Inför vårstarten  —  Juventus: ”Jag litar på Allegri in i döden”

Inför vårstarten — Juventus: ”Jag litar på Allegri in i döden”

Serien vänder då vårsäsongen startar på torsdag. Vi kollar läget hos lagen inför starten och summerar hösten.

Vi har den här gången kommit fram till Juventusredaktionens genomgång av den gamla damens höst.

Varsågoda!


Hur skulle du vilja betygsätta laget höstsäsong så här långt rent allmänt och varför?
— Helt klart underkänt. Så typ en 5:a i Gazzettan? Vi släppte ”projektet” Pirlo och tog tillbaks Allegri för att vinna nu. Det kanske var en överdrift, men jag trodde på rikitgt att vi skulle utmana Inter om scudetton inför den här säsongen. Varför annars fega och gå med säkra kort? Men tji fick jag. Istället har laget tagit steg bakåt både vad gäller prestationer och resultat vilket måste ses som ett ganska stort haveri med tanke på förra säsongens ganska stora haveri. Men än har bara halva säsongen gått och med tanke på att lagen ovanför tappat en del på sistone så är det definitivt häng på CL-platserna. Allegri brukar dessutom göra en stark vår så med målsättningen att slå sig in på topp 4 känns det ändå helt ok. Det är alltid något. 

Och mer specifikt - vad vill du lyfta fram för händelse? 
— Här känns det ganska passande att lyfta fram de båda mötena med Chelsea i gruppspelet. I första matchen hemma lyckas ett skadeskjutet Juve kriga till sig 1-0 med hjälp av ett starkt försvarsspel och vassa kontringar (det jag hade förväntat mig av Allegris återkomst). I andra mötet blir laget istället totalt utspelat, ser ut som yra höns och släpper in fyra mål (något jag aldrig hade förväntat mig från Allegris lag). Summa summarum känns det hela väldigt svajigt. Vi har svårt att göra mål framåt och kan när som helst släppa in mål bakåt. 
Om vi ska hitta positiva saker så vill jag nämna Pellegrinis framfart på vänsterkanten. I min bok är han redan före Sleepy Sandro som vänsterback och om Allegri vågar ge honom den speltiden tror jag att han har en finfin framtid framför sig.

Hur ser förutsättningarna ut inför den avslutande vårsäsongen för er klubb?
— Som jag nämnde tidigare så har Juventus absolut häng på en CL-plats vilket jag ser som en stor ljusglimt i mörkret. Om inte Napoli, Milan och Atalanta tappat så under december mycket hade den här säsongen redan kunnat vara körd. Men nu är det bara åtta pinnar upp till Milan på andraplatsen, ett avstånd som helt klart går att äta in. Med Chiesa, Dybala och snart även Danilo tillbaka från skador så borde inte Juventus göra en sämre andra halva än första. Allegri har nu lärt känna dom spelare han inte kände innan och tycks ha landat i en uppställning som bör få ut det mesta ur laget (4-2-3-1). Men det krävs att alla inblandade tar sig i kragen och gör det väldigt mycket bättre 2022.

Vad är en realistisk målsättning tycker du?
— För mig är en realistisk målsättning att klara topp fyra och att minst ta sig till kvartsfinal i CL. Vi är mitt i en ombyggnadsfas och måste förstå att det tar tid. Samtidigt har klubben lidit stora ekonomiska förluster till följd av pandemin och de ogenomtänkta värvningarna av Ronaldo och Ramsey. Det gör att det är ekonomisk nödvändighet att nå topp fyra. Jag tror att det är en rimlig målsättning och en bra målsättning som tillåter oss att bygga långsamt och inte skynda. Vi måste inse att vi har kört rejält i diket och att det nu kommer ta tid.

Har du förtroende för att din tränare kommer klara det?
— Jag litar på Allegri in i döden. För mig är Allegri rätt man för att bygga upp Juventus så att vi än en gång kan vinna Scudetton och gå långt i Europa. Han är vår mest framgångsrika tränare på 2000-talet och en av de största i klubbens historia. Han spelar dessutom en fotboll som är Juventusmässig.

Han har sina kritiker som tycker att han spelar mossig fotboll och att den är för tråkigt att kolla på. Till dem som anser det måste frågan dels ställas om de någon gång sett Juventus? Juventus ska spela tråkig, men vägvinnande fotboll. För det andra undrar man om de någonsin sett Allegri coacha ett lag? Hans höstar är alltid lite sämre och han brukar gå på en del plumpar. Men det gör han eftersom han testar sig fram och lagom till februari brukar laget vara färdig kalibrerat och klart.

Sedan måste man även förstå att det spelarmaterial han förfogar över är otroligt mycket sämre än det han förfogade över förra vändan. I och med att han inte har Ronaldo i laget är det också ett betydligt sämre spelarmaterial än det Pirlo och Sarri hade. Det gör att förväntningarna med dagens trupp inte kan vara högre än en fjärde plats och ett avancemang från cl åttondelen när vi går in i den här våren.

Hur ser mercaton ut annars - risk att någon viktig kugge lämnar? Behöver laget förstärkas?
— Det viktigaste just nu är att göra sig av med spelare som inte passar in i Allegris spelsätt och som sitter på höga löner. Tidernas sämsta värvning Ramsey är naturligtvis viktig att försöka bli av med. Vidare nämns Arthur också som en spelare som kan lämna. Morata vill man inte köpa loss i sommar och Barca jobbar på att värva honom redan nu. Om Juve ska släppa honom mitt i säsong måste man få in en ersättare, Icardi den som verkar vara mest aktuell. På infronten behövs mycket men det finns inte mycket pengar att värva för. Mittfältet är den lagdel som är mest eftersatt och som måste byggas om. Dessutom är anfallet för tunt då Dybala tyvärr mest är skadad och Morata inte levererat tillräckligt. Det finns mycket man behöver göra med andra ord.

 ...och Serie A . vad har utmärkt hösten så här långt?
— Det är nog Vlahovics framfart som hänfört mig mest, killen kan inte sluta göra mål och hans Viola har för första gången på en evighet häng på Europaspel. 33 ligamål under 2021 är otroligt imponerande, om man ändå hade 70M € att hosta upp för en ny anfallare… Annars känns det återigen som en säsong där skador och covid gör att alla kan slå alla vilket självklart är spännande. 

Några lag du vill lyfta fram som överraskat dig?
— Att Inter så problemfritt bytt ut både tränare och två av sina kanske viktigaste spelare är lika imponerande som överraskande (och irriterande). Det känns nästan som att dom till och med har blivit bättre vilket svider när ens egna lag går åt motsatt håll. 
Fiorentina gör också en bra säsong. Mycket tack vare Vlahovic som sagt men vi ska inte glömma att det är 11 spelare på planen. Italiano har gjort ett jättejobb med truppen och alla verkar ha köpt in på spelidén. Jag hoppas för deras skull att dom kan knipa en EL-plats tillslut. 
Den största besvikelsen (förutom Juventus) måste nog vara Genoa som bara har samlat ihop 11 pinnar hittills. Förra säsongen tog dom en hedervärd 11:e plats men den här gången verkar ingenting fungera.

Vilka tror du vinner, tar sig till CL och EL och vilka kommer åker ur?
— Inter vinner, det känns ganska givet. Med tanke på AFCON så tror jag att både Milan och Napoli tappar en del under jan-feb vilket kan visa sig vara avgörande för CL-platserna. Jag sätter Atalanta som tvåa, MIlan trea och Juve fyra. EL-platserna är svåra, men jag tror inte på Mourinho så vi säger Lazio och Napoli där. Botten tror jag tyvärr kommer se ganska oförändrad ut vilket gör att Genoa, Cagliari och Salernitana ryker.

La Curva-redaktionen2022-01-06 09:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)