Inför Roma-Lazio: Nyckelspelare tillbaka i startelvan
Kan Dybala vara tungan på vågen för Roma på lördag? Foto: asroma.it

Inför Roma-Lazio: Nyckelspelare tillbaka i startelvan

Roma har lämnat debaclet i Lecce bakom sig och har nu fullt fokus på derbyt. Under torsdagen deltog alla i kollektiva träningen utom Azmoun. Daniele De Rossi har således alla spelare tillgängliga inför derbyt utom anfallaren.


Enligt Corriere dello Sport ställer DDR följande startelva på benen i ett 4-3-3-system:

Svilar; Karsdorp, Mancini, Llorente, Spinazzola; Cristante, Paredes, Pellegrini; Dybala, Lukaku, El Shaarawy.

En klart starkare elva än den som startade på Via del Mare med andra ord. Och det kommer behövas att nyckelspelarna är friska och i form för Roma går en “aprile di fuoco” till mötes. Utöver derbyt så möter Roma både Bologna och Napoli i ligan och i Europa League väntar dubbelmötet med Milan.

Ett verkligt test för både Daniele De Rossi och spelartruppen efter två månader av positiva resultat som gjort att laget har häng på CL-platsen.

Men först är det dags för den viktigaste matchen av alla, “Derby della Capitale”. Och är det någon som kan förklara betydelsen av ett derby för spelartruppen så är det De Rossi. 

Han spelade sitt första derby med Romas juniorlag som 12-åring 2 december 1995. En match Roma vann med 2-0. Sedan dess har han spelat huvudrollen i oräkneliga derbyn. Han har bråkat med Laziospelare, förolämpat i laziali, bland annat med en specialdesignad tröja med ordet “meno” över nummer 16 vilket syftade på att Lazio hade mindre poäng i tabellen. Men trots det har han alltid haft en fin relation med flera Laziospelare vid sidan av planen och när De Rossi blev borttvingad från Roma av Pallotta och hans knähundar så fick han en hyllning från ett oväntat håll.

“Fiero ed irriducibile nemico sul campo” (Stolt och hårdnackad fiende på planen) stod det på en banderoll signerad Curva Nord. 

Efter karriären klädde De Rossi ut sig för att stå i Curva Sud i ett derby. Romatränaren hade biljett till curvan i derbyt i januari i Coppa Italia, och hade denna gång planerat att gå civilklädd, men han fick förhinder av privata skäl. Hade diskussionerna om att ta över tränaruppdraget för Roma redan tagit fart månne?

För sex dagar senare presenterades han som huvudtränare för Roma. 

Från Curva Sud i senaste derbyt till tränarbänken i nästa. En resa som inte är för de flesta. Men Daniele De Rossi är inte heller som de flesta. Han är en ikon och en förebild både som spelare och människa och som vi önskar att få se honom nedanför Sud firandes en derbyseger på lördagkväll. 

Daje Roma Daje!

Domare:  Marco Guida
Avspark: Lördag 18:00
Tips: 3-0

Niclas Ekström2024-04-05 09:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?