Allianz Stadium, 2024-01-16 20:45

Juventus - Sassuolo

Inför Juve - Sassuolo: Vitala spelare tillbaka från skada.
Kan Kenan? Kenan kan!

Inför Juve - Sassuolo: Vitala spelare tillbaka från skada.

Inter stormar på i toppen av tabellen och för att haka på krävs det en helt annan insats än senast Juventus mötte Sassuolo. Med revansch att utkräva och ett par spelare tillbaka från skada är förutsättningarna i alla fall på plats. Men det gäller att omsätta förutsättningarna till tre poäng också.

Säsongens största plump.

Det har varit en bra säsong hitills. Poängen har trillat in på löpande band och den senaste tiden har det funnits klara ljusglimtar i det offensiva spelat. Vi har fått se Yildiz slå sig in i truppen på allvar och till skillnad från förra och förrförra säsongen finns det en positivitet i och kring laget. Den vinnarkultur som saknats börjar sakta att byggas upp igen. Men trots allt bra som hänt under säsongens första halva finns det en rejäl plump i protokollet, 4-2 förlusten borta mot Sassuolo. Juventus var håglöst, utspelat och tack vare ett av dom märkligaste självmålen jag har sett även utskrattat. Fine, dom grönsvarta är inget lag som ska underskattas. Det är inte bara att hämta hem tre poäng på Mapei. Men att förlora på det sättet som Juventus förlorade på är inte acceptabelt för något lag i Serie A.

Men laget har rest sig. Och även om han bjöd på ytterligare ett mål mot Salernitana i cupen så har Gatti rest sig han också. När man ger unga spelare chansen måste man också räkna med ett och annat misstag. Vi får inte glömma att både Chiellini och Bonucci bjöd på en hel del blunders under sina första år i svartvitt dom också. Tålamod är en dygd. Nu är Gatti avstängd så någon det är ingen risk att han upplever PTSD och bjuder Sassuolo på något den här matchen.  

En plump kan tyvärr inte raderas. Den skrivs i nattsvart bläck. Men en vinst i returmötet kan i alla fall få den att tappa lite av sin svärta. Den gamla damen har revansch att utkräva och imorgon finns det inga ursäkter. Bara tre poäng räknas.


Två startspelare återvänder från skada.

Ni som läst mina texter tidigare vet att jag inte är Rabiots största fan. Med den lön och den status han har i truppen vill jag se att han påverkar matcherna i större utsträckning. Dominerar ett mittfält. Men även om jag inte ställer mig till skaran som ständigt nynnar på en hyllningssång á la Adrien så ser jag självklart vad han betyder för Juventus mittfält just nu. Med en hög lägstanivå och stor rutin i bagaget är han en ytterst viktig del i Allegris lagbygge. Om det är för att han är en fantastisk fotbollsspelare eller om det beror på den svaga konkurrensen spelar mindre roll. Juventus mittfält är sämre utan Rabiot på planen. Och då är det ju väldigt bra att han ser ut att kunna starta mot Sassuolo efter att ha missat matchen mot Frosinone på grund av skada.

En annan viktig pusselbit i Chiesa ser också ut att kunna delta imorgon. Men efter känningar i knät så räknar jag med att Allegri tar det lugnt med den gode Fedex och inte låter honom starta direkt. Ett inhopp i andra halvlek kan vi däremot räkna in. I och med Yildiz fina form så finns det ingen anledning att stressa in Chiesa i elvan direkt. Även om dom är olika spelartyper så fyller dom samma funktion i det offensiva spelet, nämligen en länk mellan mittfält och anfall. Om Chiesa är en urkraft som forsar igenom motståndarens försvar är Yildiz mer av balettdansare som elegant snurrar bort försvararna. Att ha båda på planen samtidigt hade varit fantastiskt, men jag tror vi får vänta lite på det experimentet. Förhoppningsvis räcker det med en i taget imorgon.


Miretti börjar hitta formen.

Både McKennie och Gatti är avstängda mot Sassuolo vilket får ses som betydelsefulla är avbräck. McKennie är i storform och har radat upp assists den senaste tiden. Men desto större anledning för någon annan att visa framfötterna i amerikanens frånvaro. En av dom kan bli Miretti som efter en ganska trevande första halva av säsongen sakteligen börjar hitta formen. Mål mot Salernitana och en bra match senast mot Frosinone har nog hjälpt honom med självförtroendet. Jag tycker ofta att Miretti har rätt idéer på planen. Han vill hela tiden spela framåt, han vågar slå svåra och snabba passningar och han är bra på att hitta ytor mellan försvar och mittfält. Men det räcker inte med idéer i fotboll, du måste kunna förverkliga dom också. Det är det som är skillnaden mellan en okej spelare och någon som ska kämpa om en startplats i ett topplag. Jag hoppas att Miretti kan ta det klivet och prestera på en hög nivå oftare än ett par gånger per säsong.
 

Mikael Noaksson2024-01-15 12:32:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid