AFAS Stadion, 2023-03-16 21:00

AZ - Lazio
2 - 1

Lazio utslagna ur Conference League

Ett ganska smått roterat Lazio räckte inte till för att vända på 2-1-underläget som man gick in med och Lazio åker därmed ur UEFA Europa Conference League med sammanlagt resultat 2-4 mot AZ Alkmaar och fullt fokus går mot Serie A och Derby della Capitale.

Som förväntat så valde Sarri att rotera elvan med tanke på det stundande Derby della Capitale på söndag. Dock blev inte elvan så pass roterad som många trodde, Mario Gila, Luca Pellegrini, Toma Basic och Matteo Cancellieri är de spelarna från start som man roterar med.

AZ tog tag i taktpinnen från matchstart och stod för det största bollinnehavet. Det blev man faktiskt inte så förvånad över med tanke på Sarris tydlighet inför matchen att Romderbyt och Serie A är det som går först. Men lite från ingenstans så slår Romagnoli en lång boll som landar vid Zaccagnis fötter som i sin tur hittar fram till Felipe Anderson som snyggt placerar in 1-0 vid den främre stolpen i den 21:a matchminuten, trots en svag inledning på matchen började hoppet växa.

Hoppet varade inte länge och Lazio blev knappast inspirerade av 1-0-målet, i den tjogoåttonde minuten viker Jesper Karlsson in från vänsterkanten och alla som sett svensken tidigare vet vad han kan göra i sådana lägen, från lång distans trycker han in ett fullständigt drömmål och Lazio är tillbaka på ruta ett. Innan målet tyckte jag att Marusic hanterade Karlsson rätt bra men efter målet gjorde svensken lite som han ville resten av matchen och är dessutom nära på att göra 2-1 i slutet på första halvlek men Provedel står för en bra räddning.

Någon bättre kontroll i andra halvlek blev det knappast, Lazio har fortsatt otroligt svårt att etablera spel på motståndarens planhalva och komma till chanser och de flesta av de ordinarie spelarna byts ut efter dryga 60 minuter däribland Sergej Milinkovic-Savic som står för en otroligt anonym insats som han kan göra ibland, det är en spelare som i många matcher kan vara total världsklass till att ha matcher som denna där han ser loj och obrydd ut.

Luca Pellegrini får göra debut i Laziotröjan, en debut som varken kan klassas som dålig eller bra. Han står för ett par bra aktioner och provar även skott från distans i andra halvleken, ett ganska bra skott men Matthew Ryan i AZ-målet gör en bra räddning.

I den 62:a minuten spelar Jesper Karlsson fram till Pavlidis som gör 2-1, ett mål som kändes som spiken i kistan med tanke på Lazios oförmåga att etablera spel på offensiv planhalva och skapa målchanser. Känslan visade sig vara rätt då AZ bara fortsatte att rada upp målchanser mot ett utcheckat Lazio. Det dröjde till den 81:a minuten innan Lazio fick sitt nästa skott på mål, ett skott från den inbytte Pedro som går en bra bit utanför, närmare än så kom inte Lazio och europaspelet är slut för denna säsongen. Tredjeplats i gruppspelet i Europa League och sedan uttåg med 2-4 sammanlagt resultat mot AZ i Conference Leagues åttondelsfinal. Statistiken talar för sig själv i denna matchen, 15-6 i skott till hemmalagets fördel, 11 av dem kom innanför straffområdet.

Om man nu ska se uttåget på den positiva sidan så betyder det att biancocelesti nu kan lägga fullt fokus på Serie A där man är mitt i racet om Champions League-platserna till nästa säsong, men Lazio har bevisat ännu att truppen inte räcker till för att kombinera europaspel med seriespel. Det är klart att man behöver rotera när den viktigaste matchen på säsongen väntar på söndag, men rotationsspelarna räcker helt enkelt inte till. Om Lazio ska kunna tävla på två fronter behöver inte bara truppbredden förstärkas i sommar, kvalitén på ordinarie elva och framförallt breddspelare behöver förbättras markant, kvalitét före kvantitet och dags att öppna plånboken, Lotito!

Nästa: Derby della Capitale. Forza Lazio!

TV: AZ avancerade i Conference League

Erik Hodinerik.hodin@hotmail.comTwitter: @houdiniierik2023-03-16 23:41:00