Stadio Olimpico, 2023-03-19 18:00

Lazio - Roma
1 - 0

Matchrapport: Lazio vinner Derby della Capitale

Derby della Capitale mellan Lazio och Roma bjöd på ännu en match med mycket kamp, röda kort på planen, på bänken och till och med efter slutsignalen. Lazio vinner med 1-0 och drar ifrån i topp 4-striden.

Som väntat var det Lazio som tog tag i taktpinnen från matchstart, det är Sarris lag som vill driva matchen mot ett passivt Roma i många stunder. Det är dock den avstängda Mourinhos lag som får iväg den första halvchansen, ett skott från distans av Wijnaldum som går över. Detta stoppar däremot inte biancocelesti från att fortsätta kontrollera matchen. Lazio har mycket bollinnehav på offensiv planhalva men skapar trots det inte jättemycket målchanser, Felipe Anderson och Zaccagni står för Lazios målchanser i det första halvleken.

Romabacken Ibañez fick knappast revansch för sin svaga insats i höstens derby, brassen drar på sig ett gult kort redan i matchminut åtta när han sätter stopp för en Laziokontring, och får sedan sitt andra i den 32:a på liknande sätt när han fäller Milinkovic-Savic som firar vilt när Davide Massa plockar upp det andra gula och visar ut Ibañez.

I den andra halvleken fortsätter de ljusblå att kontrollera bollinnehavet på offensiv planhalva men de har fortsatt svårt att skapa målchanser innanför straffområdet. Mourinhos matchplan var tydlig, inte minst efter utvisningen, ligga lågt och skapa kontringar men Lazio gör det bra i återerövringen när Roma försöker komma till kontring. Efter lite flipperspel på vänsterkanten rinner Mattia Zaccagni igenom och tar vara på sin chans och sätter dit 1-0 till Lazio!

Två minuter senare får Roma nätkänning när Smalling sparkar bollen på Casales ben och bollen går in i mål, ett snabbt kvitteringsmål tror man tills att målet blir bortdömt på grund av offside på den engelska mittbacken.

Det är ett stabilt Lazio som fortsätter ha kontroll och de röda antagonisterna har svårt att göra en forcering med en man mindre. Matchens lirare måste delas ut till Mattia Zaccagni som inte bara gör det avgörande målet, han är delaktig i det mesta av Lazios anfallspel med många lyckade dribblingar och driver anfallet framåt många gånger.

Man trodde det var slut efter de totalt tre röda korten som delades ut under matchen. Efter matchen blir det rätt stökigt och Cristante och Marusic får se det röda av domare Massa. Onödigt kan man tycka men det hör väl lite till?

Derby della Capitale slutar 1-0 och Lazio visar vilka som är La Prima Squadra della Capitale med två av två derbysegrar denna säsongen. En oerhört viktig seger som nu gör att man är fem poäng före Roma och fyra poäng före Milan tack vare deras förlust mot Udinese under lördagskvällen. Omgången avslutas antingen på en andraplacering eller tredjeplacering beroende på hur det går i Derby d’Italia mellan Inter och Juventus senare ikväll.

Nu går Lazio in i landslagsuppehållet med ett perfekt utgångsläge för de elva sista omgångarna i jakten på en topp 4-placering och när Serie A är tillbaka reser man mot norra Italien för att gästa Monza.