2021-04-22 18:30

Roma - Atalanta

Inför Roma v Atalanta: Vad betyder Serie A-avslutningen?
Pellegrini och Zapata - Två nyckelfigurer ikväll.

Inför Roma v Atalanta: Vad betyder Serie A-avslutningen?

Pinsam förlust senast mot Torino. Hoppet till CL borta, om nu inte "storklubbarna" utesluts från CL eller Roma går och vinner Europa League. Men, oavsett, ikväll serveras vi en på förhand mycket fin match från Stadio Olimpico!

Det mesta, eller tja, allting den här veckan har handlat om den här mega-super-duper-ligan och vissa rika gubbars drömmar om en ny form av fotboll. Men vi har faktiskt lite fotboll som ska spelas, och faktum är att bägge de lag som spelar ikväll inte är med alls i dessa idéer om en stängd fotboll. Faktum är att bägge under säsongen fått epiteten av att vara Serie A:s mest underhållande lag sett till hur man spelar. Som Romanista vet jag dock inte om jag kan kalla det särskilt underhållande det som laget har hållt på med i ligan de sista veckorna... 

Status Roma 
Hur är dock läget med "I Giallorossi"? Bryr de sig ens om Serie A längre?
Paulo Fonseca hade nog lite schvung i dojan när han traskade av bussen inför matchen mot Torino. Framgångar i EL och det var länge sedan Roma var såhär nära en europeisk framgång. Det schvunget försvann dock illa kvickt när Roma floppade mot Torino och förlorade helt välförtjänt med 1-3. 
En pinsam insats, visserligen med en mycket roterad elva, och nu är hoppet om CL borta. Om det nu inte visar sig att Inter, Milan och Juventus diskas från årets Serie A. Eller för den delen Manchester United och Arsenal tas bort från årets EL-slutspel. Det verkar dock föga troligt nu när klubb efter klubb viftat vit flag kring sitt uppbrott och nu vänder tillbaka till ligorna med svansarna mellan benen. Kan vi förvänta oss poängavdrag?!  

Om allt står sig har Roma sju matcher kvar, åtta poäng upp till den nuvarande fyran Juventus. Däri finns matcher mot Inter, Lazio och som ikväll, mot Atalanta. Tufft var det och frågan är, hur värderar Fonseca den här Serie A-avslutningen kontra EL-semin? 

Apropå Torino-fiaskot. Fonseca skyllde på trötta ben när han kommenterade den förlusten. 
“Vi måste fortsätta. Vi har en viktig tävling i Europa League men måste ta det match-för-match. Idag saknade vi många spelare. Det var många trötta ben i laget, nu ska vi se vem som återhämtar sig i tid till Atalanta-matchen"

Ser vi till formen på det här laget är det, bortsett från Ajax-matchen, både tröttkört och tämligen uselt. Kanske gav den här Torino-matchen dock lite vila på ett par spelare och isåfall finns det kanske lite spelare som vill ha revansch för senaste Atalanta-fiaskot då symptom mjukglass-mentalitet förkroppsligades av Roma. 


Villar förväntas starta - Vad betyder det för Roma? 

Förväntad elva Roma: (3-4-2-1) 
Lopez - Ibanez, Cristante, Mancini - Calafiori, Diawara, Veretout, Karsdorp - Mkhitaryan, Pellegrini - Dzeko

Jag tror på bästa möjliga elva. Fonseca har snart inga chanser kvar att visa att han kan sno en seger av ett topplag och frågan är om han inte är så otroligt långt ut på plankan från Roma-båten om vi åker på en torsk ikväll. Veretout, om han är frisk, bör ges speltid igen och isåfall flyttas nog Pellegrini upp. Diawara har fått lite av ett uppvaknande på sistone men är avstängd ikväll, således chans för vår spanska diamant Gonzalo Villar från start.

Det ska också tilläggas kring skadeläget att Spinazzola och Smalling närmar sig comeback. Således finns det nog i Fonsecas tankar att Spinazzola skulle kunna tänkas få ett par minuter ikväll. Men som sagt, jag tror vi startar med Calafiori. 

Status Atalanta
För status i "La Dea" tog vi hjälp av Atalanta-redaktionens egen Arvid Franzén. Här är hans svar på hur temperaturen och stämningen är i laget från Bergamo. 

Hur är känslan i Atalanta-lägret efter segern mot Juventus?
- Det är klart att man har en god känsla efter den matchen. Alltid extra underbart att vinna med 1-0 i slutet av en match, framförallt mot ett lag som Juventus.

Har Super League-annonserandet påverkat "La Dea" på något vis?
- Det har det väl ändå inte gjort tycker jag. Om jag personligen får gissa vad som händer så tror inte jag att Super League kommer bli av. Just på grund av det stora motståndet som eskalerade.

Vad tror du om avslutningen på säsongen för Atalanta?
- Jag har en stark känsla av att vi kommer lösa en topp 4 plats. Kan låta väldigt kaxigt men jag ser Atalanta som det bästa laget spelmässigt efter Inter.

Hur ser du på matchen mot Roma? Är du orolig att Roma ska kunna besegra er?
- Tror att det blir faktiskt en väldigt sevärd match trots att mycket står på spel i slutet av en säsong. Klart att Roma kan vinna mot Atalanta, har Roma sin dag så är dem fortfarande ett bra fotbollslag men jag ser nog Atalanta som favoriter i denna match baserat på hur bra laget går nu.

Hur slutar matchen och varför?
- Som jag var inne på tidigare så tror jag att Gasperini och gänget plockar hem segern på Stadio Olimpico.

Förväntad elva Atalanta: (4-2-3-1) 
Gollini - Toloi, Romero, Palomino, Gosens -  De Roon, Freuler - Malinovskyi, Pessina, Muriel - Zapata

Matchfakta:
Roma v Atalanta
Stadio Olimpico
18:30 
Väderlek: Ösregn! 12 grader i luften. 

3. Atalanta 31 19 7 5 72-38 64 VVVVV
7. Roma    31 16 6 9 55-47 54 FVOFF

Senaste 6 matcherna: 
0 Roma-segrar
2 oavgjorda
4 Atalanta-segrar
Målskillnad: 9-16

Roma-redaktionen tippar? 
Pessimistisk pre-partita den här gången. Men Roma, med tanke på förlusten mot Torino senast, är liksom inte stekheta ute på fotbollsplanerna. Detta trots Mancinis eviga kampvilja, att Veretout är tillbaka i spel och att vi fortfarande har europlatser kvar att tampas om. Tyvärr. Vi tror på förlust ikväll. 
1 - 3 till La Dea - Fonseca, du får gärna motbevisa oss! Och gör inte som i vintras, förlora med 1-4 utan någon alls energi i laget! 

Erik Winell@ErikWinell2021-04-22 08:04:06
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?