Stadio Friuli, 2024-04-25 20:00

Udinese - Roma

Inför Udinese - Roma: Daje!

Inför Udinese - Roma: Daje!

Roma, som efter en riktigt fin prestation mot Milan i torsdags, har skaffat sig ett väldigt fint utgångsläge inför returen på Olimpico. Nu måste laget snabbt skifta fokus till den mycket viktiga bortamatchen mot Udinese på söndag. Ingen rast, ingen ro

Inte bara att Roma tog sin första vinst mot Milan på San Siro på ett tag, det gjorde de också på ett fantastiskt sätt. Ett hårt kämpande, mycket organiserat och förberett Roma kunde med bravur stänga ner Milans anfallsspel på ett mycket imponerande sätt. Som väntat, så var det Milan som tryckte på och skapade flest målchanser, men Roma var skickliga på att utnyttja hemmalagets misstag och kunde kontra ett antal gånger. Målet kom dock inte på kontring. Återigen var det en fast situation, och återigen var det “Grande Mancio” som skallade in “ettan”. Fantastiskt! Men… det finns ingen tid att fira. Vidare till nästa match.

Med rejäl vind i seglet åker Roma till Udine för att ta sig an ett “nedflyttningskämpande” Udinese i den 32:a omgången av Serie A. 

Udinese
Det svart-vita gänget föll mot Inter med 2-1 i den senaste omgången. De gjorde 1-0 i den 40:e minuten och gick till pausvila i ledning. I andra halvlek var det en kamp mot klockan. Udinese stod upp mycket bra. Inter kvitterade på straff i den 55:e minuten. "Bianconeri" kämpade och slet och såg ut att få med sig en pinne hem. Davide Frattesi hade dock andra planer och sköt hem segern till Inter i den 95:e minuten. Tyvärr för Udineses del har det varit lite av deras signum. De har släppt in en hel del mål i slutet av matcherna. Om de bara hade lyckats stänga igen, hade vi kanske kunnat se ett Udinese med betydligt fler än 28 poäng. Lag som Milan, Juventus och Bologna har de dock lyckats besegra, så något “ängagäng” är det dock inte. Klasskillnaden är ändå för stor och jag tror att Udinese kommer att få det svårt på söndag. 

Roma
En av de mer välmående klubbarna i Europa för tillfället. Endast två förluster av de 12 spelade matcherna under De Rossi talar sitt tydliga språk. Efter torsdagens vinst klättrade de upp på en åttonde plats på Uefas ranking, med lag som bland annat Chelsea, Manchester United, Barcelona och Juventus efter sig. Ja, vad mer kan man säga än att det verkligen sprudlar i Roma för tillfället. 

De Rossi är inte sen med att berömma sina spelare (med all rätt). Efter matchen mot Milan berömde han särskilt Lukaku och sa i en intervju med Sky Sports att det var Lukakus bästa prestation under De Rossi. Pellegrini har verkligen fått ett uppsving sedan De Rossi tog över. Nu känner man igen honom och är nu enligt mig absolut given i startelvan, något som han verkligen inte var under Mourinho. I omklädningsrummet innan matchen ska De Rossi ha sagt: “Jag litar på er, och jag är väldigt stolt över er”. Kanske är det det som har fått spelarna och inte minst Pellegrini att blixtra till? 

Mile Svilar blir bara mer given för varje match som går och börjar växa fram som en mer eller mindre avgörande spelare. Han var, med många fina och viktiga räddningar, direkt avgörande för att Roma lyckades vinna på San Siro. Någon som jag också tycker förtjänar en hyllning är El Shaarawy. Han stängde ner Milans vänsterkant på ett mycket bra sätt. El Shaarawy var, tillsammans med Celik, Romas bästa defensiva spelare rent statistiskt.

Roma åkte inte hem till Rom efter vinsten mot Milan. De fick använda Monzas faciliteter att träna på och kommer spendera dagarna fram till matchen där. Positivt eller negativt? Det går att diskutera. Oavsett vad tror jag att Roma vinner denna matchen och kan då efter ungefär 96 timmar återvända till huvudstaden med två vinster i bagaget. 

Förväntade laguppställningar: 
Udinese ( 3-5-1-1)
:Okoye; Perez, Bijol, Kristensen; Ehizibue, Samardzic, Walace, Zarraga, Kamara; Pereyra; Thauvin

Roma (4-3-3): Svilar; Karsdorp, Mancini, Ndicka, Angeliño; Cristante, Paredes, Bove; Baldanzi, Lukaku, Zalewski

Jag tror att Roma vinner med 0-2.  Lukaku gör båda. 

Avspark: 18
Var: Udine, Stadio Friuli
Domare: Luca Pairetto

Forza Roma! 

 
 

Karl Kretz2024-04-13 13:11:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?