Matchrapport & Analys : Säsongens svåraste 3-poängare.
Kan vi föreställa oss ett Inter utan honom?

Inters vinst denna kväll var långt ifrån en självklarhet. Viola hade chansen att kvittera många gånger men hade inte skärpan i den sista tredjedelen. Många skulle hävda att resultatet var orättvis men jag skulle säga att det är ett bevis på pannben hos Inter-spelarna.

Matchrapport

Matchen började med en hög press från Fiorentina-håll där gästerna hade svårt att skapa ett spel. Viola var nära att ta ledningen tidigt i matchen efter ett dåligt passningsspel mellan Sommer och Parvard. Som tur det räddade Sommer de orangeklädda för kvällen.
Pressen fortsatte vilket ledde till att Inter kunde fokusera på kontringsspelet och pressade tillbaka hemmalaget en aning. Kontringsspelet ledde även till några farliga lägen som Inter-spelarna inte förvaltade väl. Efter ett solklart läge som Carlos Augusto fick genom en kontring fick Inter nöja sig med en hörna. Men denna hörna var inte vilken som helst utan detta var hörnan som ledde till bortaledning. Asllani slog en fin hörna på första stolpen där Il capitano Lautaro Martinez dök upp med pannan och nickade in ledningen till Nerazzurri. 0-1 minut 14!

Efter målet började Inter pressa tillbaka Viola för att utöka ledningen, vilket de var nära till. Thuram snubblade vid ett friläge istället för att raka in den exempelvis.

Innan domaren blåste för halvtidsvila så pressa Viola tillbaka Inter rejält och var nära på att kvittera men Sommer spikade igen buren. Första halvlek slutar 0-1 till gästerna.

Andra halvlek börjar bra för gästerna där man flera gånger tar sig förbi Fiorentinas höga press och skapar lägen. Tråkigt nog är man inte tillräckligt vass i den sista tredjedelen.
Efter en stund gjorde båda lagen byten. Den som skulle komma och skaka om matchen rejält är Violas stora stjärna Nico Gonzales. Efter hans intåg fick hemmalaget mer luft i lungorna och kunde komma till flera lägen. Sommer räddade Inter flera gånger.

Fiorentina har skrikit på straff vid flera tillfällen så här långt men till slut fick de rätt. Sommer kom ut lite sent till en hög boll och boxade till Nzola i huvudet istället för bollen. Efter VAR-granskning pekade domaren på straff. Den nyinbytte Gonzales skulle ta hand om straffen men slog den väldigt löst på mål. Sommer hann lägga sig ner i slowmotion och greppa bollen.

Resten av halvleken bestod av ett anfallsriktat Viola som pressade upp nästan hela laget för att kvittera. Detta öppnade upp många luckor bakåt vilka Frattesi utnyttjade många gånger. Tyvärr så resulterade detta i ingenting för Inter-del utan Fiorentina var närmast på att kvittera men Inter kunde hålla undan och säkra en svår trepoängare samt en återtagning av ligaledningen. Matchen slutar 0-1 till gästerna.

3 punkter

1. Uppställning - Frattesis lungor!
Sjukt hur mycket killen springer! Det spelar ingen roll om det är 5:e minuten eller minut 93. Han finns överallt! Även om han inte spelade fram till målet var han otroligt viktig denna match. Han, tillsammans med Mikhi, var dem som drog isär Violas mittfält vilket destabilisera dem. Dock märkte man att lugnet som Calhanoglu och Barella ger är ovärdeligt. Samspelet mellan Frattesi och Asllani var något osynkat, vilket man märkte genom besluten som togs ibland. Calha och Bare vet exakt när de ska hålla i boll eller när de ska påbörja anfallsspelet. Frattesi har inte riktigt fötterna för det och Asllani är lite för ”valpig” ibland där han vill sätta bollen i rullning direkt. Det både Brozovic och Calhanohglu har är just lugnet och bolltryggheten som krävs för en regista. Den gode Asllani har många år kvar att träna upp den förmågan.

2. THULA fortsätter att leverera!
Även om Thuram inte hamnade i målprotokollet skapar han väldigt mycket oreda hos försvararna han möter. Jag har skrivit det många gånger tidigare men han bidrar med en helt annan dimension i sitt spel i jämförelse med Lukaku och Dzeko. Tillsammans med Frattesi kunde de dra isär Viola-spelarna så att de inte kunde etablera ett anfallsspel på motståndarsidan. Lautaro behöver vi inte prata så mycket om. Han är tungan på vågen och gör det avgörande målet tidigt i matchen. Efter att ha avgjort finalen i Riyadh kommer han till Artemio Franchi och återtar serieledningen åt sitt lag. KUNG!

3. …och så gick vi om!
I och med Juventus poängtapp under lördagskvällen mot Empoli så återtog Inter sin plats som serieledare för tillfället. Inter har även en match mindre.
Däremot ska vi inte hurra för tidigt då vi möter zebrorna nästa helg på söndagskvällen. Det blir en riktig seriefinal mellan rivalerna från norditalien och här är det viktigt att man inte förlorar. Att spela oavgjort är inte fy skam men här måste man visa vem som bestämmer. Även om Juventus har börjat spela bättre under den senaste tiden så har Inter sett bättre ut hittills under säsongen. Detta är inte en subjektiv slutsats utan ren fakta. Sett till målproduktion, expected goals och spelidé så är överlägsna Juventus. Dock har fotbollen varit ologisk många gånger…

Nu vilar vi upp oss under veckan, samlar krafter och blickar fram emot Derby di Italia på söndag!