Inför Juventus-Porto: Bra utgångsläge inför åttondelsfinal nummer två

Juventus har 2-0 med sig från bortamötet då de välkomnar FC Porto till hemmaborgen Juventus Stadium. Porto är, precis som Juventus, i god form och portugiserna lär dessutom vara anfallsvilliga då de behöver göra minst två mål. Det är med andra ord upplagt för en bra match klockan 20.45 på tisdag kväll.

Porto 
Den portugisiska storklubben går som ett spett i ligan, med nio raka vinster och fem raka hållna nollor. Formen är således mycket god, vilket naturligtvis är en absolut förutsättning för att laget överhuvudtaget ska ha någon chans att nå avancemang till Champions Leagues kvartsfinalspel. Laget har tagit sig till åttondelsfinal genom att först besegra Roma i ett dramatiskt play-off-möte och därefter sluta tvåa i en grupp med Leicester, Club Brügge och FC Köpenhamn. Porto tränas av Nuno Espírito Santo, som tidigare haft ansvaret för bland andra Valencia. Han är extremt flexibel när det kommer till val av formation. I hemmamatchen mot Juventus ställde han upp med en 4-1-3-2-uppställning, men han kan precis lika gärna komma att matcha såväl ett 4-3-3-system som en 4-2-3-1-uppställning i mötet på tisdag.
    Lagets största stjärnor är målvaktslegendaren Iker Casillas, balansmittfältaren Danilo, spelfördelaren Hector Herrera, yttern Yacine Brahimi och lagets skyttekung André Silva. Dessvärre för portugiserna är både Herrera och Danilo osäkert startande på grund av skador, även om båda två är inkluderade i truppen mot Juventus, vilket gör det troligt att de trots allt kommer spela. Joao Costa saknas i matchtruppen på grund av skada, samtidigt som vänsterbacken Alex Telles naturligtvis är avstängd efter sin milt uttryckt onödiga utvisning i första mötet med Juve. 
 
Juventus 
Italiens dominanta fotbollsmakt kommer närmast från en dramaturgiskt perfekt uddamålsseger mot Milan, där Dybala slog in 2-1 på straff i den 97:e matchminuten. Bortsett från 1-1-resultatet borta mot Udinese i omgången dessförinnan och det faktum att spelet har sett lite haltande ut i de två nämnda matcherna, så är Juventus i god form. Ligaledningen är hela åtta poäng stor och Den gamla damen går av allt att döma mot en sjätte ligaseger i följd. Tränare Max Allegri har som bekant tillämpat en 4-2-3-1-uppställning den senaste tiden och kommer ha tillgång till en nästa helt frisk trupp mot Porto. Stefano Sturaro är det enda skadeavbräcket och några avstängningar finns inte.
   Med detta i åtanke skulle jag tro att Allegri väljer att ställa upp med en backlinje som från vänster utgörs av Asamoah, Bonucci, Benatia och Dani Alves. Visserligen gick Benatia ut med en eventuell skadekänning i matchen mot Milan, men då han spelade så bra som han gjorde och det inte har rapporterats ytterligare om någon skada så tror och hoppas jag på marockanen från start. Chiellini kan givetvis finnas med, men hans skadeproblem den senaste veckan gör att jag tror att han börjar på bänken. De två defensiva mittfältarna brukar och lär vara Khedira och Pjanic, men med tanke på att Juve spelar på resultat och att Pjanic dessutom var ganska dålig mot Milan, så är det inte omöjligt att Allegri väljer Marchisio istället för den bosniske eleganten och därmed en något defensivare framtoning. Higuaín är lika given på topp som Buffon är mellan stolparna, Dybala i rollen som trequartista känns självklart och även Cuadrado lär starta ute på sin högerkant, men vem som håller till ute på den vänstra motsvarigheten är inte fullt lika givet. Här skulle Pjaca kunna starta, likaväl som Alex Sandro och man kan även tänka sig en rockad där Asamoah spelar här och Alex Sandro som vänsterback. Min gissning är ändå att Alex Sandro spelar här, då Pjaca var väldigt trubbig mot Milan och Asamoah saknar sin brasilianske kollegas offensiva egenskaper. Mandzukic är visserligen uttagen till matchen, men då han rapporterades ha magsjukeliknande symptom så sent som i fredags känns det tveksamt om han är pigg nog för att spela från start. 
 
Matchen 
Matchen spelas 20.45 på tisdag kväll på Juventus Stadium. Från första mötet har Juventus med sig en 2-0-ledning, vilket ger de italienska mästarna ett ypperligt läge att gå vidare. Tillställningen går att se på Viasat Fotboll eller Viaplay. Med tanke på att Porto kommer tvingas anfalla mer eller mindre från första stund tror jag att de kommer öppna upp sig alltför mycket defensivt. Juventus är tillräckligt skickligt för att utnyttja detta, så jag gissar på en ny 2-0-seger och totalt 4-0 till Juventus. Det är verkligen ingen enkel match som väntar för de zebrarandiga, men det fina utgångsläget i kombination med Juves styrka på hemmaplan gör ändå att jag tror på en stabil seger.

Troliga startelvor
Juventus (4-2-3-1): Buffon - Asamoah, Benatia, Bonucci, Dani Alves - Khedira, Pjanic - Alex Sandro, Dybala, Cuadrado - Higuaín

Porto (4-1-3-2): Casillas - Layún, Marcano, Monteiro, Pereira - Danilo -  Brahimi, Neves, Herrera - Silva,

Hugo Olsson2017-03-13 20:40:36
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid