2022-01-18 21:00

Juventus - Sampdoria

Inför Juventus-Sampdoria: Första cupmatchen för säsongen

Ikväll tar Juventus emot Sampdoria i åttondelsfinal i italienska cupen. Vinna eller försvinna är det som gäller då det som vanligt endast är enkelmöte så här tidigt i cupen.

Efter förra veckans förlust i supercupen har I Bianconeri ikväll möjligheten att påbörja en resa för att använda en eventuell cupseger för att även nästa säsong få spela supercupen. Ett formsvagt Sampdoria står för motståndet och det liguriska laget håller till längre ner i tabellet och kan under våren absolut bli indraget i nedflyttningsstriden tillsammans med antagonisten från samma stad. Allegri har inför matchen påtalat hur viktig cupen är och att det är en titelmöjlighet. Viss rotation väntas som vanligt vid cupspel och en del spelare saknas på grund av skador och avstängningar. Allegri menar att cupen ofta inledningsvis har lite lägre status men att lag som kvalificerar sig redan vid kvarts- och semifinal finner prestige i turneringen. Trots förlusten förra veckan så har Juventus radat upp segrar i ligan och även om spelet inte sitter så har poängskörden varit betydligt bättre än under inledningen av säsongen. Låt oss hoppas att detta fortsätter även i cupen.

Spelidén
Ja vad är våran spelidé? Under Allegris förra sejour radade han upp titlar på löpande band i både ligan och cupen och nådde dessutom två CL-finaler. Det råder nog inga tvivel om att det var detta ledningen såg tillbaka på när Pirlo skulle ersättas. Precis som tidigare bygger Allegri sitt lag bakifrån där styrkan ligger i en cynisk defensiv. Liksom då har Allegri Chiellini och Bonucci till sitt förfogande, ett mittbackspar som än idag håller världsklass. Utöver det finns även De Ligt på plats som fortfarande kan växa ut till en mittback av högsta klass. Trots tre insläppta i den galna matchen mot Roma har Juventus faktiskt släppt in väldigt få mål under senare delen av hösten och vintern. Efter storförlusten mot Chelsea i CL och förlusten mot Atalanta i ligan har laget hållit nollan i flertalet matcher. Ändå känns det inte på samma sätt som tidigare säsonger med Allegri. När vi ligger lågt är det flera lag som har svårt att komma till riktigt vassa chanser. Men i flertalet matchsituationer, när laget inte hunnit sjunka ner i banan, känns det som att motståndare har väldigt lätt att ta sig igenom och komma till farligheter. Ett återkommande samtalsämne bland oss supportrar är mittfältet och i flertalet matcher är det just vårt mittfält som brister. Det saknas den grinta som fanns när Allegri kunde förlita sig till spelare som Vidal, Marchisio, Matuidi med flera. Men det är inte bara grinta som saknas. De mittfältare som Allegri förfogar över idag verkar inte heller ha de defensiva kunskaper som behövs för att spela den sortens fotboll som Allegri premierar. Hur många gånger har vi inte fått se motståndarlag väldigt enkelt, med en passning igenom vårt mittfält, ta sig fram i banan och komma till skottlägen utanför vårt straffområde. Känslan är att vi match efter match tillåter motståndare att komma i den zonen och understödet till vår backlinje är ofta obefintligt. Kvaliten hos våra mittfältare är för låg för att spela den fotboll som Allegri vill. Framåt litar Allegri precis som tidigare på den individuella skickligheten och hos offensiva spelare. I säsongens upplaga ser jag endast Chiesa, Dybala och på sistone Bernardeschi hålla den klass som behövs. Även om Morata bidrar mycket i spelet så är han inte den tillförlitliga målskytt som Allegri tidigare kunnat lita på i form av Ronaldo, Higuain och Tevez. När dessutom offesniv mittfältskvalité från spelare som Pirlo, Marchisio, Vidal, Pjanic, Mandzukic med flera saknas så är det i nuläget i princip upp till Dybala, Cuadrado och Bernardeschi att få målet att rassla till. Truppens kvalitet är ett stort problem men spelfilosofin och de bristande offensiva idéerna har enligt undertecknad också en stor förklaring till varför det ser ut som det gör.

Låt de unga få chansen
För att återgå mer till den specifika match som väntar ikväll ryktas det enligt Sky Sport om en förmodan startuppställning med Perin i mål, en backlinje med De Sciglio, De Winter (!), Rugani och Pellegrini. Rabiot och Bentancur (som för övrigt gjorde sin bästa match för säsongen senast mot Udinese och som därför inte bör spela fler matcher denna säsong då han i princip gör en bra insats var 20:e match) väntas ackompanjeras av Kulusevski och Bernardeschi på var sin kant. Framåt ser det ut som att Kaio Jorge får göra Morata sällskap. Vi får förmoda att bänkningen av Dybala ednast handlar om att vila La Joya inför helgens tungviktsmöte mot Milan. Att ge Kaio Jorge speltid känns nödvändigt och det ska även bli kul att följa De Winter men det hade varit roligare att få se fler unga spelare få chansen. När kvalitén på befintliga mittfältare är som den är unnar man fler unga talanger speltid. Spelare som Soule och Miretti spås en ljus framtid, den förstnämnda har t o m varit uttagen i Argentinas landslag, och det kanske vore på sin plats att börja ge nya förmågor chansen mer.

Probabili formazioni:
Juventus (4-4-2):Perin; De Sciglio, De Winter, Rugani, Pellegrini; Kulusevski, Arthur, Bentancur, Bernardeschi; Kaio Jorge, Morata. All. Allegri
Sampdoria (4-4-2): Ravaglia; Bereszynski, Magnani, Dragusin, Murru; Thorsby, Askildsen, Vieira, Ciervo; Torregrossa, Gabbiadini. All. Tufano

Tid: Ikväll 21:00
Tv: Sportbladet plus

Fino alla fine
Forza Juventus!!

 

Leonard Gullberg2022-01-18 11:02:52
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid