Matchrapport & Analys : Rättvis seger
Äntligen fick han måla...

Det skulle ta 80 minuter för Nerazzurri att sätta det avgörande målet. Efter en tuff och intensiv första halvlek kunde Inter lägga in den högra växeln och gå segrandes ur den första åttondelsfinalen.

Matchrapport
Innan man valde att hedra den gamle Inter-legendaren Andreas Brehme som gick bort nyligen fick spelarna gå in i ett kokande Meazza.

Inter inleder matchen som väntat, nämligen att man trycker gasen i botten för att göra ett tidigt mål. Dock är spanjorerna med på noterna och stänger igen ytorna för hemmalaget. Atlético försöker spela på omställningar men utan framgång.
Minut 13 skriker Inter-spelarna på straff efter att Lautaro Martinez drar till ett volleyskott utanför straffområdet som med hjälp av en styrning flyger upp på Molinas vänsterarm. Där kan man fråga sig ifall bollen söker sig till armen eller tvärtom. VAR-teamet väljer att fria.

Första halvlek fortsätter med ett högre bollinnehav hos hemmalaget medan Atlético spelar smart genom att försvara sig och lyckas spela sig ur svåra situationer. Det skulle dröja till minut 36 för Inter att komma fram till en målchans. Barella slår ett inlägg till Lautaro som nickar den mot mål men Oblak greppar den. Två minuter därefter kommer nästa läge där De Paul slår en passning rakt på Thuram som lyckas snappa upp den och sprinta mot mål. Han har Lautaro till höger om sig som får en passning. Lautaro väntar för länge med att avsluta och skottet träffar en Atlético-back som lyckas springa ikapp argentinaren. Synd…

Minut 43 skulle nästa läge komma. Även detta läge kommer från en kontring där Lautaro får en djupledsboll. Han passar in den centralt mot Thuram som vänder sig om och slår den till höger om sig där Barella kommer i full fart. Istället för att dra på ett skott så skottfintar italienaren och passar den tillbaka till Thuram. Fransmannen slår ett hårt och lågt skott som Oblak räddar.

Första halvlek slutar 0-0 där Inter har varit det bättre laget sett till målchanser. Dock vill jag inte ta något från spanjorerna då de följer sin matchplan. Man får känslan över att Inter blir farligare mot Atlético när man låter dem komma över på Inters planhalva.

Vid andra halvlekens början kan vi se att Arnautovic får komma in istället för Marcus Thuram. Han tog sig för låret vid slutet av första halvlek och vi får hoppas på att detta är inget allvarligt.

Det skulle inte ta lång tid för Arnautovic att få sitt första läge. Inter startar igång en snabb speluppbyggnad där Parvard och Darmian lyckas spela ur sig en hög press. Bollen hamnar hos Dimarco som i sin tur slår ett fint inlägg till österrikaren som vräker sig fram men bollen träffar benskyddet och sedan högt över ribban.

Bortalaget får sin första målchans för matchen minut 56 när brassen Lino kommer förbi på vänsterkanten. Han tar sig förbi Darmian och väggpassar sig fram med De Paul. Dock avslutar han svagt utanför Sommers högra stolpe.

Arnautovic fortsätter att missa solklara lägen. Marko startar anfallet på ett bra sätt där han väggspelar sig fram med Lautaro så att han hamnar fri mot målvakten från nära håll men skjuter bollen över.

ÄNTLIGEN!!! RÄTTVISAN HAR SKIPATS!!! Österrikaren får äntligen utdelning efter sina missade chanser. Efter en missbedömning bland Atlético-spelarna så hamnade bollen hos Frattesi. Han uppfattar att Martinez befinner sig, mer eller mindre, fri i mitten och slår därför en djupledsboll till honom. Han springer rakt mot Oblak där han avslutar rakt på honom. Oblak styr ut den och där kommer han… MARKO ARNAUTOVIC och rakar in den från sned vinkel. Välförtjänt ledningsmål minut 79. 1-0!

Efter målet försöker Atlético forcera in en kvittering men det var närmre 2-0 än oavgjort. Inter hade flera chanser att utöka ledningen innan domaren blåste av.

Matchen slutar 1-0 men vinsten borde ha varit några mål större.

1. Uppställning - 11 krigare
Inter hade svårt att skapa sitt eget spel då Atlético Madrid och Simeone hade studerat Inter väl inför matchen. Man stängde igen ytorna och tvingade Inter att spela bollen hemåt många gånger under första halvlek. Dock lät man inte spanjorerna skapa något av värde under matchen utan avväpnade dem relativt enkelt när de kom in på Inters planhalva. Andra halvlek kom Inter in med en helt annan energi. Istället för att skapa anfallen från back så försökte man vinna bollen högre upp på banan, vilket ledde till flera chanser. Även om Inter inte briljerade tekniskt denna match visade man pannben och slog sin motståndare välförtjänt.

2. Thuram eller Arnautovic?
Vilken människa som helst skulle välja Marcus Thuram framför Arnautovic varje dag i veckan. Dock, trots sina missade målchanser, kommer österrikaren in med en annan spelstil än fransmannen. Som jag tidigare har skrivit är Arna en bättre targetspelare som kan samla ihop bollen högt på motståndarnas planhalva, vilket ger tid till laget att löpa in rätt i anfallet. I Inter-lägret håller man andan och hoppas på att Thuram är tillbaka snart tillbaka. Men frågan är nu ifall det lossnar nu för Arnautovic efter att ha målat två matcher i rad?

3. Taktik - fysiskt utmattande
Koke och company punktmarkerade Calhanoglu stenhårt matchen igenom och lät inte turken styra spelet. Detta märktes många gånger när man hade svårt att spela igenom mittfältet. Detta måste ha varit Inzaghis ändring under halvtidsvilan där man skulle försöka med snabba uppspel rakt på anfallarna. Lite som man förutspådde så skulle detta bli en fysisk tillställning genom att strypa kreativiteten som Calhanoglu brukar stå för och sedan försöka vinna andrabollarna. Simeone var nära att få matchen dit han ville men Inzaghi har utvecklat matchcoachningen och förutsåg det. Nu åker man till den spanska huvudstaden med en 1-0 ledning och kan nu lägga sig lägre och satsa på kontringar…vilket har blivit ett utav Inters nya anfallsvapen denna säsong.