Sheriff Stadium, 2023-09-21 18:45

FC Sheriff Tiraspol - Roma

Inför Sheriff Tiraspol - Roma: Europa League-spelet inleds i Moldavien

Inför Sheriff Tiraspol - Roma: Europa League-spelet inleds i Moldavien

Roma återvänder till Europa League, turneringen där man så sent som för 113 dagar sedan blev rånade på titeln i finalen på Puskás Arena i Budapest. Huvudstadslaget lottades in i Grupp G tillsammans med FC Sheriff Tiraspol (Moldavien), Slavia Prag (Tjeckien) och Servette (Schweiz). En på förhand klart överkomlig grupp där Roma är storfavoriter till gruppsegern.

FC Sheriff Tiraspol

En ny bekantskap väntar för Roma under torsdagskvällen då Sheriff Tiraspol står för motståndet i Europa Leagues första gruppspelsomgång. Tiraspol är beläget ca 80 km öster om huvudstaden Chisinau. Laget tränas av Libyen-födde italienaren Roberto Bordin sedan januari i år då han lämnade uppdraget som landslagstränare för Moldavien. Sherifferna kvalificerade sig till gruppspelet genom att lyckas med det som vårt svenska bidrag Häcken misslyckades med, nämligen att besegra färöiska succégänget KI Klaksvik (3-2 totalt). Tidigare i kvalet körde man över BATE Borisov med klara 7-3 över två matcher. Bordin förfogar över en ung trupp där snittåldern ligger på 24 år. Lagets främsta offensiva vapen denna säsong är dock den något mer rutinerade 33-åringen Luvannor Henrique som har gjort tre mål på fem matcher i ligaspelet samt två mål på tre spelade matcher i EL-kvalet.

Sheriff Tiraspol har totaldominerat den inhemska fotbollen med totalt 21 ligatitlar på 2000-talet. Även årets säsong har man inlett starkt och de är ett av tre lag i toppen som tagit 12 poäng på de fem inledande matcherna. Säsongen 21/22 blev man det första laget någonsin från Moldavien att kvalificera sig för Champions Leagues gruppspel. I den andra gruppspelsomgången stod de för en rejäl knall när Real Madrid besegrades på Santiago Bernabeu med 2-1 efter mål av Yaxshiboyev och Thill. Ingen av målgörarna är kvar i truppen i årets upplaga. Säsongen 22/23 deltog laget i Europa League där det blev en tredjeplats i Grupp D, bestående av Manchester United, Real Sociedad och Omnia. Därefter uttåg i sextondelsfinalen i Conference League efter totalt 1-4 mot Nice.    

Sheriff Tiraspol spelar sina hemmamatcher på Sheriff Stadium. Arenan byggdes 2002 och har plats för 13 300 åskådare.

5 senaste matcherna

Sheriff Tiraspol – FC Floresti 5-1 (Super Liga) 
Sheriff Tiraspol – KI Klaksvik 2-1 (Playoff Europa League) 
FC Milsami – Sheriff Tiraspol 2-0 (Super Liga) 
KI Klaksvik – Sheriff Tiraspol 1-1 (Playoff Europa League) 
Sheriff Tiraspol – Dacia Buiucani 5-0 (Super Liga) 

Roma

Roma var tillbaka med besked efter landslagsuppehållet och fullständigt asfalterade Empoli med 7-0. Det var många spelare som stod för imponerande insatser som lovar gott inför fortsättningen. Dybala var Dybala, N´Dicka såg väldigt spännande ut i sin första start, Cristante var fenomenal, Sanches övertygade de 45 minuterna han spelade, Lukaku fick näta i startdebuten och Belotti stod för två fina assist. Givetvis ska man ha i åtanke att det var jumbon Empoli som stod på andra sidan men prestationen gav ändå en hint om vad det här laget har att erbjuda ifall truppen lyckas hålla sig skadefri.

Roma kliver alltså in i Europa League under torsdagskvällen och man gör det utan Mister Mourinho vid sidlinjen efter att portugisen blivit avstängd fyra (!) matcher efter finalen i våras. Den gode José har inte glömt finalen i Budapest och det var han tydlig med på presskonferensen inför matchen: ”Jag kommer fortsätta hävda, vi förlorade inte finalen i Budapest och jag kommer inte ändra uppfattning. Varken nu eller efter att min karriär är över”.

Mer från onsdagens presskonferensen med Mourinho

”Jag vill inte avslöja vilka som startar offensivt imorgon. Mancini, N´Dicka och Llorente kommer starta i backlinjen. Karsdorp kommer att spela från start eftersom Kristensen inte är med på UEFA-listan och i Smallings frånvaro behöver jag en försvarare på bänken, som kommer vara Celik”.

”Det är en ny säsong i Europa League som inte kommer vara lik den förra. Låt oss börja från början, vårt mål just nu är att ta oss vidare från gruppspelet. Förra året inledde vi med en förlust vilket gjorde kvalificeringen svår för oss. Vi ställdes mot ett lag från Champions League i playoff-spelet, det är viktigt att vinna gruppen”.

”Sheriff? Vi har respekt för alla motståndare. För två år sedan förlorade vi med 6-1 i en match vi borde vunnit, förra året förlorade vi mot Ludogorets och vi är medvetna om att det inte finns några enklare matcher i Europa, särskilt inte på resande fot”.

”Min avstängning är såklart ett problem, eftersom jag inte kan kommunicera med laget. Vi har försökt minimera problemet genom att träna bra tillsammans. Dagens träning var väldigt positiv. Jag kommer inte kunna kommunicera med laget under matchen så vi får se vart Sheriff tillåter mig att sitta under matchen. Jag tror på mitt lag och min stab och det kommer leda oss till framgång”.  


5 senaste matcherna
Roma – Empoli 7-0 (Serie A)
Roma – Milan 1-2 (Serie A)
Hellas Verona – Roma 2-1 (Serie A)
Roma – Salernitana 2-2 (Serie A) 
Partizani Tirana – Roma 1-2 (Träningsmatch)

Intressant fakta

  • Sheriffs tränare Roberto Bordin lirade 230 matcher som mittfältare för Atalanta och Napoli på 90-talet.
  • Lukaku har gjort 42 mål på 80 matcher i Europeiska tävlingar.
  • Notera att Francesco D´Alessio (-04) och Mattia Mannini (-06) är uttagna i Mourinhos trupp.
 
Preliminära laguppställningar

Sheriff Tiraspol (4-1-4-1) Tränare: Roberto Bordin
Koval; Zohouri, Tovar, Garananga, Artunduaga; Kiki; Mbekeli, Ademo, Badolo, Joao Paulo; Luvannor

Bäste målskytt: David Ankeye 2 mål, Henrique Luvannor 2 mål

Roma (3-5-2) Tränare: José Mourinho
Svilar; Mancini, Llorente, N´Dicka; Karsdorp, Cristante, Paredes, Bove, Zalewski; Belotti, Lukaku

Bäste målskytt: -

Tid: 18.45 torsdag 21 september, Sheriff Arena
Domare: Andris Treimanis, Lettland
TV: Viasat Sport1, Viaplay
Tips: 0-2. Lukaku och Mancini.

Giallorossa e unica, questa maglia e magica per me


Källor: asroma.com, romanews.eu, whoscored.com, tvmatchen.nu

 

Joakim Hulander2023-09-20 23:35:20
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?