Juvepanelen#2: Välkommen säsongen 20/21!
Mannen som ska styra den här skutan på havet som heter säsongen 20/21.

Juvepanelen#2: Välkommen säsongen 20/21!

Innan det svartvita monstret från Turin officiellt vrålar för första gången 20/21 kommer här nästa panel från redaktionen. Fokus ligger på förväntningar, förhoppningar och funderingar inför den stundande säsongen, l'avventura di Pirlo. Vi passar på att välkomna André som gör sitt första framträdande här på SF. Hoppas inte att det blir det sista.

*

Fråga 1: På söndag inleder Juventus sin jakt på en tionde Scudetto i rad hemma mot Sampdoria. Vilka ser du som de främsta titelutmanarna i år?


Hugo:
De främsta utmanarna är utan tvekan Inter. De har en otroligt bred trupp, vilket blir viktigare än någonsin förr under denna hårt coronapräglade säsong. Utöver bredden har de dessutom en spets som vi nog bara fått se en glimt av ännu. Om spelare som Sensi, Eriksen och Alexis Sanchez lyckas hitta rätt in i denna säsong och får kontinuitet i sitt spel så kan laget bli klart bättre än i fjol.

Bakom Inter tycker jag att Atalanta, som återigen värvat klokt och bevarat sin truppstomme ser starkast ut. Det blir även spännande att se vilken nivå Milan och Napoli kommer upp i när de nu inleder säsongen med fjolårets frälsare Pioli och Gattuso vid respektive roder. Romklubbarna finns såklart alltid med i någon slags bred diskussion, men jag tycker fortfarande att Roma ser ut som ett projekt under uppbyggnad och tror att Lazio gick på en väldigt hård mental knock i form av vårens post-lockdown-kollaps.


Mikael:
Det är väl vår blåsvarta nemesis från Milano som är den stora utmanaren. Inter har precis som Hugo är inne på en stark trupp med bevisad spets, framförallt i anfallet. Om firma Lukaku-Lautaro gör en bra säsong fixar dom många poäng på egen hand. Vill knappt ens tänka på det. Inte Inter liksom. Jag måste säga att det känns lite nervöst inför starten av Serie A. Men det är väl så det ska kännas?

Atalanta kan också vara med och gnabbas. Bergamoklubben skickar in mål som det vore handboll och har inte tappat någon superviktig pusselbit. Frågan är hur truppen klarar av att hantera det tajta spelschemat?
 

André:
Precis som Mikael och Hugo är inne på så är de största utmanarna i årets Serie A de två blå/svarta lagen. Inter har tillsammans med Juventus den i särklass bästa spelartruppen medan Atalanta i sin tur lirar bäst boll i ligan. Kanske rent av i hela Europa. Måste jag välja en av dessa klubbar faller rösten på Inter.

Efter finalförlusten i Europa League rök topplocket på Conte och enligt rapporter hotade han att lämna Milano efter endast ett år om han inte blev garanterad nyförvärv efter eget tycke. Sagt och gjort, Marottas långsiktiga satsning fick stå åt sidan och Tonali/Kumbulla blev Kolarov/Vidal. Inter går All In denna säsong och tro inget annat. Årets titelstrid kommer bli den tuffaste på flera år.

*

Fråga 2: Vad skulle göra dig allra gladast och vad vill du absolut inte se i premiären mot Sampdoria?


Mikael:
Minns ni premiären på Juventus Stadium? 4-0 mot Parma. Pirlo gör två galna ass i sin första match, Vidal premiärmålar och Marchisio avslutar det hela med en drömvolley? Något sådant skulle jag bli väldigt glad av. Men tre poäng och tecken på att spelarna köpt in på vår nya misters tankar räcker väldigt långt. Det jag inte vill se är poängtapp och dåligt spel. Det hade vi nog av förra säsongen. I år är det också extra viktigt med en bra start.


Hugo:
Precis som Mikael säger, sällan har det varit viktigare att få en bra start. Ett Juve med Pirlo i tidig medgång kan bli sevärt och svårstoppat, medan det snabbt lär höjas röster om brist på erfarenhet och ogenomtänkta budgetlösningar i tränarstaben ifall starten blir dålig. Värst vore därför en förlust och en ny skada på Chiellini, vilket skulle lämna laget ledarlöst och ohyggligt pressat. Allra roligast vore det å andra sidan om Kulusevski fick näta och avgöra för Juve. Det vore verkligen en dröm. Gärna i samverkan med något annat ungt nyförvärv som Arthur eller McKennie.


André:
Med bara en träningsmatch i benen och en ny tränare vid sidlinjen har jag inga förhoppningar om vare sig skönspel eller taktiska tydliga förändringar från ifjol. Men va tusan, låt oss hoppas på en cementering av Samp och seger med tre-fyra bollars marginal. Det blev vi knappast bortskämda med under föregående säsong.

Det jag absolut inte vill se är ett något onödigt poängtapp. Som tidigare nämnt kommer årets titelstrid bli den tuffaste på länge så att poäng hemma mot Sampdoria får inte hända. I synnerhet inte när Roma väntar i kommande omgång och därefter en tripp ner till Neapel.
 

*


Fråga 3: Med en oerfaren tränare, en hårt ansatt sportslig budget och en påbörjad  trupptransformation som kom igång starkt med att byta Pjanic mot Arthur men sedan tycks ha kommit av sig: Är Champions League fortfarande ett rimligt mål för Juventus?


Mikael:
Allt kan hända i CL och en klubb som Juventus ska alltid ha framgång i Europa som ambition. Men att kräva en titel i fotbollens kanske tuffaste turnering är aldrig rimligt om du frågar mig. Inte ens Real kan ha det som krav. Jag ser dock truppen som något starkare än förra säsongen, främst på grund av Chiellinis återkomst och spännande spelare som Kulusevski, McKennie och Arthur som jag tror kommer ha viktiga roller att fylla. Så att enkelt ta sig vidare från gruppspelet ska Juventus göra. Sen gäller det att steppa upp jämfört med de senaste åren.


André:
Jag tycker att klubbledningen gjort det bra hittills med tanke på förutsättningarna. Högavlönade, underpresterande spelare som Higuain, Matuidi, Pjanic och snart även Khedira har alla lämnat laget. In kommer unga, lovande och hungriga spelare som Kulusevski, McKennie, Pellegrini och Arthur. Det ska bli otroligt intressant och se vilken utveckling Pirlo kommer att få på lagets numer väldigt unga och talangfulla mittfält. Men låt oss vara ärliga, årets upplaga av Juventus kommer inte att gå in i turneringen som favorit att bärga bucklan. Det var å andra sidan inte Bayern Munchen inför årets säsong eller Liverpool året dessförinnan heller.

Bollen är rund och mycket kan hända men för att vinna Champions League krävs massvis av flyt. Inte bara när det kommer till lottning av motstånd utan även domslut, skadesituationer och timad formtopp. Med det sagt skriver jag under på Mikaels ord om att att Champions League ska alltid vara en målsättning för Juventus men kan orimligt vara ett krav.


Hugo:
Jag tycker CL har glidit allt längre ifrån Juve under de senaste åren, men som Mikael är inne på: det mesta kan hända och marginalerna är ofta förtvivlat små och förskräckligt avgörande. Jag ser detta som lite av ett år noll för Pirlos Juve och vill inte ha för stora krav på ett bitvis ungt och oprövat lag. Men med det sagt: Cristiano Ronaldo spelar fortfarande i Juventus, liksom Paulo Dybala och en drös backar i världsklass. Med den spetsen i åtanke bör man inte räkna bort Juve.

Mikael Noaksson2020-09-19 21:50:42
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid