AFAS Stadion, 2023-03-16 21:00

AZ - Lazio

Inför: AZ Alkmaar - Lazio

Inför: AZ Alkmaar - Lazio

Imorgon gästar Lazio AZ Alkmaar på AFAS Stadion i åttondelsfinalsreturen i UEFA Europa Conference League. Avspark 21:00, matchen sänds på Viaplay.

Förra tisdagen såg Maurizio Sarri sitt lag förlora med 1-2 på Stadio Olimpico i det första mötet mot AZ. Trots övertag i målchanser med bland annat en ribbträff från Sergej Milinkovic-Savic och ett skott ifrån fem meter från Felipe Anderson som gick högt över förlorade man tack vare två framspelningar av svensken Jesper Karlsson. I jakten på en tredje europatitel för biancazzurri behöver man nu vinna med minst ett mål för att åtminstonne ta matchen till förlängning, slopandet av bortamålsregeln är något som hjälper Lazio lite på traven i denna matchen. Man följde upp förlusten med en blek insats på Stadio Renato Dall'Ara mot Bologna där det slutade mållöst.

Frågan är dock hur mycket man bör fokusera på mötet mot AZ med tanke på det stundande Derby della Capitale mot Roma på söndag? Ett derby som är ytterst viktigt framförallt av två anledningar: kampen om Rom och topp 4-racet. Om man frågar Laziosupportrar så skulle min gissning vara att en stor majoritet hellre tar en seger mot Roma på söndag än ett avancemang till kvartsfinal i Conference League, “konferensen” får ursäkta för den här gången om det skulle bli uttåg.

Lazio
Vi får fortsatt klara oss utan Ciro Immobile som är lårskadad och kommer inte komma till spel varken imorgon eller på söndag heller troligtvis. Saknaden av Immobile är minst sagt påtaglig, Lazio har verkligen saknat en nia de två senaste matcherna där man sett ganska uddlösa ut. Inget ont om Felipe Anderson, men det är ingen nia.

Utöver Immobile är Lazios skadelista tom och man kan ställa upp en ordinarie elva. Frågan är som sagt om man ska göra det med tanke på det stundande Romderbyt och vad en seger skulle betyda där, Sarri måste se till att ha en fräsch startelva till den matchen, mycket för att man kommer sakna Immobile även då. Även om en europasaga för Lazio såklart skulle vara roligt, så borde det största fokuset ligga på Serie A och att dra ifrån Roma i racet på Champions League-platserna. Sarri brukar sällan rotera en hel elva men ett par namn som jag skulle vilja se är bland annat Luca Pellegrini som lånades in från Juventus i januarimercaton, vänsterbacken som ännu inte gjort en start i Laziotröjan. Även Luka Romero tycker jag borde få få chansen, en spännande ung ytter som kan avlasta 35-årige Pedro Rodriguez på högerkanten inför söndagen.

AZ Alkmaar
Jag hade ljugit om jag hade sagt att jag har full koll på Alkmaars trupp, men Pascal Jansen sitter iallafall på en längre skadelista än Maurizio Sarri. Sem Westerveld (målvakt), Bruno Martinins Indi (mittback), Maxim Dekker (mittback), Zinho Vanheusden och Dani de Wit (mittfältare) är alla frågetecken inför matchen medan Riechedly Bazoer (mittback) definitivt ser ut att vara out. Det ska sägas att ingen av dessa spelade det första mötet och ingen förutom Dani de Wit har gjort fler än 10 matcher i ligaspelet för Kaaskoppen denna säsongen.

Statistik/historik
Vi tar en titt på lite statistik inför matchen. Lazio och AZ Alkmaar har bara mötts en gång förut i tävlingssammanhang vilket ligger färskt i minnet då det bara var lite mer än en veckan sedan

Senaste gången Lazio spelade i åttondelsfinal i Europasammanhang var säsongen 20/21 med Simone Inzaghi på Lazios tränarpost då man åkte ut mot Bayern München i Champions League med sammanlagt resultat 2-6. Senaste gången biancazzurri tog sig till en kvartfinal i Europasammanhang var säsongen 17/18 i Europa League då man vann mot Dynamo Kyiv i åttondelsfinalen och åkte sedan ut i kvarten mot RB Salzburg med 5-6 sammanlagt resultat.

För att hitta senaste gången AZ Alkmaar spelade i åttondelsfinal i Europa så behöver man bara backa tillbaka ett år då man förlorade mot Bodø/Glimt. Man behöver backa tillbaka desto längre för att hitta senaste gången de spelade i en kvartsfinal i Europa, 2014 åkte AZ ut mot Benfica i Europa League.

Ingen av klubbarna har tidigare vunnit Europa Conference League och AZ har inte några europeiska titlar. Lazios europeiska titlar är Cupvinnarcupen 98/99 och UEFA Super Cup 99/00.

TV: AZ besegrade Lazio på Olympiastadion

Erikerik.hodin@hotmail.comTwitter: @houdiniierik2023-03-15 20:30:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party