Stadio Olimpico, 2023-03-19 18:00

Lazio - Roma

Inför Derby della Capitale

Inför Derby della Capitale

Imorgon är det Derby della Capitale, Lazio mot Roma. En oerhört viktig match för båda lagen där inte bara prestige står på spel, det kan också bli ett vägskäl i respektive lags jakt på topp 4-placeringarna.

Sarris inställning till åttondelsfinalen av Conference League var tydlig, Romderbyt och Serie A ligger många steg högre på prioriteringslistan, en prioritering som Lazio måste sätta med tanke på att truppbredden inte håller för att tävla på två fronter. Imorgon väntar den största och viktigaste matchen på säsongen för både Lazio och Roma. I dagsläget ligger biancocelesti på en tredjeplats, två poäng före de röda Romrivalerna som ligger på en femteplats. Med tolv omgångar kvar av Serie A kan Lazio antingen dra ifrån och vara fem poäng före, eller en poäng bakom, förutsatt att något av lagen vinner. På ett sätt känns det som att matchen är ännu mer betydelsefull för Lazio, som har valt att vaska europaspelet för denna matchen men också för att man har ett något tuffare spelschema de sista elva matcherna än vad Roma har, men det ska också sägas att Roma fortsatt kommer att kombinera seriespel med europaspel i och med deras avancemang mot Real Sociedad i Europa League.

Lazio
Lazio kommer ifrån tre matcher utan seger, två av dem är förluster mot AZ i Conference League, en av dem är ett kryss mot Bologna för en vecka sedan. Tre insatser som inte varit något att jubla över om man är laziale även om många inklusive jag inte var jätteupprörd när Lazio åkte ur Conference League med tanke på läget i Serie A. Lazio kommer fortsatt att komma till spel utan Ciro Immobile som fortfarande är skadad, ett monumentalt tapp för oss såklart, och Ciro har verkligen lyst med sin fråvaro medan han varit borta. Lazio har verkligen saknat hans förmåga att både komma ner och kombinera, men framför allt hans avslutsförmåga och närvaro i straffområdet. Även Matias Vecino kommer saknas då han är avstängd.

En nyckelfaktor för utgången av denna matchen kommer att bli Sergej Milinkovic-Savic. En nyckelspelare som behöver visa sitt bästa Sergej för att Lazio ska vinna denna matchen i Immobiles frånvaro. Serben har inte varit i samma jämna form efter VM-uppehållet, i vissa matcher väldigt bra men har haft vissa matcher där han inte kommit upp i nivå. 

En möjlig startelva för Lazio: Provedel, Marusic, Casale, Romagnoli, Hysaj, Milinkovic-Savic, Cataldi, Alberto, Pedro, Anderson, Zaccagni.

Roma
Mourinhos lag kommer ifrån ett avancemang i Europa League mot Real Sociedad där man grisade till sig 0-0 i andra matchen, en sådan grisig 0-0-match som bara José Mourinhos lag kan göra där man hade 24% bollinnehav och 0 skott på mål. Den senaste Serie A-formen har däremot varit rätt skakig om man bortser ifrån vinsten mot Juventus. Senast förlorade giallorossi hemma mot Sassuolo med 3-4 och innan segern mot Juventus blev det förlust mot jumbon Cremonese. Namnen som saknas för Roma är Darboe och Solbakken som är skadade samt Kumbulla som är avstängd efter det röda kortet mot Sassuolo. 

En möjlig startelva för Roma: Patricio, Mancini, Smalling, Ibañez, Zalewski, Matic, Cristante, Spinazzola, Dybala, Pellegrini, Abraham

Statistik & historik

Lazio har vunnit 3 av sina 5 senaste matcher i Serie A, Roma har vunnit 2 av sina 5 senaste. Lazio och Roma har mötts totalt 157 gånger i Serie A. På de 157 matcherna har Lazio vunnit 41 gånger, 60 matcher har slutat oavgjort och Roma har vunnit 56 gånger. Senaste gången Lazio förlorade ett Derby della Capitale när man varit uppskrivna som hemmalag  som man är imorgon var 2017. Mötet i höstas slutade 1-0 till Lazio.

Viktigaste matchen på säsongen

Båda lagen ställs inför lite av ett vägskäl imorgon, vid seger för Lazio är man 5 poäng före rivalerna. Båda lagen är i jakt på att sluta topp 4 när säsongen summeras och denna matchens betydelse för den jakten går inte att överskatta. Det är såklart många matcher kvar och mycket kan hända men denna matchen är oehört betydelsefull på så många sätt och vis.

Lazio mot Roma, Sarri mot Mourinho. Avspark 18:00 imorgon på Stadio Olimpico, matchen sänds på C More.

Forza Lazio!

 

Erik Hodinerik.hodin@hotmail.comTwitter: @houdiniierik2023-03-18 18:20:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party