Inför Roma-Brighton: Läromästaren mot eleven
En eftertänksam (och möjligen trött) De Rossi inför torsdagens batalj mot Brighton. Foto: asroma.it

Inför Roma-Brighton: Läromästaren mot eleven

Daniele De Rossi och hans mannar kommer ha ytterligare ett utsålt Stadio Olimpico i ryggen i första mötet i åttondelsfinalen mot Brighton. Il mister hade gärna undvikit sin nära vän Roberto De Zerbi och hans Brighton, eftersom det kommer kosta honom “några nätter utan sömn” för att lista ut hur Roma ska överlista de blåklädda från den engelska sydkusten.

När det stod klart att Roma skulle möta Brighton i åttondelsfinalen var det knappast några glada miner i Romas ledarstab. Respekten för Roberto De Zerbi och hans Brighton är stor, och vid sidan om det så avslöjade Daniele De Rossi att de även har en fin vänskap utanför fotbollen. 

-Jag och Roberto är nära vänner och dessutom är våra döttrar bästa kompisar och bor tillsammans i London. De brukar gå till Roma-puben tillsammans och kolla på matcherna. Men det kommer de nog inte göra dessa två matcher, berättade De Rossi med ett leeende på en presskonferens direkt när lottningen blivit klar.

De Rossi, som hittills inte varit rädd för att ändra i sin formation även under match, kommer enligt honom själv ligga sömnlös ett par nätter på grund av motståndet i Europa League för att klura ut hur Roma kan såra detta Brighton.

Corriere dello Sport (Cds) spekulerar i att Daniele kommer ställa upp med en 3-5-2 alla Mourinho men med andra taktiska direktiv till spelarna.

Enligt tidningen kommer backlinjen bestå av Mancini, Smalling och N´Dicka. Spelar Smalling så kan det mycket väl vara så att De Rossi föredrar att ställa upp med en trebacklinje, med “två vakthundar” (som il mister själv uttryckte det), bredvid Smalling eftersom han fortfarande är lite osäker på engelsmannens fysiska status efter långtidsskadan.

På högeryttern saknas Karsdorp, som fortfarande tränar individuellt på grund av en lättare knäskada, samt Kristensen, som även han är skadad men samtidigt inte heller finns med i Europa League-truppen. Med andra ord bör Celik ta den ordinarie tröjan till höger. Cds spekulerar vidare i att de tror Spinazzola tar platsen till vänster eftersom han hittils varit Romas man till vänster i Europa League under De Rossi (han spelade båda matcherna mot Feyenoord).

På mittfältet tror tidningen, föga förvånande, att De Rossi ställer Cristante, Paredes och Pellegrini på benen. Där kaptenen får klart friare tyglar i sin mittfälsroll i De Rossis 3-5-2 än i hans föregångares spelsystem. På topp förväntas Paulo Dybala och Romelu Lukaku få förtroendet från start.  

Brighton då? Som tidigare nämnt så är Roberto De Zerbi en stor inspirationskälla för Daniele De Rossi och han har varit lite av en mentor i De Rossis hittills korta tränarkarriär. I veckan har Cds fått fram bilder från när De Zerbi var och föreläste för De Rossi och hans kurskamrater på Coverciano och när de var ute och åt middag tillsammans på kvällen.



Man hade gärna varit en fluga på väggen för att höra vad som diskuterades vid detta middagsbord.

De Zerbi som jag gärna hade sett i Roma (när klubben istället gick för Mourinho) känner vi väl från hans tid i Sassuolo. Det är en tränare som står för en passningsorienterad och offensiv fotboll.

I en tuff liga som Premier League har det lett till ganska pendlande resultat där de kan stå för enastående prestationer mot tufft motstånd men även förlora med 0-3 borta mot Fulham, som de gjorde i helgen.

Även om rapporterna att De Rossi kommer ställa upp med en 3-5-2-formation kan ge indicier om att romaren vill säkra upp bakåt så har jag svårt att tro att De Rossis Roma kommer lämna ifrån sig initiativet och parkera bussen för att gå på kontringar på hemmaplan i Rom.

Det kan borga för att vi får se en offensiv och sprakande tillställning på ett Olimpico, som åtminstone kommer slå gnistor utanför planen, när 64 000 romanisti kommer göra vad de kan för att lyfta sitt AS Roma mot nya höjder.

Daje Roma Daje!

 

Niclas Ekström2024-03-06 12:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?