Matchrapport & Analys av Monza vs Inter : Detta är Inter!

Nerazzurri lyckades skaka av sig knappa vinsten mot Hellas förra omgången där insatsen var undermålig. Inter förnedrar Monza på deras hemmaplan efter att Sorrentino har fått hämta bollen fem gånger från egen kasse.

Matchrapport
Det var total dominans, från början till slut. Inter pressade hemmalaget Monza vid inledningen av matchen och första läget kom redan efter tre minuter när Dimarco får ett bra läge för vänsterbössan men får snedträff. Bollen rullar utanför målburen men korsade Lautaro- och Thurams fötter utan att någon av dessa herrar lyckades trycka dit den.
Dock skulle man inte behöva vänta så länge för att få jubla. Inter fortsätta pressa och tillät inte hemmalaget skapa något av värde. Minut 12 fick Parvard bollen på högersidan och slog ett fint inlägg till Lautaro Martinez. Il capitano når högst på bollen och nickar mot mål men bollen styrs undan av Gagliardinis hand. VAR upptäcker detta och domaren blåser straff. Hakan Calhanoglu är säkerheten själv från 11 meter och placerar in bollen snygg i målvaktens vänstra hörn. 0-1!

Inter fortsätter att vara hungriga då man vinner alla första- och andra bollar. Minut 13 driver Mikhitarian upp bollen från egen planhalva där han har flera Inter-spelare med sig. Han slår en fin djupledsboll till Dimarco som befinner sig på den vänstra sidan av Monzas straffområde. På ett tillslag slår Dimarco ett lågt inlägg till Lautaro Martinez som trycker dit sitt 17:e mål, vilket innebär 0-2 till bortalaget.

Efter målet avtar Inter-pressen ett tag och då tilläts Monza hålla i bollen lite. Precis som jag skrev i införrapporten är Monza ett framåtlutat lag och kan skapa lägen även om motståndarna ligger lågt. Monza lyckas med att få in en boll bakom Sommer i första halvlek men dömdes korrekt för offside efter VAR-koll.

Första halvlek slutar 0-2 till gästerna.

Andra halvlek fortsätter Inters dominans. Inters tredje mål för kvällen skulle komma minut 60. Efter en Monza-hörna som rensas av en Inter-försvarare så hamnar bollen hos Dimarco. Dimarco slår en lång krossboll till Mikhitarian som startade en tidig löpning på vänsterkanten. Mikhi driver upp bollen där han slår ett lågt inlägg mot Thuram som befinner sig i straffområdet. Istället för att slå till den på ett så klackar Inters nummer 9, på ett osjälviskt sätt, bakåt mot Hakan Calhanoglu som trycker dit bollen stenhårt bakom Sorrentino. 0-3!

Efter målet så väntade man sig att man skulle spela av matchen men Inter fortsätter att ha lite ”pazza” i blodet. Darmian gläntar lite på dörren för hemmalaget efter att orsaka en straff för Monza. Han sätter krokben för Monza-spelaren i straffområdet och Pessina gör inga misstag från 11-meter. 1-3!

Man fick den obehagliga känslan från förra säsongen. Även om det var andra siffror så ledde man också den matchen för att Caldirola skulle nicka dit kvitteringen på övertid. Monza fick lite bensin av målet men Inter-spelarna körde med ett lugn och pondus som enbart ett mästarlag kan göra. Istället för att panik-rensa så väljer man att spela fram bollen samt få Monza spelarna att springa mycket för att komma åt bollen.
Frattesi kommer in och gör avtryck direkt. Med sin löpstyrka drar isär motståndarna och får dem att backa hem många gånger. Minut 83 skulle domarren peka på straffpunkten igen efter att den nyligen inbytte Apkro river ner Frattesi när han springer in i straffområdet. Något billigt men definitivt kontakt. Eftersom Hakan är utbytt så faller ansvaret på kaptenen Martinez som gör sitt 18:e mål för säsongen. 1-4 till Nerazzurri.

Luften går ut Monza, även om de försöker halvhjärtat skapa något anfallsväg så blir det väldigt svårt. MOTM Mikhitarian bryter en passning mellan två Monza-spelare på egen planhalva. Armeniern driver bollen framåt där han slutligen passar Thuram. Den gode Marcus, som har lidit av en mindre svacka den senaste tiden, är iskall när han befinner sig i ett halvt friläge mot Sorrentino. Caldirola hinner ikapp Thuram och försöker blockera ett eventuellt skott men Thuram skottfintar och skickar Caldirola upp i läktaren för att sedan smälla dit 1-5 för bortalaget.

Resten av minutrarna som återstår händer det inte särskilt mycket. Inter kammar hem tre pinnar och visar vem som är bäst på den italienska halvön.

Reflektioner
Inzaghi gjorde några ”ändringar” ifall man ska utgå från Gazettan. De Vrij startade istället för Acerbi och Darmian istället för Dumfries. De Vrij gjorde en stabil insats och Parvard visar varför han köptes in. Förutom att han är en brytningssäker försvarare så är han väldigt bra boll. Han är som Bastoni fast på den högra sidan, vilket bidrar med en hel annan dimension i spelet ifall man jämför med förra säsongen. Dock undrar jag varför inte Dumfries startade?

Annars är jag väldigt nöjd med att laget skakade av sig de dramatiska minutrarna som utspelade sig på Meazzan förra helgen. Man spelade stabilt och dominerade matchen totalt. Sett till matchbilden bjöds Monza in i matchen genom en klantig aktion av Darmian för spelmässigt så var det som en blixt från klar himmel. Återigen är det otroligt viktigt att kaptenen är tillbaka i slag och är den målgarant man har längtat efter att ha i truppen. Skadan han ådrog sig innan juluppehållet märks inte och leder skytteligan överlägset.
Det är också väldigt skönt att Thuram är med i målprotokollet och assisterar fram till Calhanoglu på ett snyggt sätt.

Det är så här man vinner matcher! Inte genom fantasilös skräp-fotboll där man lyckas snubbla in ett segermål på övertid. Nu hoppas vi att Berardi gör kebab av zebrorna på tisdag så att vi kan öka distansen till dem.