Juvepanelen #13: "Vlahovic ser ut som Messias"

Juvepanelen #13: "Vlahovic ser ut som Messias"

Sist vi var inne och rotade i transferträsket hade vi fel om det allra mesta: Vlahovic var en omöjlig dröm och Kulusevski kunde glömma att lämna Turin före sommaren. Det enda vi egentligen fick till var kanske utsagan om att januarimercaton börjar först under månadens tio sista dagar. Juve hade en enormt intensiv avslutning på fönstret, där Vlahovic och Zakaria ersatte Bentancur, Ramsey och Kulusevski. Här tar Hugo och Mikael från redaktionen ett brett grepp på fönstret.

Monstervärvningen Dusan Vlahovic och smarta klippet Denis Zakaria in, breddspelarna Kulusevski, Bentancur och Ramsey ut - vad ger du Juves mercato för betyg, från ett till tio?

Mikael: Med tanke på vilka förutsättningar som fanns, både ekonomiskt men också truppmässigt, kan detta fönster inte få annat än 10/10. Vlahovic har redan visat att han kommer tillföra massor som centralforward och Zakaria ser även han ut att erbjuda något som saknats på mittfältet. Kulusevski ut är lite tråkigt med tanke på att han är svensk och fortfarande har en enorm potential, men budet var samtidigt för bra för att tacka nej till. Bentancur har varit den spelare i truppen som alla gått och väntat på ska få sitt stora genombrott. Men det kom liksom aldrig. Efter hans säsong under Sarri där han tog stora kliv har han tappat det mesta och ses numera inte som startspelare av varken supportrar eller tränare. Så honom kan vi nog vara utan. Och någon som vi definitivt kan vara utan är Aaron Ramsey! Killen med en dyrare nota per spelad minut än Ronaldo är borta från vår fina klubb och det är nog alla inblandade riktigt glada över. Större flopp får man leta efter. 

Hugo: Jag ger den 9/10. Enda anledningen att de inte får en tia är att jag oroar mig lite för att vi kommer stå där med både Kulusevski och Ramsey igen när deras låneavtal löpt ut och behöva lösa samma problem igen. Men pengarna som kommer in, avlastningen för lönebudgeten och nyförvärven är samtliga fantastiska. Vlahovic ser verkligen ut som Messias, på ett nästan överdrivet självklart sätt för en 21-åring som förväntas bära Juventus målskytte på sina axlar. Zakaria känns just som ett klipp och slutligen vill jag passa på att uppmärksamma mittbacksvärvningen Federico Gatti lite grann. Han har bara gjort en halv säsong i Serie B för Frosinone och är 23 år gammal. Den gamle muraren Gatti snuvades från Torino i sista stund för en prislapp på cirka 10 miljoner euro och kanske är det bara plusvalenza det handlar om, men kanske, kanske kan han faktiskt bli en del av Juventus från och med nästa säsong (han blir kvar i Frosinone på lån säsongen ut). Vårt behov av unga mittbackar och Jamie Vardy-vibbarna kring hans karriär gör mig lite uppspelt över den här under-radarn-värvningen.

Hur se du Vlahovic och Zakaria passa in i Juventus under våren? Hur utnyttjar Allergi bäst deras och truppens styrkor?

Hugo: Jag ser gärna att Allergi kör på sin gamla flamma 4-3-1-2, den som tog oss till CL-finalen 2015 och som han flörtat lite med inledningsvis, även om Morata idag spelar mer brett än vad han gjorde 2015 och Dybala såklart spelar mer framskjutet än vad Vidal gjorde i motsvarande roll sist det begav sig. Med Chiesa långtidsskadad har vi ingen bra ytter i truppen, däremot ett par vassa centrala anfallshot och ett mittfält där trion McKennie-Arthur-Locatelli ser allt vassare ut och nu dessutom kan kompletteras av Zakaria. Jag tror att Zakaria kan bidra med den kombination av fysik och bolltrygghet som inte finns i vare sig Arthur eller Bentancur, vilket tvingat oss att aktivt välja antingen en defensiv eller en offensiv approach under hösten. Med Zakaria hoppas jag kunna få båda i ett och därmed större taktisk flexibilitet för Allegri. Vidare finns flera av våra bästa inläggsfötter på ytterbackspositionerna, så ett system där De Sciglio, Cuadrado och Pellegrini står för crossbollarna och Dybala lurar bakom Vlahovic och en djupledslöpare i form av Kean eller Morata känns tilltalande för mig. Där tror jag att både Dybala och Vlahovic kan komma fint till sin rätt samtidigt, vilket bör vara prio ett när man utformar Juves taktik inför våren.

Mikael: Vlahovic är en målskytt av rang. Han är dessutom en relativt duktig target så att det är han som tar över rollen som “nummer 9” råder det ingen tvekan om. Han ska vara centralt i planen så mycket det bara går för att antingen hitta kombinationer med Dybala eller komma till avslut själv. Dom tre matcherna efter fönstret skvallrar om att Allegri ser en 4-3-3 med Morata och Dybala på sidan av Dusan som den bästa vägen framåt. Och även om Hugos 4-3-1-2 är tilltalande så lutar jag nog åt att fortsätta med Morata som kantspringare då hans snabbhet och förmåga att riva upp ytor har visat sig passa bra där. Att Max vågat spela alla tre samtidigt ser jag oavsett formation som väldigt positivt. Zakaria är lite mer svårläst då jag inte räknar med att målskyttet från debuten kommer att hålla i sig. Är han bäst som box-to-box eller ska han ta över det defensiva ansvaret och agera ankare? Svaret är nog att han kommer att få spela i båda rollerna. Jag hade personligen satt honom som ankare och flyttat upp Locatelli i banan men vi får se om mister håller med. 

Helt ärligt - hade Juventus egentligen råd med det här fönstret? Med rapporter om lönesänkningar på gång för stora delar av truppen och strandade kontraktsförhandlingar med Paulo Dybala känns en total övergångskostnad på omkring 80 miljoner euro för Vlahovic milt uttryckt överraskande.

Mikael: Istället för att hoppas på att Morata skulle börja ösa in mål valde ledningen att flytta köpet av en ny centertank ett halvår. Ett move som förmodligen inte hade gjorts om tabelläget sett bättre ut. Men med pengarna man sparat från Ronaldos megalön, en nyemission och några sköna försäljningar så tror jag definitivt att man hade råd. Jag litar på att någon som är långt mycket bättre på företagsfinanser än mig har räknat på det. 

Hugo: Jag är inte på nåt sätt en företagsekonom jag heller, men det finns ändå en matematik här som är ganska lätt att hänga med i: det är pissdyrt att missa Champions League. Bättre då att punga ut nu och gå för CL helhjärtat med ett ny-HLR:at lag och passa på att haffa Vlahovic innan det är för sent. Dessutom tror jag att det var lite nu eller aldrig med Dusan. Så fort Håland hittar en ny klubbadress i sommar kommer alla storklubbar som inte får honom tvingas rikta sin uppmärksamhet någon annanstans och då skulle nog Vlahovic ha varit mångas favoritalternativ. Den här vintern var Real lite distraherade av Mbappé och min känsla är att många av de engelska drakarna och kanske även Barcelona och Bayern alla drömmer om Hålands signatur till sommaren. Smart och snabbt agerat av Arrivabene och Cherubini, således. Jag hoppas det går att kombinera med en förlängning för Dybala, om det är möjligt eller inte får framtiden utvisa, jag orkar inte spekulera mer kring Juventus ofattbart plastiska “budget” när det kommer till spelarlöner.

Löser Juve Champions League-spel till nästa säsong nu? 

Hugo: Ja. Vlahovic blir tungan på vågen. Bara tanken på alla matcher vi hade kunnat vinna med en forward i truppen under hösten - den är såklart jobbig i sig, men den gör också att jag tror att vi fixar det nu med Dusan. Atalanta vacklar betänkligt och många matcher återstår att spela.

Mikael: Det är väl planen, right? Detta fönster innebar en enorm satsning från Juves sida och att då inte förbättra sin ligaposition innan säsongen är över måste ses som ett misslyckande. Max verkar dessutom fått ganska bra ordning på defensiven vilket bådar gott inför avslutningen. 

Bland de utgående spelarna - är det någon du kommer sakna extra mycket? Gjorde Juve bra affärer gällande försäljningarna eller har du några betänkligheter kring någon av dem?

Mikael: Jag skulle klassa alla som bra affärer även om Bentancurs övergångssumma var något låg med tanke på att Boca skulle ha 30%. Som jag nämnde tidigare är det Kulan jag kommer sakna mest. Dels för att han är svensk vilket ger Juve mer plats i svenska medier men också för att jag genuint tror på hans talang. Med en tränare som tror på honom och speltid på en position och i en roll han gillar tror jag absolut att Dejan kan blomma ut och bli en riktigt bra spelare. Men jag tror inte att det hade hänt med Allegri som tränare vilket gör att avskedet känns logiskt. 

Hugo: För mig är det Ramsey. Nej, skämt åsido, jag tycker det känns lite vemodigt att ge upp drömmen om Bentancur som mittfältets härförare. Jag har länge trott på honom och otåligt väntat på hans genombrott, men precis som Mikael sa tidigare så har det helt enkelt inte kommit. Ramsey kommer få det mycket bättre i Storbritannien, det är ingen dålig spelare, men passformen var tyvärr helt fel i Juve. Gällande Kulusevski tror jag tyvärr inte att han har det i sig att spela i en klubb på Juves nivå, det är alldeles för mycket vatten men vinklunkarna han bjuder på. Trist, men bäst att acceptera verkligheten och försöka tjäna en hacka medan man kan. Dock fruktar jag att risken är stor att Kulu återvänder nästa sommar då Spurs ser ut att få svårt att kvalificera sig för CL i år (vilket kan göra köpoptionen tvingande) och utifrån perspektivet att de tränas av Conte känns det som en obegriplig värvning för mig, rent taktiskt. Jag ser tyvärr inte framför mig att han kommer göra nån större succé i London heller.

Med den här truppen på plats, vad hoppas du på inför sommaren? Är det någon som har blivit överflödig i och med detta fönster och vilka luckor tycker du kvarstår?

Hugo: Utöver Morata känner jag nog inte direkt att någon gjorts överflödig av vinterns ankomster, men där tänker jag att det är givet att han kommer försvinna i alla lägen, såvida inte hans nyfunna formförbättring blir till en bestående nivåhöjning. Inför fönstret sa jag att högsta prioritet, bortsett från att lämpa av Ramsey, var att förlänga med Dybala. Det är på sätt och vis inte lika akut nu, då man kan tänka sig en väldigt slagkraftigt offensiv i form av Vlahovic flankerad av Chiesa och en till ytter till hösten, men jag vidhåller ändå att Juve borde börja med att förnya Paulos kontrakt innan man börjar leta grönare gräs någon annanstans. Vänsterfötter görs inte så mycket lenare än hans. Annars gillar jag ryktena om att klubben jagar Genoas Cambiaso som ersättare till Alex Sandro. Nuvarande spår, att slimma lönekostnader och satsa ungt och italienskt, känns alltjämt väldigt tilltalande för mig och han vore en perfekt förlängning på just detta.

En annan ung italienare som det började snackas om så fort fönstret slog igen var Romas Zaniolo. Där sägs det att även Milan och Tottenham ska vara intresserade och att prislappen väntas landa på omkring 40 miljoner euro. I den konkurrensen och med den kostnaden har jag väldigt svårt att se att Zaniolo inte skulle spela i Juve till hösten om ledningen väljer att gå för honom. Men hur smart vore det egentligen? Hjärnan säger ett bestämt nej här - vi har sett hur kul det är att ha ett lag fyllt med glaslirare de senaste åren, en kille som slitit av korsbandet två gånger före sin tjugoandra födelsedag är så mycket högrisk att bitcoin framstår som en bergsäker investering i jämförelse. Hjärtat, däremot, wants what it wants. Och just mitt hjärta kommer alltid klappa för tekniska italienare med blonderat hår.

Mikael: Rabiot är alltid överflödig och sitter dessutom på en hög jävla lön så honom blir jag gärna av med. Sleepy Sandro likaså då han är ett par år förbi sitt bäst före datum och kostar lika hutlöst mycket pengar. Annars håller jag med Hugo om att prio just nu borde vara att förlänga Dybalas kontrakt. Han verkar redan ha hittat en fin kemi med Vlahovic och är lagets mest kreativa spelare. Det är svårt att ersätta, speciellt om man inte vill lasta upp en ny jättekasse med cash på bordet. Zaniolo är en spännande idé men dubbla knäskador gör ju att en viss tveksamhet sipprar in. Om alla tycker att Dybala är skadad för mycket, är det då smart att ersätta honom med någon som har en långt mycket värre skadehistorik? Mja. 

Hugo Olsson2022-02-17 19:54:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid