Match & spelarbetyg Milan-Roma: "Mourinho nära sparken"
Runt 4000 romanisti reste upp till en mycket kylig afton på San Siro. Roma-red på plats.

MILANO. En minst sagt tuff vecka blev inte bättre då Roma förlorade mot Milan utan något större hot att sätta emot. Rapporterna om sparken för Mourinho växer.

Mou-gate
Uttåg ur Coppa Italia mot värsta antagonisten och små chanser att nå Champions League-spel 24/25,
sätter Mourinhos position som huvudtränare i stor fara.
Redan efter slutsignalen på onsdagskvällen när förlusten mot Lazio var ett faktum,
kom rapporterna från rom-tidningen ”La Repubblica”, att personer som stod nära president Dan Friedkin,
förmedlade att amerikanen hade tappat förtroendet för ”Lo Special One”, och ställt ett ultimatum inför kvällens match mot Milan.

Förlusten är nu inkasserad för Roma, och rapporterna om sparken för portugisen börjar komma från allt fler källor.

Om och när Mourinho möjligt lämnar Roma, återstår fortfarande att se.
Ett troligt scenario är att Roma inväntar anställningen av en ny sportchef, innan ett beslut fattas.
Givet är att sex poäng måste tas mot nästkommande motstånd Hellas Verona och Salernitana.
Annars kan vi se president Friedkin agera redan i januari.

Mourinho valde att inte delta i någon intervju med pressen efter match.

Roma inleder bäst med att trilla boll på övre planhalva och lyckas skapa ett mindre tryck, utan någon större chans.
Men när Milan sedan svarar, får man utdelning på sitt första läge.
Mttfältaren Adli tar emot bollen strax utanför straffområdet, fintar bort Kristensen och finplanerar in 1-0.
Just Kristensen skulle bli kvällens stora syndabock för Roma.

Senare försökte Roma spela sig igenom på Spinazzolas kant med El Shaarawy som referens, men föga hände.
El Shaarawy och ytterbacken lyckas aldrig nå fram med ett inlägg till Lukaku i boxen eller i mitten till Cristante.
Roma blev mest farlig genom de halvkontringar man lyckades skapa med snabba vändningar på mittfältet tack vare Cristante och Paredes.

Totalt sett var Milan närmare en utökning av sin ledning i första halvlek, än vad Roma var ifrån en kvittering.
Kanterna med Celik och Spinazzola lämnade stora ytor om de rörde sig offensivt, vilket fick ytterbackarna att vara återhållsamma.
Ett återkommande problem som Milan straffade Roma rejält för.

Pellegrini kom in istället för Mancini som klev av på grund av skadekänning.
Bytet fick Roma att stundtals ställa om till en fyrbackslinje, vilket blev ett långt ifrån bra beslut

I linje med hur nuvarande situationen är kring Roma, kunde man ana att 2-0 målet skulle komma tidigt och stänga matchen.
Återigen var det dansken Kristensen som gjorde bort sig med sin markering, och tittar boll när en av världens bästa huvudspelare, Oliver Giroud, kan nicka in 2-0.

Roma kunde senare skapa nerv när Pellegrini skaffade straff och Paredes förvaltade möjligheten.
Reduceringen gjorde Roma bra, som plockade fram ett självförtroende som fanns ljusår bort i första halvlek.

När klockan slår 73 kommer bästa möjligheten till kvittering i form av en frispark i ett perfekt läge, någon meter utanför straffområdet.
Skottet från Pellegrini gick i muren, likaså Romas sena förhoppningar om poäng.

3-1 målet från Theo Hernandez 10 minuter senare stängde matchen, och återigen var det dansken Kristensen som den här gången blev klackad mellan benen fram till målet från Milan.

Förväntat 1-0 mål, 2-0 stor besvikelse, 2-1 reduceringen var en blixt från klar himmel och 3-1 cementeringen spolade tillbaka till besvikelse.
Samma gamla Roma.

Milan vann välförtjänt.

Summering

Trots de usla förutsättningarna med en skadad Dybala, N’Dicka på afrikanska mästerskapen och andra målvakt Svilar mellan stolparna, fanns ändå en förhoppning långt inne att Mourinho skulle tända till truppen och leverera en överprestation (det han en gång i tiden var bäst på).

Projektet fungerar inte.
Vår bästa spelare är frånvarande var tredje vecka, och vi behöver spela en ytterback som mittback eftersom truppen inte räcker till en 4-3-3 formation.
Roma besitter inte kapaciteten att fortsätta hålla tron uppe, ifall motståndaren är Milan och tar ledningen tidigt.
Det måste komma en straff från ingenting, ifall spelarna ska återfinna hoppet.

Det vi ser när Roma kommer igång och spelar med självförtroende, exempelvis de fem minuter efter straffen, visar en glimt av det lag som med hel och frisk trupp, kan utmana bättre om toppfyra.
Men fem minuter av 90, och de fem kommer ifrån hjälpen av en reducering från en straff, räcker inte till våra ambitioner.

Ändringarna Mourinho genomförde kändes tveksamma inför avspark, och med facit i hand, går det att ifrågasätta hur han egentligen resonerade.
Ingen utdelning på El Shaarawy, Svilar, Kristensen som mittback, ingen Pellegrini och ingen Belotti.
Det är desperata tider och gissningen är att dessa drag var ett rop på hjälp.
Var det en signal till Friedkin att spelarmaterialet inte räcker till? Ingen vet, förutom den speciella, som ikväll agerade lite för speciell, för tre poäng.

Andrea Belotti: "Det är en svår stund i omklädningsrummet, det går inte att förneka. Detaljer kostar oss matcher, idag med tidigt baklänges mål på deras första chans"
"Roma-supportrarna förtjänar mycket, mycket bättre"

Spelarbetyg (1-10)
Mile Svilar 5.0
"Han gör en horribel utspark rakt ut i mitten som bygger upp till Milans 2-0 mål.
Han var också nära att dela syndabocks stämpeln med Kristensen, eftersom hans räd mot Theo Hernandez kunde slutat illa.
Skottet gick i stolpen, och över 90 minuter är han inte bra, men inte värst.
Varför förstavalet Rui Patricio vilade på bänken, är fortfarande inte klarlagt"

Kristensen 3.5
"Inte Kristensens fel att mittbacks-situationen är vad den är, men likväl är han negativt delaktig i samtliga av Milans mål.
Han ser klart vilsen ut och samarbetet med Llorente räcker inte till en hållen nolla nästa vecka mot Hellas Verona.
Man både lider med och fördärvas av dansken, på lån från Leeds United"

Llorente 5.5
Mancini 5.0
"Kliver av i halvtid på grund av skadekänning, I ett läge med Llorente som enda mittback kvar på planen.
Han bär kaptensbindeln istället för Pellegrini, då måste försvarets diregent och lagets ledare, hålla ihop.
Ifall känningen var allvarlig, är saken svår argumenterad.
Men annars finns inte mycket mer att förlora för Foti och Mourinho.
Mancini borde stannat kvar och chansat vidare"

Celik 5.5
Cristante 6.0
"Möjligtvis den bästa spelaren under första halvlek.
Han tar sig till lägen där fördelningen till Lukaku och Celik funkar.
I stora delar av andra halvlek däremot tvingas han agera försvarare, vilket snarare gör honom aktuell för en övergång hem till Udinese"

Paredes 6.0
"Tog straffen som Pellegrini skapade med bravur, och hade även ett bra skottläge i första som gick högt över.
Han gör inget konkret misstag, men lyckas aldrig bli faktorn som ändrar mönster i AS Roma 2024"

Bove 5.5
Spinazzola 5.5
"Finner ingen lycka med sina "en mot en" dueller ute på kanten.
Samspelet med El Shaarawy fungerar inte.
Första 90 minuter på två månader"

El Shaarawy 4.0
"Startade istället för Belotti, men visade sannerligen inte varför.
Det känns som han aldrig är tillgänglig i ett bra läge.
Om det beror på medspelarna eller Stephan själv, måste givetvis Mourinho och Salvatore Foti analysera.
Han är alltid älskvärd för sitt hårda arbete, men framöver borde han inte få vikariera som anfallare mot topplag"

Lukaku 4.0
"Senaste besöket på San Siro var det 30 000 visselpipor och inget svar från belgaren. Ikväll är han lika osynlig när stadsrivalen till Inter står för motståndet.
Han ser loj ut.
Det finns ingen lekkamrat i Paulo Dybala, då är känslan att Lukaku redan tappat 20% av hans vilja och kapacitet"

Inhoppare:

Pellegrini 7.5
"Återigen blev han bänkad och den här gången finns flera frågetecken varför.
Han har haft skadekänning, men om han kunde prestera så här bra i 45 minuter, borde Mourinho chansat honom från start.
Ikväll agerar han som en riktig kapten.
Han driver på och tar sig förbi sin spelare.
Han skapar straffen och prövar Maignan med farligt skott.
Han driver på som en kapten, en saknad kapten som Roma måste få tillbaka.
Frisparken kunde gett han hjältemanteln, han får nöja sig med att kunna hålla huvudet högt"

Belotti: 6.0
”Il Gallo” (tuppen) som fortfarande får se sig bort prioriterad, fick tillslut 30 minuter och visar upp sin arbetskapacitet som hjälpte det lilla trycket från Roma i slutet av andra halvlek.
Tyvärr känner vi inte honom som målgörare i Roma.
Han blir den utsände representanten till media, orättvist och fegt av tränarstaben och laget"