Allianz Stadium, 2023-11-26 20:45

Juventus - Inter

Inför Juventus - Inter : Gå ut på plan och gör mig stolt!

Inför Juventus - Inter : Gå ut på plan och gör mig stolt!

Nu är vi här. Ångestmatchen som vi måste ta oss igenom. Även om vi har asfalterat motstånd, rasslat sönder nätmaskorna hos våra motståndare och dominerat matcherna så är det något annat när man möter den gamla damen som besitter ett ramstarkt defensiv. Trots detta åker vi till Turin för att ta hem alla tre poäng.

Det är inte första gången dessa lag möts där båda kämpar om första platsen. Även om det skiljer två poäng mellan lagen så skiljer tillvägagångssätten avsevärt. Inter har lyckats göra flest mål och släppt in minst i ligan samtidigt som man har spelat en attraktiv fotboll. Lautaro Martinez leder skytteligan, Thuram dribblar som Il fenomeno, Mikhitarian är som världens bästa vin, Calhanoglu gör kebab av mittfältet och Sommer murar igen målburen.

Juventus har gått åt motsatt håll vad gäller underhållning och attraktion. Det ser inte snyggt ut men de vinner sina matcher. De har en påkostad trupp som underkastar sig dödgrävarfotboll-filosofin som Allegri styr med. Gatti, Bremer och Rugani har verkligen skapat en betongmur i backlinjen där de bara har släppt in ett mål under de 7 senaste fotbollsmatcherna, vilket är imponerande när man har mött lag som Milan och Fiorentina. Däremot har de inte stött på ett effektivt lag som Inter än där man har smällt in 29 mål så här långt i säsongen. 

Många räknar Inter till knappa favoriter inför söndagsmötet, dock är undertecknad mer försiktig. Senast Juventus spelade bättre än Inter och vann var när Sarri rattade zebrorna. Sedan dess har Inter, mer eller mindre, dominerat varje derby di Italia men inte vunnit varje gång. Därför är det viktigt att Inzaghi har studerat ordentligt inför stormötet.



Förväntningar - 3 punkter

Uppställning -  Parvard och Bastoni out?
Det är ett stort avbräck att ha två ordinarie mittbackar utanför startelvan, framför allt en lirare som Bastoni som har visat sig vara oumbärlig och ovärderlig. Vår italienska gigant är inte enbart följsam och stark utan han har även en förmåga att kombinera sig fram på vänsterkanten tillsammans med Dimarco och blir ett direkt hot offensivt. Personligen gillar jag inte när Acerbi spelar på den positionen då han är väldigt begränsad offensivt. Acerbi ska spela i mitten i en 3-back men här kommer nog De Vrij att stå tillammans med Darmian till höger om sig.

Mittfältet bjuder nog inte på några överraskningar där Dimarco, Mikhi, Hakan, Bare och Dumfries kommer att rada upp sig. Samtliga är i form och är nog serie As bästa mittfält för tillfället. Dock så möter man ett Juventus som inte kommer att ha den taktiska planen att spela ut det blåsvarta mittfältet men de kommer att vara på tårna för att snappa upp en dålig mottagen boll eller slarvpass. Locatelli som bollvinnare och Rabiot som är bra på att driva upp bollen ska man vara försiktiga med.

Anfallet står inte för några överraskningar heller. Kapten Lautaro Martinez tillsammans med Marcus Thuram kommer att stå för säsongens svåraste uppdrag (hittills), nämligen att få hål på betongmuren Allegri har skapat.Här gäller det att Thuram vågar utmana en-mot-en när han får läge och att Martinez utnyttjar sin listighet för att vara på rätt plats när bollarna kommer.

Om man jämför med tidigare säsonger så har vi en bänk som kan tillåta oss att behålla intensiteten under matcherna. Om vi skulle ligga under och våra gubbar börjar bli trötta så kan vi slänga in löpstarka spelare som kan bryta ner motståndarna.

2. Hakan Calhanoglu
Är det någon som saknar Brozovic? Många av oss nerazzurri-fans var lite smått oroliga över hur övergången skulle gå. Brozovic var klippt och skuren för registarollen för Inter. En längre skadefrånvaro av kroaten bäddade för att Calhanoglu skulle testas i den nya positionen förra säsongen. Flera gånger ansåg jag att turken många gånger positionera sig fel när Inter var bollförande. När han blev felvänd så visste han inte vad han skulle göra. Detta ser man inte spåret av. Han har inlett säsongen briljant där han både vinner boll, offrar sig i defensiven och slår kirurgiskt sylvassa passningar som skär igenom motståndarna.  Jag utgår ifrån att Locatelli kommer att vara som en blodigel på Calhanoglu och försöka stänga ner alla ytor. Båda nämnda mittfältare kan se fram emot en utmanande och tuff afton.


3. Taktik - släng över bollen till Juventus
Inledningsvis nämnde jag detta i texten nämligen att Juventus har en ramstark defensiv som har blivit avgörande för dem att vinna matcher på. Om man har följt Juventus sedan Allegris återkomst så verkar det som att de inte har några större intentioner och/eller planer på att spela en framåtlutad fotboll utan deras fotboll tar utgår mycket från hur motståndarna spelar i olika skeden under matchen. Detta betyder inte att Juventus inte pressar motståndarna men de väljer särskilda tillfällen för det. På något sätt verkar det som att Allegri inte litar på sitt manskap fullt ut vad gäller offensiven. Om man drar en snabb jämförelse mellan hans första sejour i klubben kontra idag så var han mer framåtlutad i början. Inte så konstigt när man hade ett mittfält med Pogba och Vidal i peak tillsammans med en magisk Pirlo och en formtoppad Dybala som kunde öppna upp luckor hos motståndarna när det blev trångt. Även om jag håller Rabiot som en bra mittfältare så har han inte riktigt den förmågan att ta sig förbi motståndarna på egen hand. Locatelli har trästockar till ben som duger mest till att kapa sina motståndare och Miretti upplevs lite för valpig ibland. Dock vill jag inte underskatta Juventus mittfält då de följer plikttroget dödgrävartaktiken som har tagit dem till en andra plats, två poäng bakom Inter.
Nu vet jag att det inte kommer att ske men det vore kul ifall Inzaghi gav ansvaret till Allegri att vara  det bollförande laget för kvällen medan Inter ligger lågt. Jag förväntar mig inte att Allegri kommer att flytta fram positionerna utan vill nog trötta ut Inter genom att hålla dem borta från deras eget straffområde för att sedan straffa dem via kontringar. Chiesa är otroligt viktig för att denna taktik ska fungera då han är den som kan driva bollen framåt och hota i djupled. Här blir det viktigt att Dumfries och Darmian fäller ner bommen ordentligt för den vindsnabbe italienaren. 

Som sagt, matchen är oviss då båda lagen kan vara varandras kryptonit. Som jag nämnde tidigare, Juventus kan trötta ut Inter mentalt så att de inte orkar mer eller så kan Inter dra isär Allegris försvar flera gånger under matchen så att de börjar missa sina markeringar när Inter går till anfall. På söndag får vi se!


FORZA INTER!
 

Pablo Grondona Umaña@InterPGU2023-11-24 09:16:00
Author

Fler artiklar om Inter

Inför Inter - Torino: Kan vi hålla nollan?