svängde mellan straffområdena. Det är då svårt att peka ut något specifikt som Inter gjorde bra eller dåligt. Ska man försöka se någon slags större bild så är det väl i så fall att i situationer som den som Inter befann sig i så är Leonardo en nyttig tränare. Han har skapat en bra stämning och gemenskap som tar sig uttryck i att laget vägrar ge upp, vilket förstås är en förutsättning för att man klarade sig vidare. Den attityden och det resultat den förde med sig kan mycket väl vara det som tippar över titelracet (nu pratar jag om ligan) till Inters fördel.

Magnus Sundberg: Inter visade vad rebelliska drömmare är gjorda av. De som inte låter sig styras och kontrolleras, ens av den cyniska CL-historien. Inter är nu ett av två lag som lycktas ta sig vidare i Champions efter att ha förlorat hemmamatchen. Senast detta hände var säsongen 1995-1996. Då lyckades Ajax besegra Panathinaikos i Aten efter att ha förlorat den första matchen i Amsterdam. Inter – CL-pionjärer!
 
Främst skulle jag vilja betona Inter-spelarnas psykiska styrka, som höll i sig – trots Julio Cesars blunder, trots Bayerns ledningsmål, trots tyskt spelövertag. Sen finns det spelare som kan göra mycket av litet och sen finns det…Samuel Eto’o. Eto’o har gjort 32 mål den här säsongen, och anfallaren gjorde även ett mål mot Bayern. Dessutom hade han ett finger i samtliga av Inters tre mål. Samuel Eto’o lyckas med det som vår svenske superstjärna, Zlatan, hitills inte har förmått göra – levera på alla arenor, i alla klubbturneringar.

Inter har psyket, självförtroendet och toppspelare i Eto’o och Sneijder, vilka kan kliva fram när det gäller som mest, oavsett turnering. Det kan räcka långt. Dock är Inters försvarsspel något som Leonardo (som för övrigt förtjänar beröm efter segern) behöver arbeta vidare med. Maicon är inte alls i samma form som i fjol, Chivu får ofta inte samma stöd som sin kollega vid behov och Ranocchia behöver tid och vägledning. Det ska hur som helst sägas att om den unge italienaren stod för två avgörande brytningar i åttondelsfinalen. Eller vad sägs om rensningen på mållinjen som tog i stolpens insida och ut?  



Lecces Chevanton byttes in och ut med 30 minuters mellanrum i förlustmatchen mot Bologna. Hur ser ni på den situationen?

Nicole Fältlöv: De Canio har uttalat sig och sagt att det som hände i söndags varken är "fint" för Chevanton eller tränaren själv. De Canio förklarade att allt han gör är för lagets bästa, och att han skulle kunna göra om det igen. Vidare berättade han att Chevanton inte gjorde det tränaren bad honom att göra, nämligen att ge sitt allra bästa och försöka ändra matchbilden. Personligen tycker jag att det är ett ytterst märkligt beteende av De Canio, och jag tror knappast att han hade gjort detta om det inte vore för den kyliga relationen mellan de båda. Nyligen berättade Chevanton att han endast stannar kvar i klubben för supportrarnas skull. Efter detta lär han nog tänka om.

Gustaf Sjöstedt: Eftersom ingenting förändrades under Chevantons tid på planen - inga mål, inga utvisningar, inga skador – är det ju en hysteriskt hård markering mot uruguayanen från De Canio. Det finns knappast ett mer publikt sätt att förnedra en spelare än det som Chevanton utsattes för och jag tycker nog att det är över gränsen. Chevanton gjorde förstås ingen stormatch, men var väl inte nödvändigtvis sämre än någon annan. Så då handlar det om att De Canio någonstans vill sända signaler till sin trupp, men jag gillar det inte. I sin tidigare sejour var Chevanton en fantastisk spelare för klubben och han förtjänar knappast att behandlas så. Finns det problem i omklädningsrummet eller mellan Chevanton och De Canio så måste det kunna skötas snyggare.


Magnus Sundberg: Att byta in och ut spelare är hur som helst ett ovanligt fotbollsfenomen, som man inte får se särskilt ofta. Det är på många sätt och vis bland det mest förnedrande en fotbollspelare kan uppleva på planen (även om det alltid finns grader i helvetet). Frågan är om Chevanton kommer att figuera i Lecces startelva något mer den här säsongen? De Canio valde rikta en skarp markering mot Chevanton, som jag på sätt och vis kände inte var direkt befogad. Det ska mycket till för att legitimera ett sådant byte. Skamlöst, De Canio, skamlöst.     









Panelen tar gärna emot läsarfrågor. Har du en fråga du vill se besvaras i "Il Tridente" mejlar du den till Italien@svenskafans.com

Redaktionen2011-03-18 16:15:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 16)
Goals of the week (omgång 15)
Goals of the week (omgång 14)