Mercaton och Financial Fair Play- vad kan vi förvänta oss?
Eden Hazard är ryktenas man. Kommer han att stanna i Lille?

Mercaton och Financial Fair Play- vad kan vi förvänta oss?

Denna sommars transfermarknad är den första som är influerad av UEFAs kommande FFP(Financial Fair Play). Mercaton har precis öppnat och ryktena är igång, nya talanger skall knytas upp, stora pengaaffärer skall göras upp och signeras och en massa wheelin n´dealin´. Kan detta vara den sista ”Stora” mercaton där vi ser storklubbarna spendera stort eller är det bara början på en ny vardag?











FFP är UEFAs president, Michel Platinis, stora åtgärd mot den enorma spendering och skuldsättning som storklubbarna runt om i Europa stått för. Flertalet lag runtom i Europa har en ”sugar-daddy” som fyller på skattkistan och balanserar resultatet när det behövs med egna medel t ex Abramovich(Chelsea)eller Moratti(Inter).  
Nästkommande säsong är den första där klubbarna kommer att behöva ta hänsyn till FFP som skall vara igång senast 2015, där man då får sin licens att spela i Europa om man kan visa upp ett balanserat resultat.
Reglerna är designade för att klubbarna endast ska få spendera vad de tjänar när det kommer till övergångssummor för att köpa nästa stora stjärna. UEFA hoppas att man utjämna skillnaden på spelplanen utanför arenan runtom i Europa. UEFA kommer att tillåta klubbar att uppge förluster upp till €45 miljoner över de kommande tre åren från säsongen 2011-12.
Förluster på upp till €30 miljoner kommer fortfarande att tillåtas efter 2015 OM klubben visar att den klarar att fortsätta sin sanering av skulderna. Som alltid är det detaljerna som avgör eftersom pengar som man satsar/investerar i sin egna arena samt i sin ungdomsverksamhet inte skall räknas som kostnader, dessutom måste klubbarna visa att reklamuppgörelserna överensstämmer med övriga marknaden och inget som t ex en rik ägare ligger bakom för att kringgå reglerna.

Klubbarna måste även stå för auktoriserade revisorer för UEFA när klubbarna skall granskas, inget konstigt i det, frågan är bara om UEFA kommer att granska revisorerna extra hårt eller om man till slut kommer att använda egna som sedan klubbarna får betala för?
Denna s k ”financial control panel” kommer att ledas av Belgiens förre premiärminister, Jean-Luc Dahaene. Han är huvudmannen som kommer att avgöra om klubbarna klarar av kraven/kriterierna från UEFA – samt kommer  avgöra hur klubbarna skall bestraffas om de INTE klarar kraven/kriterierna.
UEFA är tydliga med att uteslutning från de europeiska cuperna är den absolut sista åtgärden man kommer ta vid.

Innan man utesluts kan man alltså bli bestraffad med att böta samt att UEFA kommer att hårdgranska ditt lag under ett helt år för att se vilka åtgärder du kommer att ta till för att inte överspendera. ”It is not the case that if you are in breach of the regulations , you will be excluded” påpekar Platinis närmaste man i UEFA, William Gaillard.
 UEFA tittar också på den generella ekonomiska trenden för klubben, om den går åt rätt håll för skuldsaneringen.
Gaillard fortsätter: ”The panel will always take into account what is the projection for the future”.
Om klubben ser ut att klara break-even och den har en plan det kommande året så kommer det att underlätta för klubben att deltaga i UEFAs turneringar.

Tittar man på Manchester City, som gick back £ 121miljoner, tack vare shejk Mansours generösa kassakista, så undrar man hur de resonerar. Men Citys VD, Garry Cook, säger så här: ”FFP är något vi tänker på. Vid varje möte i styrelsen diskuteras det och vi har en framtida plan som vi arbetar efter”.
Ha i åtanke att de engelska klubbarna är mer öppna med sin bokföring därav är det lättare att få insyn i deras ekonomi att jämföra med Italien där den ekonomiska transparensen är mycket mindre. Under januarifönstret senast spenderade engelska klubbar £ 225 miljoner, mycket av det som hände var en reaktion på stortransfern av Fernando Torres från Liverpool till Chelsea.
Tittar man på t ex Manchester City, hade de vid den här tiden förra säsongen redan gjort klart med James Milner(Aston Villa), David Silva(Valencia) och Jerome Boateng(Hamburg), men nu, trots att man klarade att kvala till Champions League, kommer man att försöka göra sig av med Tevéz, Adebayor, Given, Bridge, Wright-Phillips, Santa Cruz och Jo INNAN man signar en stor spelare. Försäljningen av Tevéz är fundamental, enligt mig, om man t ex ska börja prata om Alexis Sanchéz(Udinese) eller Wesley Sneijder(Inter).     
Att Champions League betyder mycket, ja nästan allt, för det ekonomiska och att man kan behålla sina stjärnor kan man titta på Tottenham som mycket väl kan behöva sälja Gareth Bale och Luka Modríc eftersom man inte kvalificerade sig till kommande års turnering. Bayern München kanske mycket väl kunde ha sett det sista av Arjen Robben, Bastian Schweinsteiger och Franck Ribery om de hade kommit fyra i Bündesliga denna säsong. På samma sätt kanske franska Lille kan behålla sin lille trollkarl, Eden Hazard, eftersom man kvalificerade sig?

Tittar vi på medias älskling nummer ett, spanska Barcelona, så har de under Pep Guardiolas ledning överspenderat rejält under de senaste säsongerna. Marknadsdirektören i Barcelona, Laurent Colette, erkände att det endast var tack vare sponsringen av Qatar Fundation på tröjan för £125 miljoner som gjorde att laget kunde behålla Lionel Messi . Vad hände med Unicef? Spansk fotboll är mer skuldtyngd än övriga länder i Europa med beräknade skulder på £ 3 miljarder. Det återstår att se hur det kommer att sluta för t ex Villareal, Valencia och Atletico Madrid.

I Italien finns det en arrogans och en övertro på att UEFA verkligen skulle våga utesluta storlagen som t ex Inter och AC Milan. Över det senaste decenniet har Inter spenderat lika mycket som t ex Chelsea och Manchester City, dessutom är det svårt att få en rejäl, mer detaljerad  insikt i lagets ekonomi efter  segern i Champions League.
Milans tränare, Max Allegri, gick nyligen ut med önskemål om förstärkningar inför nästa års Champions League. Nu behövdes det rejäla satsningar.
I realiteten kan det mycket väl bli så att Milans värvningar blir mer modesta som t ex Bosmanspelare som Philippe Mexes(Roma) och Taye Taiwo(Marseille).

Nyblivna mästarna i Europa League, portugisiska Porto, har varit framgångsrika i att ”buy low, sell high”, det kanske inte alltid ha varit populärt bland fansen, men ur en ekonomisk synpunkt har det varit ytterst gynnsamt. Deras motto kan mycket väl bli det som kommer att kopieras av flertalet klubbar inom den närmaste tiden? Hitta talangerna i Sydamerika, Afrika och Asien, förädla och sälj dyrt. Frågan är vad som händer med de ”dyrare” europeiska talangerna då?

Spelare som mycket väl kan få en ny adress:






Sergio Agüero, Atletico Madrid – har en dyr utköpsklausul som få klarar av.





Didier Drogba, Chelsea - Torres ankomst har gjort att det spekuleras högvilt om 33-åringen.



 

Carlos Tevéz, Man City – kommer inte överens med tränare Mancini och pratat väl om Italien.






Javier Pastore, Palermo – President Zamparini insisterar att mittfältaren inte är till salu, men en stor påse pengar från en storklubb kan ändra på det. Läge att casha in?
Källa: World Soccer

  

Daniel Hamilton2011-06-08 08:00:00
Author

Fler artiklar om Inter