Matchrapport & Analys : Alla vet vad de ska göra…
En vanligare syn alltmer...

Att vinna med 4-0 börjar bli en grej? Efter en tveksam inledning så klär Inzaghi av Gasperinis mannar samt ger dem en läxa om hur fotboll ska spelas.

Matchrapport
Ett nästan fullsatt Meazza såg fram emot att göra ytterligare ett ryck i tabelltoppen och självklart levde Nerazzurri upp till förväntningarna.

Dock inledde Atalanta bäst där man pressade och stressade Inter under uppspelsfasen. Sin vana trogen ville Inter börja uppspelet långt ner på egen planhalva där Sommer ska agera som en playmaker. Ett väldrillat och synkat Atalanta var nära att straffa Inter flera gånger i första halvlek där de även fick in en boll bakom Sommer som de flesta trodde skulle stå…men VAR-teamet ville något annat. Domarna hade hittat en handboll på ryssen Miranchuk där han snuddade bollen som ledde till den nye Kaká Charles De Katelere som kunde stänka dit den men den blev bortdömt. Något hårt dömt men hands är hands.

Inter fick mer energi av detta och började rulla bollen snabbare mellan varandra, vilket gjorde att bortalaget hade svårt att hänga med tempot. Efter många halvchanser så skulle utdelningen komma. Martinez får en boll en bit in i Atalantas planhalva där han vänder snygg och slår en fin djupledsboll till Mikhitarian som blev nästan friställd mot Atalanta-keepern Carnesecchi. Målvakten hann ner för att stöta bort den rakt ut där den pålitlige Darmian stod redo för att göra årets fulaste mål. 1-0!

Inter fortsatte att pressa Atalanta och var nära på att utöka ledningen. Martinez drog till ett hårt volleyskott precis vid straffområdeslinjen men den tog i ribban.

Innan domaren skulle blåsa för halvtidspaus kunde Inter utöka ledningen. Parvard slår ett lågt inlägg mot Lautaro Martinez som befinner sig precis utanför straffområdet med ryggen mot mål. Efter en misslyckad dragning lade han bollen till vänster om sig och avslutade med den vänstra bössan. Ett hårt skott borrade in sig till höger om Carnesecchi. 2-0!

Domaren blåser av för första halvlek till finsång av hemmapubliken.

Andra halvlek börjar som den första slutade, nämligen att Inter tryckte på gaspedalen för att utöka ledningen. När klockan närmade sig 50 minuter uppstår det en del frågetecken kring ett efterspel av en hörna. Efter ett misslyckat inlägg från vänster sidan av Inter får man ett läge att slå in ett nytt inlägg. Även inlägget blir missriktat och studsar på linjen på kortsidan. Carnesecchi och Hateboer trodde att bollen hade hamnat utanför och lät den studsa mot Dumfries som måttade ett inlägg från höger sida. Bollen tar på Hateboers arm och VAR-teamet blåser för straff. Straffen tas hand om Martinez men vi alla vet att han är inte den vassaste straffskytten i laget då han har missat flera stycken. Även här missar han. Atalanta-målvakten räddar bollen men stöter den rakt ut mot en framrusande Dimarco som skjuter in 3-0 från nära håll. 3-0 minut 52.

Här försvinner luften ur Bergamo-laget. Inter forsätter ratt spela lugnt och metodiskt. Man stressar inte sig fram utan man spelar mellan lagdelarna på ett lugnt sätt. Asllani och den nyinbytte Sánchez vänder ut och in på Atalanta-pressen vilket frigör utrymme för löpningar. Dumfries utnyttjar luckorna och driver bollen framåt på högerkanten vilket leder till att han blir nerriven precis utanför straffområdet när klockan närmar sig 70. Alexis Sánchez tar hand om frisparken där han gestikulerar åt Frattesi att springa in mot den första stolpen. Sánchez slår en klockren lyra på Frattesis panna som nickar in 4-0. Mitt i allt firande signalerar Frattesi att han måste byta pga känning. Jättesynd då han kommer från en skada och har nätat två matcher i rad nu.

Resten av matchen styrs av hemmalaget där man är närmre 5-0 än 4-1.

Inter vinner matchen med 4-0 och man leder ligan med 12 poäng före Juventus.

Reflektioner och tankar
Denna gång väljer jag att skippa de tre punkterna då jag upplever att de gick in i varandra ganska mycket i införrapporten. Det vi kan konstatera är att Inter är ostoppbara i ligan just nu. Ett formtoppat Atalanta hade alla möjligheter i världen att straffa Inter ordentligt denna match då Inter var utan några av sina nyckelspelare. Visst, sett till inledningen så hade matchen kunnat se annorlunda ut ifall man hade godkänt De Keteleres mål i första halvlek men sett till hela matchen så är det en stor nivåskillnad mellan lagen. Även en spelare som Asllani briljerar idag där han vänder ut och in flera gånger på Atalanta-pressen och lyckas frigöra mycket yta åt sina spelare. Sánchez kommer in i andra halvlek och då får den unge albanen ännu en lekkompis för denna kväll.
Som supporter njuter man av detta. Samtliga spelare vet exakt vad de ska göra på plan, hur de ska positionera sig på plan, vilka som ska löpa samt när löpningen ska tas.
Något som jag inte tröttnar på att skriva om är just den sparkapital Inter har i jämförelse med tidigare säsonger, där man kan slänga in spelare som kan göra jobbet samt ingjuta mer energi i laget.

Jag vill inte ta ut något i förskott men mycket ska till för att Juventus eller Milan ska komma ikapp Inter i detta läge. Om Inter skulle förlora någon match framöver så är jag även skeptisk till att Milan och Juventus går rent resten av säsongen. Milan spelar bra fotboll men begår väldigt många misstag vilket leder till onödiga baklängesmål många gånger. Juventus förtjänar inte vara i toppen om man ska vara ärlig. Sett till spel och oförtjänta vinster så ser jag inte dem som ett hot under denna säsong. De enda som kan sabba detta perfekta utgångsläge är just Inter själva, vilket jag har svårt att se med tanke på att man asfalterar alla motståndare, mer eller mindre.

Snart är det helg där både Milan och Juventus möter tuffare motstånd, vilket kan leda till poängtapp. Inter får vänta till måndagen som också blir omgångens sista match. Inter tar emot ett välspelande Genoa på Meazzan där man ska se till att revanschera sig för det oavgjorda resultatet för några månader sedan.