Juvepanelen #5: CL-lottning och januarimercato

Ny vecka, ny panel. Juventus spelar match var och varannan dag och mitt i allt pågår dessutom en mängd andra intressanta grejer. Här analyserar vi ett par av dem med hjälp av Mikael och Hugo från redaktionen samt André som för tredje gången i höst medverkar som panelmedlem.


Juventus lottades mot Porto i Champions Leagues åttondelsfinal. Vad tänker du om lottningen och vilka chanser ger du Den gamla damen att avancera?

Hugo: Alla chanser i världen. Porto är ingen lätt motståndare, men det känns som att det är länge sedan de verkligen kunde rucka på någon europeisk toppklubb i ett dubbelmöte i Champions League. Juve behöver göra jobbet, naturligtvis, men gör de det borde klara av det här. Jag är glad att vi slapp Leipzig och Atletico, det känns som att det hade kunnat bli jobbigt. Övriga alternativ kändes ganska likvärdiga för mig på förhand, så jag är nöjd med Porto. Det man verkligen kan konstatera är att bortabragden mot Barcelona växer i betydelse efter dagens lottning. Katalanerna ställs mot PSG, medan vi får en betydligt mer överkomlig uppgift. Inte bara sjukt härligt, utan även en kolossalt viktigt med andra ord.

André: All respekt till Porto men allt annat än avancemang från åttondelsfinalen är ett stort fiasko för Juventus. Inga undanflykter i världen kommer att vara goda nog för att sopa undan ett tredje raka uttåg mot en motståndare man på förhand ska slå. Klubben vet det, Pirlo vet det, spelarna vet det och framförallt vet Ronaldo det.

Mikael: Jag kan bara instämma med föregående talare. Segern mot Barca ger Juve en högst överkomlig motståndare och stor chans på kvartsfinalspel. Underskattning ska aldrig vara en faktor på så här hög nivå men om vi har lärt oss något från dom senaste årens CL-spel så är det att ingen motståndare är enkel. Det ska inte behövas tre år på rad för att man ska lära sig läxan. Porto är inget dåligt lag men Juventus är bättre. Det finns inte så många andra sätt att se på det här dubbelmötet. Det första mötet borta på Estádio do Dragão är nyckelmatchen, det blir alltid svettigt om man inte får med sig några bortamål.  

Pirlo har roterat ordentligt när det kommit till att ta ut sina mittfältare under säsongen. Vilken ser du som Juventus starkaste mittfältstrio?

André: Med en rekordkort försäsong och endast en träningsmatch så förstår jag att Pirlo vill experimentera . Med det sagt också logiskt att det roteras friskt på just mittfältet då det i ärlighetens namn är den enda lagdel där Pirlo haft möjlighet att prova olika konstellationer. I backlinje och anfall har han fått spela de spelare som för dagen är förskonade från sjukstugan.

Starkaste mittfältstrio är en lurig fråga då konkurrensen är stenhård. Valen får därför baseras utifrån dagsform och där har McKennie visat strålande form de senaste veckorna och har fått kröna flera fina insatser med direkt avgörande mål. Amerikanen känns given för tillfället tillsammans med Arthur som besitter en trygghet med boll och ett passningsspel övriga mittfältskollegor saknar. Jämnt skägg kring den sista platsen men för dagen faller valet på Bentancur.

Mikael: Som André säger är det svårt att ta ut ett givet mittfält med tanke på den kraftiga rotationen som vi har fått se. Men McKennie är en favorit även hos mig. Han besitter egenskaper som dom andra inte har och gör ett kalasjobb med att länka mittfält och anfall med sin intensitet och sitt raka spel. Om Pirlo ska få till sin återerövringspress på bästa sätt krävs det uppoffrande löpningar och Weston springer röva av sig så fort han är på planen. Sen har han överraskat mig med sitt spel med boll och kunde enkelt haft ett par assist till på sitt konto med lite mer offensiv skärpa från lagkamraterna. Mot Atalanta fixade han exempelvis två jättelägen till Morata. Just det, två platser kvar var det. Jag väljer Bentancur som börjar se ut som sitt bästa jag igen på en av dom. Han är nog bäst på att bryta försvarslinjer med sina passningar av alla som konkurrerar på mitten och har ett självförtroende jag gillar. Om Bentan tar hand om registarollen så kan vi ju tvinga upp Arthur i banan där hans förmåga att ta sig ur trånga situationer skulle resultera i mer offensiva lägen än det gör nu. Så skulle jag nog ställa upp.

Hugo: McKennie och Arthur känns givna även för mig, just för att de besitter unika egenskaper som jag tycker fattas Juves spel när de inte är med. Det är jäkla jämnt mellan Bentancur och Rabiot om den sista platsen, precis som André är inne på, men jag drar till med Rabiot här, om inte annat för att addera lite krydda till diskussionen. Rent kvalitetsmässigt tycker inte jag att de går att skilja åt om jag ska vara ärlig och i mångt och mycket blir det väl en fråga om vilket lag man möter.

Med Bentancur får mittfältet ett betydligt mer balanserat utseende och jag håller uruguayanen som en betydligt bättre försvarsspelare och lagspelare än Rabiot. Men, han saknar fransosens explosivitet, förmåga att utmana en mot en och transportera bollen framåt, förmågor jag tycker Rabiot är relativ ensam om på Juves mittfält. Ramsey har en liknande profil förvisso, men håller inte alls samma nivå i mina ögon. Sen håller jag nog inte riktigt med Mikael om Bentancurs förmåga att bryta försvarslinjer. Bentancur är grym med bollen vid fötterna och har en imponerande förmåga att fatta bra beslut i pressade situationer, men just förmågan att växla tempo, öppna ytor för lagkamrater och omintetgöra välorganiserade försvar med en briljant passning tycker jag är vad han saknar för att vara en riktig världsklassmittfältare. För mig är Rabiot snäppet vassare här och Bentancurs bidrag kan kännas lite väl likt Arthurs i många matcher. Med risk för att äventyra defensiven lite säger jag därför Rabiot som tredje namn.

Inte bara julen, utan också januarifönstret, står för dörren. Vad tycker du borde finnas på Juventus önskelista? Finns det någon position som verkligen behöver förstärkas eller någon särskild spelare du är extra intresserad av att plocka in?

André: Jag tror inte att Juventus kommer göra något större väsen av sig under januari. Dels för att man sällan gör några större värvningar under säsong men framförallt för att Paratici ägnat de senaste 18 månaderna åt att slimma truppen. En slimmad spelartrupp i kombination med löjligt mycket skador har dock lett till att spelare som Bonucci, Danilo och Cuadrado fått spela i princip varenda minut så här långt.  Än så länge har det fungerat men ohållbart över tid och känslan är att Pirlo är en mittback kort för att spela trebackslinje och en ytterback kort för att spela en fyrbackslinje.

Kanske löser man dessa problem genom att hämta hem Pellegrini från Genoa i förtid? Jag blev i alla fall imponerad av hans insats i söndags. Bra koll på defensiven och en assist på kontot. Lågriskvärvning som jag tror hade fungerat utmärkt som komplement till Alex Sandro på vänsterkanten.

Mikael: En eventuell Pogback (eller liknande värvning för startelvan) ser jag inte hända förrän nästa sommar. Om ens då med tanke på det ekonomiska läget. Men det finns vissa hål i truppen som kan pluggas igen. Backlinjen skulle må bra av en ny kollega på kanten då jag inte tycker att Frabotta riktigt är mogen för kontinuerligt spel än och Danilo vikarierar centralt. Vem vet jag dock inte riktigt. Jag har svårt att tro att Genoa går med på att avbryta Pellgrinis lån, annars hade han varit ett bra alternativ. Det har fladdrat förbi några spännande talanger i nyhetsrapporteringen men ytterbackar med en prislapp på över 50 M€ är nog inte aktuellt just nu. Ett annat alternativ hade ju varit att ta in en lite mer erfaren mittback som kan avlasta De Ligt/Chiellini och låta Danilo bli ytterback igen. Men det är samma sak där, jag vet inte riktigt vem vi skulle kunna köpa utan att det kostar mer än det smakar.

En bubblare skulle ju vara att plocka den missnöjda Gomez från Atalanta för en relativt billig peng. Han skulle kunna göra kaos bakom anfallarna i något år till. Men är det den typen av värvning vi ska göra när vi är mitt uppe i en generationsväxling? Well, det hade varit spännande att se hur som, det är en magisk spelare i sina bästa stunder. 

Hugo: Är David Alaba-spåret baserat på något eller bara klassisk transferhumbug? Han verkar ju onekligen missnöjd i Bayern, men rapporteringen har hittills indikerat att en flytt till någon av La Ligas kolosser står högst upp på österikarens önskelista. Om det trots allt skulle visa sig finnas minsta möjlighet att locka honom till klubben tycker jag inte man bör tveka en sekund. Hans mångsidighet vore ett fantastiskt tillskott till Pirlos trupp, då han kan spela båda de något underbemannade positionerna vänsterback och mittback och hålla yppersta världsklass oavsett. Med tanke på hans utgående kontrakt tror jag Bayern skulle kunna tänka sig att släppa honom för en inte alltför orimlig prislapp dessutom.

Om Alaba visar sig vara ett hopplöst fall vore det häftigt med en ny offensiv för att locka Robin Gossens till Turin. Vill man ytterligare pressa prislappen och bara hitta en kortsiktig truppbreddande lösning kan man kanske överväga Sassuolos Rogerio. Inte egentligen juveklass kanske, men till skillnad från Frabotta en professionell fotbollsspelare som funkar i Serie A. Jag kan tänka mig att en sådan värvning skulle kunna funka lite som när vi tog in Rincon för några år sedan: alla är med på vad som gäller, inga sura miner över bänknötande och solida prestationer mot mindre lag.

Avslutningsvis, vem i Juventus skulle du vilja ge en julklapp i år?

Hugo: Morata! Jag är så glad att ha honom tillbaka och blev så kär i honom när han sprang in på plan som avbytare för att fira sin främste konkurrent Dybalas första mål för säsongen mot Genoa. Är man så snäll tycker jag man ska ha många julklappar.

Mikael: Coronaboll suger i jämförelse med the real deal men en ljuspunkt har varit att höra Carlo Pinsoglios gälla stämma eka över arenorna. Han verkar vara en skön jävel och får därför min julklapp.

André: Situationen kring Sami Khedira är sorglig och gynnar varken spelaren eller klubben. Låt oss hoppas att tomten hittar en ny klubbadress åt Sami i jul.

Hugo Olsson2020-12-17 17:08:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid