Några reflektioner över Napolis mercato

Varför uteblir värvningarna, å varför är det ok att gnälla i media så mycket om du tillhör Napoli? Det finns en del funderingar kring detta transferfönster.


Napoli är sedan nio dagar på försäsongsläger i Dimaro och EM-spelarna droppar in en efter en. Idag inleds säsongs matchande med träningskamp mot ett lag från regionen. Liknande motstånd står på tur den 23 och 28 juli innan laget reser hemåt till Napoli. 1 och 7 augusti väntar riktigt motstånd på San Paolo då Nice respektive Monaco spelar mot de våra. Det väntar därefter ytterligare träningsmatcher innan serien drar igång helgen kring den 20-21 augusti. Nu på fredag den 22 juli sätts spelschemat för Serie A, vi får se om ADL då lämnar lokalen och drar iväg på moped i ilska...

Just den goda Aurelio De Laurentiis har ett och annat att fundera över nu när mercaton har nått "halvvägs" och framförallt då försäsongen redan är igång. En annan hade hoppats på en del färdiga värvningar tidigt, som en markering redan i juni nu när det fanns garanterade CL-pengar. Men ADL och Napoli har hittills knappast agerat efter den planen. Sedan vet vi inte klubben haft en helt annan plan...Men några reflektioner har en kunnat göra sedan mitten av maj då Serie A avslutades och eventuella affärer började göras upp:

Varför satsades det inte ordentligt redan i juni för att markera att Napoli ville ta ytterligare steg? De namn som nämndes då och fortfarande i vissa fall är aktuella borde ha plockats, trots krångliga andra klubbar och andra problem. Tex. kunde Napoli ha betalt lite extra för att få in Herrera, övertalat Lapadula ordentligt med smet. Det hade sänt en signal att Napoli ville något vilket kan ge ytterligare effekt under fönstrets gång. Visst hade det blivit överpris mm, men det kan det vara värt ibland. Det är märkligt att det har hållts inne med pengarna.Å när överskattade Candreva är på gång, har aldrig sett honom som en stor spelare, dock är han ett namn, ja- då hålls det inne med lön vilket förhindrar en snabb affär.

Bildrättigheterna som ADL håller så hårt på- ser de inte att detta är ett problem? Det är ett flertal affärer genom åren som spruckit pga detta. Tillsammans med att ADL krånglar med höga prislappar på spelare (svårt att lämna) gör detta att en del spelare kan bli skrämda av att signa med Napoli.

Det är märkligt att Napoli inte har attraherat flera nyförvärv nu när klubben ska in i CL. Varför? Kanske finns svaret i denna text. Men Zielinski, Vrsaljko, Lapadulu, det är bra spelare men inga stjärnor, varför tvekar de? Tycker ändå att klubben borde haft enklare att få vissa signeringar i detta fönster.

Flera spelare har via sina agenter varit ute och gnällt om kontrakt och löneförhöjningar i sommar. Det är givetvis kytum att göra inom fotbollen, men undertecknad undrar över detta efter att de har gjort EN bra säsong. Vi har tex. Koulibaly och Hysaj. Det känns underhållande att Callejon knep igen och fick sin höjning utan att ha öppnat munnen, all cred till honom. Sedan är de två första bra spelare och klubben ska självklart knyta upp de längre med mer pengar i fickan. Men Koulibaly går ut och lallar i media efter en bra säsong, det är märkligt. Vi vet inte ens alla orsaker till hans höjda kvalitet. Givetvis har han tagit ett steg på egen hand efter att ha acklimatiserat sig i Italien. Men säsongen kan även bero på Sarris taktik, skyddet från Allan och Jorghinho eller tom. kollegan Albiol? Vem vet. Även spanjoren gjorde bra ifrån sig då Sarri satte defensiven och gav tydliga ramar och riktlinjer, det kan mycket väl ha varit Albiol som styrt Koulibaly rätt. I vilket fall är det för mycket mediagnäll nu.

Sedan kan en även undra varför agenter och spelare är ute och gnäller så ofta kring Napoli- min känsla är att det inte görs då spelarna tillhör de större klubbarna. Så respekten saknas till viss del, tydligen går det att snacka om du tillhör Napoli. Gnäller du i Madrid, stick bara... Inga jämförelser i övrigt, dock verkar flera sakna respekten och tror sig kunna agera hur som då du gjort en bra säsong i ligatvåan. Det är tröttsamt och trist att se. Å andra sidan så är det enda motmedlet att bli en storklubb (en större klubb) och det ansvaret ligger på Aurelio De Laurentiis. Ett skäl till att vissa spelare vill lämna är givetvis att den sista satsningen (just nu) verkar utebli. 

Higuain? Vill han dra, så är det bättre att släppa. Men då ADL är hård i affärer har jag svårt att se att argentinaren lämnar, vill verkligen någon betala 94 miljoner? Ett stort problem nu ligger i att det är sent, om det blir försäljning då försäsongen redan är igång kommer det bli dyrt och svårt att söka en toppanfallare. För det är givet, om ADL släpper Higuain nu måste ersättaren in direkt för att markera att klubben fortfarande vill tillhöra toppen i Serie A.

Fredrik Kreüger2016-07-18 08:41:17
Author

Fler artiklar om Napoli