Stadio Olimpico, 2023-05-11 21:00

Roma - Bayer Leverkusen

Inför: Roma- Bayer Leverkusen

Inför: Roma- Bayer Leverkusen

Roma får besök av tyska Bayer Leverkusen i Europa League semifinalen under torsdagskvällen. Två lag som har denna turnering som sista chans på Champions League nästa säsong.

Roma kommer till kvällens match från en tuffare period. Sedan man mötte Feyenoord i den senaste matchen i denna turnering har man inte vunnit i Serie A. Kryss mot Monza och Milan och förlust mot Atalanta och Inter har gjort att Roma nu har halkat efter i kampen om topp 4 i Serie A. Med fem poäng upp till Inter och flera lag emellan så har nog de flesta insett att om Roma ska spela Champions League nästa säsong så är den bästa chansen att vinna Europa League i år. Säsongens näst sista hinder är Bayer Leverkusen som befinner sig i ett liknande läge som Roma. Leverkusen har 8 poäng upp till Union Berlin som just nu har den sista Champions League platsen i Bundesliga. Med två lag som kommer satsa 100% på att gå vidare ur detta dubbelmöte så bäddar det för två sevärda matcher. Kanske framförallt ikväll då matchen spelas på Olimpico. Roma, som har varit mycket starka på Olimpico, inte minst i Europa, kommer behöva ett bra resultat att ta med sig till Leverkusen nästa torsdag.

Jose Mourinho sade under dagens presskonferens ‘’ Om vi hade åkt ur Europa League i December hade vi legat 2:a eller 3:a i Serie A. Det är ingen kritik, det är bara verkligheten. Hade vi varit 8:a i Serie A hade jag gått all in på Europa League och då hade vi varit i en mycket bättre sits idag. Vi är offer av vår egna framgång denna säsong.’’

Även om han inte har fel i sak så tycker jag han låter lite väl pessimistisk. Det finns en god chans att Dybala kommer till spel från start ikväll och Abraham är även han tillbaka från skadan han hade tidigare. Smalling väntas vila i några matcher till, säger Mourinho. Förutom Smalling och eventuellt Dybala så är även Stephan El Shaarawy skadad och missar kvällens match.


Som Romanista håller man tummarna för att ''juvelen'' kommer till spel ikväll.


Motståndarkollen
Bayer Leverkusen är som sagt ute ur Champions League striden i Bundesliga och kommer att gå all in i Europa League. De kommer från en 1-2 förlust hemma mot Köln och ett kryss sedan innan mot Union Berlin. Det går att använda den gamla principen att tabellen ljuger i Leverkusens fall. Leverkusen började säsongen horribelt och låg i botten av tabellen och säsongen var i princip redan helt körd i Oktober. Man hade tagit fyra poäng på 8 matcher i ligan och i första (!) omgången av DFB-Pokal blev man utslagna mot SV Elversberg från tredjedivisionen. Efter förlusten mot Porto i Champions League gruppspel bestämde sig ledningen för att sparka tränare Gerardo Seoane och anlita den forne storspelaren Xabi Alonso. Sedan rekryteringen av Alonso har Leverkusen gått som tåget. Om man räknar bort matcherna innan Alonso tog över så hade Leverkusen varit på tredje plats i Bundesliga idag, strax bakom Dortmund och Bayern. Det är alltså ett helt annat lag än vad man tror om man tittar i tabellen och resultat-raden genom säsongen. En spelare att hålla koll på i Bayer Leverkusen är den unge offensive mittfältaren Florian Wirtz. Han var skadad första halvan av säsongen men har sedan han kom tillbaka 6 g/a på 9 matcher. Han är även den yngste spelaren i Bundesligas historia att nå tvåsiffrigt i både mål och assist. 

Förväntad uppställning: Rui Patricio; Mancini, Cristante, Ibanez; Celik, Matic, Bove, Spinazzola; Pellegrini, Dybala; Abraham.

Avspark: 21:00
Spelplats: Stadio Olimpico
Domare: Michael Oliver
Roma Redaktionen tippar: 2-0, Pellegrini gör ett och Mancini gör andra på en hörna.

Robin Jenelius@RobinJenelius2023-05-11 13:26:05
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?