Stadio Olimpico, 2023-01-15 20:45

Roma - Fiorentina

Roma - Fiorentina: Prestera för att överleva
Inbördes möten på Olimpico 41-28-15. Senaste Fiorentina vinsten i Rom? April 2018 0-2.

Roma - Fiorentina: Prestera för att överleva

Roma ställs på sin spets mot Fiorentina om att fortsätta drömma mot en topp fyra placering. Cup avancemang i veckan tillsammans med upphämtningen på San Siro ger självförtroende. Paulo Dybala är i full form och förväntas bära Roma till ny seger.

4. Inter 37p 18m
5. Lazio 31p 17m 
6. Atalanta 31p 17m 
7. Roma 31p 17m  

 
Tre lag på samma poäng i omgång 18. Samtliga är favoriter i respektive matcher, men går någon på minan och tappar? Sassuolo-Lazio, Atalanta-Salernitana och Roma-Fiorentina. Därav blir dagens match ännu en final om gapet inte ska bli för stort upp till Inter. Det gäller att överleva januari månad innan europaspelet börjar, att chansen fortfarande lever. För Champions League spelet kommer påverka Inter och Milan. Det får bära eller brista, men först behövs tre fundamentala poäng mot Viola.  

Höstens melodi med tillknäppta matcher och missade målchanser har även inlett 2023. Minns ni senast Roma vann med två eller fler på hemmaplan i Serie A ? Roma-Monza 3-0 i augusti. Dagens match kommer inte bli en dans på rosor, men någon gång ska det väl lossna? Om det stavas Paulo Dybala säger jag inte emot.  


Gällande skadeläget hade kapten Pellegrini känning i torsdagens möte mot Genoa. Lorenzo var däremot med på träningen i fredags och bedöms vara med i truppen. Om Mourinho väljer att inleda honom på bänken eller rakt från start återstår att se. Avstängd är mittback Ibanez som ersätts likt senast av Kumbulla. Eftersom Smalling vilades återkommer han till startelvan. Mycket viktigt eftersom Chris är den som är bäst. Backtrion består alltså av Mancini, Smalling och Kumbulla. Noterbart är att fyra Roma spelare är en varning från avstängning (Cristante, Mancini, Celik, Zaniolo). Otäckt eftersom Napoli väntar 29/1-23, innan dess kommer Spezia borta vilket ett decimerat Roma absolut kan vinna mot. Men den enkla matematiken visar att ett taktiskt gult för de nämnda i dagens match vore nödvändigt ifall man ska åka ner till Neapel med hopp om en bra insats.  

Eftersom Nicolo Zaniolo strular både på plan och utanför hoppas jag Mourinho ser över Zaniolo från start. Andrea Belotti har fått två starter i ligan, enligt mig någon match för lite med tanke på att Tammy Abraham knappast varit bättre med all speltid. Belotti har absolut inte övertygat, men alla som följt Serie A vet vilka egenskaper han besitter. Det gäller för Mourinho att ta fram de egenskaperna hos Belotti och inte räkna ut han efter en halvsäsong. Om Mourinho formerar laget till 3-4-1-2 kan Tammy och Belotti kampera tillsammans uppe på topp med Dybala bakom. Personligen kan Belotti få starta ensam om Mourinho har modet till. Om Pellegrini är frisk för start och formationen blir 3-4-2-1 kan Matic, Bove eller Camara få chansen på mitten. I truppen finns också Ola Solbakken som väntar på debut.  

Gästerna kommer som Roma från cupspel i torsdags där andra Genua laget Sampdoria besegrades och Viola är i kvartsfinal. Positivt för Fiorentina är VM-succémannen Sofyan Amrabat som förväntas vara tillbaka i startelvan. På skadefronten är Cabral, Mandragora, Sottil och Martinez-Quarta borta. Hotet är Luka Jovic som förvisso enbart gjort 3/15 mål, men som besitter stora bomber kvaliteter. Fart och kreativitet finns hos Ikone och Kouame. Skrämmande eftersom Kumbulla vikarierar i backlinjen för Roma. Slutligen passar tränare Vincenzo Italiano på att berömma Roma i pre-partita intervjun. Han förväntar sig hård press av ett hemmaspelande Roma och nämner att Roma är av europas bästa lag på fasta situationer.  

Preliminära laguppställningar 
Roma (3-4-2-1): Rui Patricio; Mancini, Smalling, Kumbulla; Celik, Cristante, Pellegrini, Zalewski; Dybala, Zaniolo; Abraham
Fiorentina (4-2-3-1): P.Terracciano; Dodo, Milenkovic, Igor, Biraghi; Amrabat, Duncan; Gonzalez, Bonaventura, Kouame; Jovic. 

Domare: Antonio Giua 
VAR: Luigi Nasca
Tid: 20:45 

Tips: Båda har 90 minuters uddamålsegrar i benen från torsdagen. Ingen av lagen har någon större målproduktion framåt. Det som talar för mål är skador i backlinjen hos båda leden. Troligen vinner laget som gör första målet. Hjärtat vill förstås Roma.
2-0.

Tu lo sai la domenica ovunque giocherai ti seguirò...
Daje Roma!

 

Melker GaddMelkerG_202023-01-15 09:15:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?