Stadio Olimpico, 2021-10-31 20:45

Roma - Milan

Söndagsshowen: Mourinho vs Zlatan - "Alltid härligt med tjafs"
Ny stormatch väntar för Roma - Kan Zaniolo & Co rå på Zlatan med vänner?

Söndagsshowen: Mourinho vs Zlatan - "Alltid härligt med tjafs"

Söndagens smällkaramell brakar igång i Rom klockan 20.45. Roma i ena ringhörnan, Milan i den andra. På spel? Väldigt mycket.

Kvällens hemmalag gjorde en ganska slätstruken insats på Sardinien i onsdags då laget vände på "bisteccan" i slutskedet av matchen. 2-1 efter en sagolik frispark av Pellegrini - När gjorde Lorenzo senast ett frisparksmål?! - och ett nickmål av Ibanez innebar tre välbehövliga poäng och ett ack så viktigt avbrott i den tunga period där Roma på tre matcher bara tagit en poäng. 

Nu väntar dock ett lag av ett helt annat mått när AC Milan kommer på besök. För José Mourinho - tillbaka från sin plats som läktad med hörlurstelefon - blir det särdeles speciellt då hans tidigare adept Zlatan Ibrahimovic står som motståndare. 

För att ta tempen på AC Milan tog vi hjälp av en av Sveriges allra bästa kommentatorer och fotbollsexperter, Vicki Blommé. 


Gör Zlatan mål ikväll?

Hur är känslan i Milan-lägren inför matchen mot Roma? 
Skadeläget har lättat lite, även om viktiga spelare som Maignan och Rebic fortfarande är utanför truppen. Spelmässigt har det varit en nedgång de senaste matcherna, men räckt till bra resultat i ligan. En krävande period schemamässigt med Porto på onsdag och Milano-derby nästa söndag som gör att en oro för truppens fysiska status finns där. Tuff bortamatch, men där Milan är favoriter på förhand.

En hel del av kamerorna lär vara riktade mot Zlatan och Mourinho - Hur ser du på den duellen?
Tänker inte riktigt på det som en duell just mellan dom två. De är båda vinnare med enorm respekt för varandra och som varit med på den allra högsta nivån i 20 år. Men hoppas såklart få se dom hälsa på varandra eller tjafsa lite, alltid härligt att se.

Vem bör Roma vara lite extra oroliga för? 
Leao har en enorm höjd och spets när han får till det, vilket han har fått mer kontinuerligt under säsongsinledningen. Han blir svårstoppad på sin kant.

Hur kommer Milan försöka såra Roma ikväll? 
Hotet med huvudspel i straffområdet finns alltid när Milan spelar med Zlatan eller Giroud, men där har även Roma styrka i främst Mancini. Jag tror Milans kommer försöka utnyttja övertag i ytterzonerna och sätta Romas ytterbackar i arbete. Leao-Theo Hernandez och Saelemakers-Calabria har bra samarbeten på respektive kant och därifrån finns möjligheter att skapa målchanser.

Roma-lägret: "Nu måste poängen in mot storlagen"
I Roma är det förstås mycket glädjande att ha demontränare José Mourinho tillbaka på Olimpicos löparbanor. Det har väckts en hel del kritiska röster, både bland fans och journalister, mot vår portugisiske coach på senare tid, inte minst för behandlingen av "floppspelarna" från matchen mot Bodö. Kortsiktigt tänk och en behandling av bland annat Rom-grabben Calafiori som kan sänka de flesta har kritiserats. Men det är bara att hoppas att just Calafiori tar det på ett bra sätt och kan lyfta från Mourinhos frysbox in i dennes pizzaugn om ni kan förlåta den liknelsen från undertecknad?


Abraham måste komma igång med målskyttet.

Tre nycklar
- En pinne och ett rött kort blev det i senaste stormatchen för oss. Nu höjs många röster för att det krävs mer. Inte minst mål från våra anfallare. 
Tammy Abraham och Shomudorov har varit rentutav dåliga med att just trycka dit bollarna i nät på sistone och mot Milan måste vi få igång det. Även om mittfältet har varit målfarligt så är det en nyckel för att den här säsongen ska kunna nosa på succé, dvs en CL-plats. 

- En annan nyckel blir såklart försvarsspelet. Ibanez och Mancini har haft det tufft mot vindsnabba anfallare. Milan å andra sidan har ett aningen mer långsamt anfall som handlar mer om fysik och det ska bli spännande att se om exempelvis Ibrahimovic väljer att söka upp Ibanez, som jag ser som den svagare av honom och Mancini, i huvudspelet. 

- Slutligen, Nicoló Zaniolo har även han haft det svårt att komma igång på riktigt. Mot Cagliari tyckte åtminstone jag att det såg betydligt bättre ut i offensiven och bara målet kommer så kanske Zaniolo växer in i kostymen som är skräddarsydd av de megastora förväntningar som ligger på grabbens axlar. Får vi ett mål ikväll från Zaniolos fötter kan vi nog stå inför en mycket spännande höst. 

Avslutningsvis, hur slutar matchen? 

Vicki: 
1-0 Milan får bli min gissning. Milan är ett mer färdigt lag, som under säsongsinledningen kollektivt gjort bra prestationer i både offensiven och defensiven. Det tror jag väger tyngst. Även om Pellegrini ser totalt livsfarlig ut.

Erik: Jag tror det blir oerhört tufft för Roma att vinna den här bataljen. Oavgjort och jag är nöjd, tyvärr. Egentligen vill jag ju att det ska vara endast segrarna som räknas men där är inte det här projektet ännu. Jag säger 1-1. Zaniolo gör till sist det där förlösande målet. 

Förväntade laguppställningar
Roma (4-2-3-1) 

Patricio - Vina, Ibanez, Mancini, Karsdorp - Veretout, Cristante - Mkhitaryan, Pellegrini, Zaniolo - Abraham
Milan (4-2-3-1) 
Tatarusanu - Calabria, Tomori, Kjaer, Theo Hernandez - Tonali, Kessi -  Saelemaekers, Brahim Diaz, Leao- Ibrahimovic


Avslutar med en arkivbild från ett Roma-jubel i decembermatchen 2016. En annan typ av mittfält då. 

Erik Winell@ErikWinell2021-10-31 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?