2021-01-17 12:30

Napoli - Fiorentina

Lunchmatch mot Fiorentina

Lunchmatch mot Fiorentina

I söndagens tidiga drabbning tar sig Napoli an Fiorentina på Stadio Diego Armando Maradona.

Efter en del om och många men kravlade sig de regerande mästarna vidare till kvartsfinal i Coppa Italia i veckan efter 3-2 hemma mot Serie B-ettan Empoli. Därmed har Napoli, utan att imponera, nu två raka segrar i ryggen och tre vinster på de fyra senaste.

Trots ett par vinster på slutet ser Napoli allt annat än bra ut i spelet. Tre poäng mot Udinese kunde lika gärna blivit noll. Med Mertens och Osimhen på skadelistan samt en Insigne ur slag lyser lagets bristande (icke-existerande?) spelidé igenom. Det har inte funnits mycket att falla tillbaka på när energin tryter, självförtroendet vacklar och de individuella prestationerna uteblir. Farhågorna om att Gattuso var en bra interimlösning men inte mycket mer än så gör sig allt mer påminda.

Om vi lägger detta övergripande dilemma på is för nu och istället fokuserar på vad som komma skall. Den napolitanska lunchmatchen mot Toscanas stolthet kan trots allt bringa ståpäls åt vilken italofil som helst. Även fast det är ett Napoli ur slag är man i allra högsta grad med i racet om Europaplatserna. I händelse av seger i den svåra hängmatchen mot Juventus har man faktiskt ”bara” sex poäng upp till förstaplatsen. Med detta sagt vill jag inte höja någon ljusblå lans för att vi har en rimlig chans på scudetton, det finns i nuläget inte på kartan. Jag vill snarare sätta det i perspektiv till gästande Fiorentina som har lika många poäng, alltså sex, ner till nedflyttningsplats. Man har haft en tuff säsong med blott fyra segrar efter 17 spelade matcher och huserar inför omgången på en mycket anonym tolfteplats.

I början av november gjorde sig Viola av med Guiseppe Iachini och tog tillbaka Cesare Prandelli som coachade laget mellan 2005 och 2010. Prandelli ledde visserligen laget till en 3-0-viktoria borta mot Juventus i slutet av fjolåret, men har sedan sin återkomst bara lyckats ta två segrar på tio ligamatcher. I veckan åkte man ur Coppa Italia mot Inter efter ett Lukaku-mål i förlängningens slutsekunder.

Låt vara att det är ett Fiorentina på dekis, men tittar man i truppen finns en del intressanta spelare med både kunnande och potential. Den serbiske mittbacken Milenkovic har imponerat och ryktas vara aktuell för större klubbar. Castrovilli och Biraghi är två som nyligen fått känna på landslagsspel. Pulgar, Amrabat och Valero är i sina bästa stunder nyttiga mittfältsspelare. Och i anfallet hittar vi det unga men fortfarande rätt oslipade löftet Vlahovic som också är lagets bästa målskytt med sex fullträffar. Fem av dessa mål har kommit under de sex senaste matcherna. Ribery är truppens mest namnstarka spelare men bör inleda på bänken till följd av en tidigare skada. Ur ett Napoliperspektiv blir det såklart speciellt att välkomna tillbaka Callejon. Den spanska kelgrisen gjorde sju säsongen i Napolitröjan men väntar fortfarande på sitt första ligamål för Fiorentina. Klart som korvspad att det kommer här, eller hur?

Med Napoliögon sett var det såklart skönt att se Koulibaly tillbaka senast i Coppan efter fem matchers frånvaro. Även om senegalesen inte varit lika dominant som tidigare säsonger är det tydligt att han erbjuder något som övriga mittbacksalternativ inte gör. Manolas dras med lårproblem och kommer inte till spel här. Rrahmani har fått två raka starter utan att imponera nämnvärt. Får han chansen bredvid K2 här eller väljer Gattuso Maksimovic? Jag lutar åt det sistnämnda även om jag någonstans hoppas att Rrahmani får tid och kontinuitet att verkligen visa vad han går för. Spelare som Bakayoko, Zielinski, Ruiz och Insigne fick vila i veckan och majoriteten av dessa lär vara tillbaka i startelvan mot Fiorentina. Dock inte Ruiz som under lördagen testades positivt för covid-19. Mertens var tillbaka på bänken senast utan att få speltid, han lär säkert vara sugen på en comeback. Flera medier, däribland Gazzettan, gör gällande att belgaren kan komma att starta under söndagen och således förpassa Petagna till bänken. Di Lorenzo är avstängd efter varningen i Udine och lär med största sannolikhet ersättas av Hysaj.

Möjliga startelvor

Napoli (4-2-3-1): Meret; Hysaj, Maksimovic, Koulibaly, Rui; Demme, Bakayoko; Lozano, Zielinski, Insigne; Mertens.

Fiorentina (3-5-2): Dragowski; Milenkovic, Pezzella, Igor; Caceres, Amrabat, Pulgar, Biraghi, Castrovilli; Callejon, Vlahovic.

Gattuso var inte alls nöjd med hur många kontringar man tillät senast mot Empoli, vilket man kan förstå. Dessa tendenser sträcker sig dock flera matcher tillbaka och Udinese hade mycket väl kunnat göra både två och tre mål till på just omställningar om inte Merets högklassiga fotparader stått i vägen. Samtidigt har Napoli snittat nästan tio skott på mål per match den senaste tiden. Chanser har verkligen inte saknats och rent statistiskt borde man nätat betydligt oftare än vad som varit fallet. Med Mertens tillbaka kan det förhoppningsvis bli ändring på det samtidigt som Insigne kanske borde fundera på att sluta ta för vana att missa öppet mål i parti och minut. Lite retroaktiv islossning kan säkerligen råda bot på en del självförtroendebrist.

Det brukar bli svängiga tillställningar när dessa båda möts, vilket också statistiken skvallrar om. På de sex senaste mötena lagen emellan har Napoli vunnit två, Fiorentina likaså och lika många har slutat oavgjort. Med ett Napoli som läcker i båda ändarna och ett Fiorentina på kontring med en Vlahovic i målform borde detta kunna bli rätt underhållande. Åtminstone för den neutrale. Sedan ska ju givetvis Callejon hinna med att näta mot sina gamla polare. Ska vi säga 3-2?

Avspark: Söndag 17/1 kl. 12.30
Arena: Stadio Diego Armando Maradona
Domare: Daniele Chiffi
Sändning: Cmore

Avanti!

Todd Åkessontodd.akesson@hotmail.com@TAkesson2021-01-17 06:00:00
Author

Fler artiklar om Napoli