Stadio Olimpico Grande Torino, 2024-04-13 18:00

Torino - Juventus

Inför Torino – Juventus: Derby della Mole!

Inför Torino – Juventus: Derby della Mole!

Till helgen stundar Derby della Mole och som vanligt är det två lag i olika delar av tabellen som drabbar samman. Torino ligger i mitten av tabellen och sneglar uppåt mot en eventuell Conference League plats men med tanke på lagen som ligger framför är nog inte förhoppningarna de största. För vår svartvita dam bör matchen vara viktigare då striden om Champions League till nästa säsong fortsätter.

Efter två fruktansvärda månader har Allegris manskap via seger mot Lazio i den första av två semifinaler tagit ett kliv mot cupfinalen. Därefter ökade den gamla damen distansen något i ligatabellen mot lagen nedanför efter en 1-0 seger mot Fiorentina. Trots två vinster har ryktena om ny tränare och nya spelare samt vilka som ska behållas respektive säljas börjat ta fart den senaste veckan. Bolognas mirakeltränare Thiago Motta är den det ryktas mest om och visst är det ett namn som kittlar. Hur det blir med det och vilka spelare som anländer och vilka som lämnar beror till stor del på hur säsongen avslutas. Att ta sig till Champions League är som alla vet oerhört viktigt både sportsligt och ekonomiskt. Även om Allegri lyckas säkra platsen så är det allt annat än säkert att han sitter kvar efter sommaren. John Elkann skrev i veckan ett meddelande till aktieägarna om att denna säsong är ”år 0” för den nystart som klubben påbörjat efter allt strul 2023. Han pratade om vikten av långsiktighet och om klubbens ambitioner framöver. I brevet påpekades även tillträdet av Giuntoli som sportschef och förhoppningarna om vad det valet kan få för utfall.

Med det sagt ska det spelas fotboll på lördag (tidig) kväll och tre nya poäng är otroligt viktiga då våra konkurrenter har till synes enklare motstånd denna helg.
De flesta har säkert koll på det men Juventus ligger alltså trea, fyra poäng före Bologna och ytterligare tre före Roma följt av Atalanta som med en match mindre spelad har tolv poäng upp till oss. Mycket talar för att Italien kommer ha fem lag till Champions League nästa säsong (chanserna minskade inte direkt efter Atalantas bortakross mot Liverpool under torsdagskvällen). Men det är inget vi kan utgå ifrån och det kommer behövas flertalet segrar under återstoden av säsongen oavsett om Italien tilldelas fyra eller fem platser. Den gamla damen har dessutom tre av de större konkurrerande lagen (Milan hemma, Roma borta samt Bologna borta) kvar att möta.

Ett derby är alltid ett derby och bollen är rund etc. etc. Faktum är att Juventus brukar ha relativt lätt mot Torino. På de tio senaste mötena har Juventus sju segrar och tre matcher har slutat oavgjort. Man får gå långt tillbaka för att hitta en vinst för I Granata. Efter en positiv trend med två kryss mot Fiorentina och Napoli och därefter två segrar förlorade man senast mot Empoli. Att laget placerar sig i mittenregionen av tabellen är inget överraskande. Juventus är såklart favoriter men trots två raka segrar är seger inget att ta för givet med tanke på hur det sett ut efter årsskiftet. Vlahovic och Chiesa verkar dock vara i god form. Det som bekymrar är framförallt bristen på kreativitet från mittfältet. Ett återkommande problem denna säsong och med Allegris fotbollsfilosofi. Ytterspelarna underpresterar match efter match, till och med en sådan tidigare ljusglimt som Cambiaso tycker jag slarvar och har svårt att leverera på den nivån som krävs. Centralt krävs det att Mckennie och Rabiot är på plan och har en bra dag för att det ska hända något därifrån. Till helgen förväntas båda starta centralt tillsammans med Locatelli. På kanterna ser det ut som att Kostic får chansen. Med tanke på att alternativet, Iling-Junior, också haft oerhört svårt att komma upp i nivå så känns det nästan som att det kvittar. Man undrar varför Allegri inte vågar tänka om och prova något annat på den kanten. Cambiaso startar troligtvis till höger. Bakåt är det inget som talar emot att stabila Danilo, Bremer och Gatti får fortsatt förtroende. Szczesny väntas som vanligt starta i mål. I Torino är det framförallt Zapata som skrämmer även om colombianen inte haft sin bästa säsong. Som vanligt detta år är det med oro man som supporter tar sig an matchen men förhoppningsvis löser vi tre nya poäng i jakten på säkrat CL spel till nästa säsong.

Probabili formazioni:
Torino (3-4-2-1): Milinkovic-Savic; Buongiorno, Tameze, Rodríguez; Bellanova, Ricci, Linetty, Lazaro; Vlasic, Sanabria; Zapata. All. Ivan Juric

Juventus (3-5-2): Szczesny; Gatti, Bremer, Danio; Cambiaso, Mckennie, Locatelli, Rabiot, Kostic; Vlahovic, Chiesa. All. Allegri

När: Lördag 18:00 (Tv4 play) 
 
FINO ALLA FINE 
FORZA JUVENTUS!! 

Leonard Gullberg2024-04-12 18:00:56
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid