2024-01-04 21:00

Juventus - Salernitana

Inför Juve - Salernitana: Kidsens coppa
När hade vi så många spännande talanger senast?

Inför Juve - Salernitana: Kidsens coppa

Coppan har fått ett allt bättre rykte dom senaste... 10 åren. Från en cup som ingen brydde sig om till en titel som firas ganska ordentligt. Men det är samtidigt en chans att ge några av lagets talanger värdefulla minuter. Och när motståndet heter Salernitana tycker jag att det är precis det man bör göra.



Fler minuter för Yildiz?

Ingen som följer den gamla damen har nog missat att 18-åriga Kenan Yildiz har slagit igenom på allvar i A-laget. Det är nog inte många andra fotbollsintresserade som missat det heller. Med ett mål 12 minuter in i första matchen som startspelare kan man lugnt säga att han har gjort avtryck. Fine, det är ingen garanti för att han ska få en kometkarriär i svartvitt men just nu är det mycket som pekar mot en ljus framtid för den turkiska landslagsmannen.

Dels har han presterat bra fotboll när han väl fått chansen, både mot Frosinone och senast mot Roma. Men vad som talar ännu mer för en frekvent startplats är hans egenskaper på planen. Han har ett framåtlutat tänk och försöker alltid driva bollen mot motståndarens mål. Han har bra självförtroende i en mot en- situationer och tekniken för att backa upp det. Han är orädd och villig att försöka sig på det spektakulära för att lösa olika situationer på planen. Alla är egenskaper som det finns för lite av i dagens upplaga av Juventus. Det är egentligen bara Chiesa som kan fylla samma funktion på planen. Kort och gott är det en spelartyp som Juventus behöver. Och nu finns han redan i truppen, utan att Guntoli behöver spendera en enda Euro på marknaden.


The next guy from NextGen.

Joseph Nonge Boende. Så heter näste man att ta klivet upp från Juventus B-lagssatsning NextGen. Eller ja, man och man, killen är 18 år och har väl knappt ett eget körkort än. Men stor nog för A-lagsfotboll verkar han dock redan vara. I alla fall om man ska tro Mister Allegri som hade detta att säga om ynglingen:

”We have young talents who are growing rapidly and the next I hope we'll see in the senior squad is Joseph Nonge, who needs to be straightened out a little bit, but certainly knows how to play football.”

Många av oss minns när Allegri redan 2019 pratade om Fagioli som en ung talang som kan fotboll. 2023 utnämndes han till Serie A:s bästa unga spelare. Man ska aldrig ha för höga förväntningar på en ung fotbollsspelare, dom allra flesta når aldrig upp till den potential som media eller folk runtomkring ger tillskriver dom. Men citaten är inte helt olika, så man kan ju hoppas.

“We have Nicolò Fagioli, a guy born in 2001 who knows football and its tempo very well, it’s a pleasure to see him playing.”

Så vem är då denna Joseph? Han är fostrad i den belgiska plantskolan Anderlecht och kom till Juventus som 16-åring sommaren 2021. Efter ett år med Juves U-17 tog han klivet upp till Primaveran där han nästan direkt blev en av Monteros mest hypade spelare. Hans prestationer gjorde att han i somras tog nästa kliv på talangstegen och befodrades till B-laget NextGen. Där har det blivit 11 framträdanden hittills och det hade förmodligen blivit fler om han inte varit en del av A-truppen vid ett antal tillfällen. Kanske får han sina första minuter i svartvitt redan imorrn. Kollar man videos så ser man snabbt att Nonge är en mittfältare med ett fint driv och härlig teknik. Trots sin ringa ålder har han bra fysik och är svår att ta bollen av utan att foula. Och även om det är hans offensiva egenskaper som sticker ut mest verkar han ganska brytningssäker och villig att offra sig i det defensiva spelet. Vi kommer säkert höra folk säga ”den nya Pogba” vid flertalet tillfällen. Jämförelsen är inte helt fel, även om jag sällan ger mycket för just sådana förenklingar. Låt oss bara hoppas att han håller sig borta från steroiderna och dom konstanta besöken hos barberaren.


Huijsen behöver speltid.

Dean Huijsen gjorde ett väldigt fint inhopp mot Milan men sedan dess har han inte fått några fler minuter. Kanske för att Rugani spelar typ sin livs fotboll, men ändå lite tråkigt om du frågar mig. Jag ser inte varken Rugge eller Sandro som en del av Juventus framtid, men ändå har dom gått före den gode Dean. Jag kan samtidigt förstå att Allegri inte vill ändra på ett vinnande koncept nu när defensiven känns så pass solid som den gör. Det har börjat pratas om en utlåning till Frosinone och jag är inte helt emot den idén. Det har visat sig vara en bra grogrund för både Soulé och Barrenechea. Men med tanke på den tunna backlinjen ser jag gära att Huijsen är kvar, det vore väldigt trist att stå där med en backlinje bestående av Gatti, Rugani och Sandro om vi åker på några skador/avstängningar.

Men om han ska vara kvar så måste han spela. Annars riskerar vi att han börjar leta sig iväg till grönare gräs. Det viskas om att Roma vill köpa honom, det vill jag definitivt inte se. Förhoppningsvis får han sin första start imorrn.

Mikael Noaksson2024-01-03 18:28:43
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid