Stadio Olimpico, 2022-10-23 20:45

Roma - Napoli

Inför Roma Napoli: “Derby del Sole. Definierade match för Roma”

Inför Roma Napoli: “Derby del Sole. Definierade match för Roma”

Elfte omgångens största match “Derby del Sole” innehåller ett jagande Roma och ett obesegrat, imponerande Napoli. För Roma, en match med stora möjligheten att få kontakt till toppen. För Napoli, en utmaning att fortsätta sviten med ett flåsande Milan bakom.



Napoli 

Calciovärlden i chock efter Napolis slaktande inledning med allt ifrån demolering i Champions League till mästarvinnande segrar i Milano och Rom. Inför säsongen väntades istället frågetecken. Men det arbete Spalletti gör med de nya namnen i Neapel är det bara att lyfta hatten för. 63 åringen har som bekant aldrig vunnit Lo Scudetton och vi Romanisti vet hur nära det var när Spalletti var hos oss. Med respekt för historian och tendensen av att falla på mållinjen, är det i år Spalletti vinner Scudetton när hans lag inför är som mest uträknat?  

En jämförelse mellan Roma och Napoli är sommarens mercato. Roma berömdes stort för den bästa mercaton i Serie A. Napoli kritiserades hårt för släppen av de trogna fanbärarna (Koulibaly, Mertens, Insigne) och stjärnan Fabian Ruiz. Nyförvärven ansågs som ett nedmonterande och under investerande av president Aurelio De Laurentiis. Napoli har efter det fått mer utväxlingen på nyförvärven i form av Kvaratskhelia, Raspadori, Kim och Simeone än Romas nyförvärv med undantag för Paulo Dybala.  

Napoli kommer med nästintill ordinarie trupp förutom nyckelman Anguissa på mittfältet som ersätts av Ndombélé och mittbackskugge Rahmani där före detta Roma spelare Juan Jesus kommer in. Frågetecken kring Victor Oshimen har cirkulerat inför matchen, om han ska vilas eller inleda på bänken. De senaste rapporterna tyder på att anfallaren startar ikväll på topp.  


Roma 

En mycket viktig vinst senast på Marassi efter en mindre vacker match mot ett uselt Sampdoria. Roma tog inte möjligheten till att imponera och göra många mål, lyckligtvis räckte straffen i den nionde minuten till tre poäng. Personligen kändes det synonymt med all press på Pellegrinis mål nolla att straffen skulle missas, men straffen var det inget snack om. Stensäkert.  I andra halvlek kunde Roma dödat matchen både en och två gånger. Åter igen är det Belotti och Zaniolo som missar. Mourinho statuerar som vanligt att resultatet är det viktiga. Frågan blir hur Roma ska få hål på serieledarna med fortsatt svårt i sista tredjedelen. Det positiva var tre poäng och förhoppningsvis en Pellegrini med självförtroende inför ikväll.  

En av farhågorna är Napolis skicklighet på distansskott. Kvaratskhelia, Politano, Zielinski kan alla trycka av utanför straffområdet. Kommer våran portugis Rui Patricio klara det? Senaste matchen fick han nästan inget skott på sig. Denna säsong har vi sett ett par tveksamma skott insläppta. På förhand känns det farligt.  

Trupp läget är intakt från i måndags. Valmöjligheter finns på wingbacken där offensiva alternativet är Zalewski och det defensiva Karsdorp. Holländaren känns mer lämpad för att plocka bort Kvaratskhelia. Längst fram väntas Tammy starta ensam istället för tillsammans med Belotti. Till mitten väntas Matic starta bredvid Cristante istället för Camara senast. Det gör ont att vår bästa spelare Paulo Dybala är skadad, självförtroendet hade varit större än frågetecknen kring vår hackande offensiv. Å andra sidan är kvällens match chansen för många spelare att bevisa motsatsen och för laget att leverera årets andra knall med vinst. 

Betydelsen av en seger ikväll är enorm. Bryta det obesegrade Napoli, skapa en chans till ryck mot Lazio i kommande derby. Ta uttalandena om titel från spelarna på allvar. Dessutom bevisa att man inte är beroende av Paulo Dybala mot ett storlag. Senast mot Inter visade laget en enorm mentalitet i andra halvlek, nu hoppas vi att kapten Pellegrini kliver fram och får med sig laget till tre nya.  


Fem inför 

- Kan nummer nio Tammy Abraham äntligen få det att lossna ikväll? Statistiken talar emot då ingen spelare med tröjnummer nio lyckats göra mål för Roma hemma mot Napoli på 25 år. Senaste gången? Abel Balbo i klassiska 6-2 vinsten 1997.  

- Som vanligt kommer inga bortasupportrar från Neapel tillåtas. Regeln är att alla bosatta i regionen Kampanien inte tillåts köpa biljett, däremot kan man som icke bosatt i Kampanien få biljett på bortasektionen. Detsamma gäller för Roma vid bortamatch i Neapel.  

- Massimiliano Irrati dömer matchen. Historiskt sätt ett bra facit för Roma. Senaste matcherna Juve Roma 1-1, Torino Roma 0-3, Roma Lazio 3-0 och Atalanta Roma 1-4.  

- Nicolo Zaniolo. En klart sämre inledning på säsongen än avslutningen ifjol. Diskussionen om vår stjärna i de Italienska tabloiderna fortsätter. Senaste Roma vinsten mot Napoli på hemmaplan var säsong 19/20 resultat 2-1. Nico gjorde 1-0 i matchen. Kan han återupprepa historian?  

- Ligaförbundet kommer inför kvällensmatch att bevaka Curva Sud och dess agerande. Det efter nidramsor om Neapel i måndags på Marassi och tidigare incidenter om rasistiska sånger mot Zlatan Ibrahimovic och Frank Kessie i förra årets match mot Milan på Olimpico. Il Tempo rapporterar att vid liknande beteende kan Curva Sud kollektivt bestraffas inför nästa hemmamatch. Det skulle betyda en tom Curva Sud i derbyt mot Lazio.  


Kommer ni ihåg senast?  

Stephan El Shaarawy kvitterar efter ett underbart anfall i 90+1. Roma fastställde att Napolis titelchanser var borta. Själv var man på plats! Nervös på ett Stadio Maradona omringade med arga napolitanare efter slutvissla...  



Preliminära laguppställningar  
Roma (3-4-2-1) 
Rui Patricio; Mancini, Ibanez, Smalling; Karsdorp, Cristante, Matic, Spinazzola; Zaniolo, Pellegrini; Abraham. 
Napoli (4-3-3) 
Meret; Di Lorenzo, Juan Jesus, Kim, Mario Rui; Ndombele, Lobotka, Zielinski; Politano, Osimhen, Kvaratskhelia. 


Domare: Massimiliano Irrati (Florens)  
VAR: Aleandro Di Paolo (Avezzano, Abruzzo)  
Tid: 20:45  

Tips: 2-0 Roma. Med viktiga Anguissa ute, med Juan Jesus eller Østigård i backlinjen för Napoli. En hel offensiv som behöver bevisa för Roma. Ett Napoli som ännu inte förlorat. Med de förutsättningarna känns det bra inför och är det någon match en segersvit från Kampanien ska ta slut är det ett Derby del Sole.  


Daje Roma!
 

Melker GaddMelkerG_202022-10-23 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?