Stadio Olimpico, 2023-08-20 18:30

Roma - Salernitana
2 - 2

Matchrapport: Roma 2-2 Salernitana

Matchrapport: Roma 2-2 Salernitana

Premiären är färdigspelad och efter varsin doppietta från Belotti och Candreva blev det bara en poäng hemma mot Salernitana. Uträtade frågetecken eller losermentalitet?

Roma kom till spel utan huvudtränare, assisterande tränare, Dybala och Pellegrini. Oavsett vilka som hade stått på andra sidan är det kännbara tapp. Inför matchen var det största frågetecknen i anfallet och i försvaret. Vem skulle göra målen och är försvaret tillräckligt bra för att spela med endast en defensiv mittfältare istället för två? Andrea Belotti har direkt gjort anspråk på att vara anfallaren som står för målskyttet i år. Det dröjde bara 10 minuter innan första bollen hamnade i nätet. Cristante hittar en fin lyftning bakom Salernitanas backlinje där Belotti står redo och gör mål. Målet vinkas sedan av för offside med små marginaler. 10 minuter senare lyfts bollen långt igen mot Belotti som enkelt flyttar på Fazio och tar den förbi Gyomber och sedan skjuter in bollen förbi Ochoa. Sista målet kommer från en hörna då Paredes hittar en helt ensam Belotti 4 meter framför Ochoas och kan lätt nicka in bollen. Tre riktiga Belotti-mål och den perfekta starten för honom. Jag rätar inte ut frågetecknet kring målskyttet ännu, men det känns som att man kan gå in i Hellas matchen nästa helg med förtroende längst fram.

I försvaret har det inte rätats ut några frågetecken. Mancini som hade bindeln runt armen stod för en blek insats, Smalling likaså. Llorente stod för en väl godkänd insats och visade, om än för mig, att han är en habil Serie A mittback. Förra säsongen hjälptes försvaret av att Roma spelade med två defensiva mittfältare. Igår var det Aouar, Cristante och Bove på mitten. Även om man kanske inte kan lasta dom för målen igår så var Matic frånvaro kännbar. Denna säsong har inte samma defensiva prägel som förra säsongen. Då var det i princip bara defensiva mittfältare medans Pellegrini fick sköta tvåvägsspelet. Aouar, Sanches, Bove och Pellegrini är alla i grunden tvåvägsmittfältare även om de har olika spetskvaliteter. 


En hetlevrad Mourinho fick se matchen på läktaren.

Det är lätt att säga att det inte går att göra så mycket åt målen. Absolut, två fantastiska skott som Patricio inte kan göra mycket åt. Däremot lämnar det mycket att önska från försvaret. Vid första målet får Candreva jogga ostört fram mot kanten av straffområdet och borde stängts ned av Mancini och Smalling tidigare. Även om Candreva är 36 år och inte den spelare han en gång var så är det fortfarande en fantastisk avslutare och distansskytt. Andra målet av Candreva kommer efter en svepande boll från vänsterkanten. Han tar emot bollen vid utkanten av straffområdet och skickar in den vid bortre stolpen med en svagare fot. Cristante var långsam och slarvig i försvarsspelet och borde komma närmare inpå och blockerat skottet. Han borde veta att Candreva inte kommer försöka dribbla sig igenom utan att han kommer skjuta eller inlägg och borde vara lätt att blockera om man hade varit påkopplad.

Jag väljer att se positivt och med en tro på framtiden efter denna match. Roma gör en godkänd insats rent spelmässigt och borde vunnit matchen med 2 eller 3 bollar. Det går inte att stirra sig blind på resultatet även om det är det enda som i slutändan spelar roll. Roma måste ta steget från att vara ett lag där man försöker hitta ljusglimtar och utropstecken efter ett kryss i premiären hemma mot Salernitana. Istället måste man bli ett lag som vinner matchen men man ställer frågetecken till delar i spelet eller spelare i efterhand. Om man ser på Atalanta igår. Det ser tungt ut och spelet stämmer inte mot en tuff motståndare i Sassuolo på bortaplan men man gör två mål i slutet och åker hem till Bergamo med tre poäng. Kalla det losermentalitet hos de rödgula. Det är väl därför Mourinho är här, för att ta bort den.


Spelarbetyg:
Patricio 5 - Det går inte att kräva att han ska ta skotten, men jag tycker han står lite dåligt placerad. Framför allt på andra målet.
Mancini 4 - Släpper Candreva helt vid första målet. Slår bort många långbollar.
Smalling 4 - Bler uppsnurrad av en 36-årig Candreva. Bra första 25, dålig sista 65.
Llorente 5,5 - Bra insats, en assist och gör ett bra jobb försvarsmässigt.
Kristensen 5 - Märks tydligt att det finns en bra spelare men vågar inte ta för sig offensivt alls.
Spinazzola 5 - Ganska osynlig, inte den offensiva insats man är van med.
Bove 5,5 - Vinner boll efter boll och krigar kopiöst. Ju tröttare han blir desto sämre går det däremot.
Cristante 5 - Kan göra bättre ifrån sig vid Candrevas andra mål. Annars en typisk Cristante-insats.
Aouar 7 - Fantastiskt driv med bollen. Kan kräva mer på död boll men en mycket bra insats överlag.
El Shaarawy 6 - Springer ofta isär försvaret och hjälper Belotti. Hotar för lite på egen hand.
Belotti 8 - Två mål och ett bortdömt. Förutom det så gör han det han alltid gör och jobbar kopiöst för laget. Krampen i 85:e vittnar om detta. Hoppas detta blir nystarten för honom.
 

Robin Jenelius@RobinJenelius2023-08-21 12:15:53
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?