2019-04-10 21:00

Ajax - Juventus

Inför Ajax – Juventus: Ligan i all ära, men det är denna turnering som ska vinnas *uppdaterad*

Inför Ajax – Juventus: Ligan i all ära, men det är denna turnering som ska vinnas *uppdaterad*

Då var det åter dags för den match jag förmodar samtliga längtat efter, i synnerhet med hänsyn till det totala övertaget i ligan. Sist den gamla damen spelade en bortamatch i CL, satte hon sig i en prekär situation som räddades upp av en viss portugis. Denna gång hoppas vi att man lärt sig av sina tidigare begångna misstag.

Även om kommande motstånd anses vara underdogs, så är det milt talat inga opponenter som vi har råd med att förringa. Jag tror heller inte Erik ten Hags herrskap behöver påvisa hur starkt de kan prestera mot storlag när det väl kommer till kritan (friendly reminder: Real Madrids uttåg). Av den anledningen finns det inga som helst skäl att ropa hej innan holländarna dragit en nitlott.
 

Ajax inför
Till skillnad mot gästernas välbekanta ligasituation, är den holländska serien långt ifrån över, där Ajax för tillfället fäktas med den evigt främsta ligakonkurrenter PSV i kampen om ligaguldet. Med lika många poäng, och hela 18 poängs marginal ner till tabelltrean Feyenoord, ser det obestridligen ut att bli en fejd in i det sista. Detta bör iakttas som en nackdel för ”Godenzonen” som på grund av ligapressen, inte kan allokera all sin fokus på just europaspelet.

Å andra sidan, har de åtminstone statistiken på sin sida. Faktum är att Ajax varit obesegrade i hela 15 av sina totalt 16 senaste Champions League matcher, vilket visar vilken tyngd och kraft laget besitter i relation till dess spelarmaterial. Mycket av detta beror på ett starkt försvarsspel och ett vasst anfall som inte har några problem att konstatera att motivation de facto kan slå klass. Fråga bara Dusan Tadic.

Laget saknar Mazraoui och Eiting till följd av avstängning respektive skada. I övrigt ser truppen ytterst friskt ut.


Juventus inför
Med sju ligaomgångar kvar att spela, toppar Juventus ligan med hela tjugo poäng. Vänligen läs föregående mening igen. Nästa ligaomgång kan alltså definitivt sätta punkt för denna säsong, vilket för övrigt kommer resultera i den åttonde raka scudetton och trettiosjunde totalt. Den solklara prevalensen, leder oupphörligt till en viss oro när man väl bemöter en klubb som ej ingår i det inhemska spelschemat. Något som möjligen är en av många logiska förklaringar till varför vi presterade som vi gjorde på Wanda Metropolitano, men nog om det.

Stämningen ser ut att vara topp för Bianconeri som resultatmässigt upprätthåller en stark form med ständigt inkasserade poäng och det med en dundertalang som tagit fotbollsvärlden med storm. Personligen är jag redan såld på Kean, som torde få en startplats så snart som möjligt.

*Cuadrado, Can och Chiellini kommer att vara indisponibla i denna match på grund av skada. I övrigt är det stora frågetecknet Ronaldo som missat fyra Juve-matcher sedan landskampen mot Serbien. Portugisen är uttagen till truppen, men det är fortsatt tveksamt om han får en startplats eller inte.*
 


Troliga startelvor:
Ajax (4-3-3): Onana; Tagliafico, Blind, Ligt, Kristensen; Schöne, Jong, Beek; Neres, Tadic, Ziyech.

Juventus (4-3-3): Szczesny; Sandro, Rugani*, Bonucci, Cancelo; Matuidi, Bentancur, Pjanic; Ronaldo, Mandzukic, Bernardeschi.

Matchinfo
Datum: 10/4-2019
Tid: 21.00 (CET)
TV: Viasat Fotboll HD
Tips: 0-1 till Juventus; Pjanic

Kuriosa: För ungefär 23 år sedan möttes Ajax och Juventus i CL-final, där den gamla damen drog det längsta strået på straffar. Detta var för övrigt även senast Juventus kammade hem en CL-titel. Efter detta fick vi genomlida totalt fem finalförluster. 

Arman Farahbakhsh2019-04-08 20:54:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid