Stadio Diego Armando Maradona, 2022-10-12 18:45

Napoli - Ajax
4 - 2

Napoli 4-2 Ajax: Slutspel, check!

Under onsdagskvällen kunde Napoli hemmabesegra Ajax med 4-2 och således också kvittera ut slutspelsbiljetten i Champions League.

Via en 4-2-seger mot Ajax tog Napoli sin 100:e vinst i Europasammanhang. Man fortsätter vara obesegrade i säsongsinledningen och efter den nionde raka segern, varav fyra i Champions League på lika många matcher, är avancemanget till slutspel redan säkrat trots att det återstår två matcher av gruppspelet. En höst som, med napolitanska mått mätt, i princip saknar motstycke tycks inte vilja ta slut.

Hemmalaget inledde i ett rasande tempo och det tog bara lite drygt tre minuter innan den första bollen var i nät bakom 38-åringen Remko Pasveer i Ajax-målet. Lozano drev in bollen centralt i banan och väggspelade tjusigt med Zielinski som serverade mexikanaren och via dennes panna var 1-0 ett faktum. Lozano med mål för andra matchen i rad, den offensiva spelare i Napoli som kanske imponerat minst i säsongsinledningen. Viktigt för honom såklart men också en tydlig indikation på den enorma bredd laget visat upp under säsongsinledningen. I princip alla spelare bidrar, och gör mål, för stunden.

Drygt tio minuter senare var det dags igen när Kvaratskhelia samspelade med Raspadori som lät vänstern tala uppe i det första krysset. Ett oerhört vackert mål efter ett flygande anfall med klackar, väggspel och kvicka riktningsförändringar. Därifrån var den första halvleken ganska jämn där laget utbytte en del chanser med varandra. Ajax var, föga förvånande, inte helt ofarliga framåt där Bergwijn och Kudus utgjorde de största hoten med sin rivighet. Holländarna fick också målmässig kontakt tidigt i andra halvlek när Davy Klaassen tilläts möta ett inlägg med pannan tämligen ostört. Meret fick fingrarna på bollen men kunde inte hålla den utanför mållinjen.

Med dryga timmen på matchuret fick Napoli en straff efter att Ndombeles skott täckts av en Ajax-arm. En straff som Kvaratskhelia förvaltade på bästa sätt. Även Ajax skulle få en straff (aningen soft?) när en vikarierande Jesus bedömdes dra ner Brobbey i straffområdet. Bergwijn satte den i nät och därefter infann sig ett visst Ajax-tryck på Maradona med bara ett fåtal minuter kvar att spela. Det rättvisa avgörandet skulle dock komma när en comebackande Osimhen snodde åt sig bollen, placerade in den i ett tomt mål och slet av sig såväl tröja som ansiktsmask i sitt vilda firande. Tre poäng, avancemang och ytterligare fyra mål framåt!

Den enda smolken vi kan gräva fram är att Rrahmani, som varit oerhört stabil tillsammans med Kim i mittlåset, saknades till följd av skadan senast. Låt oss hoppas att dennes konvalescens inte blir alltför långvarig (det pratas om en till två månader) då Jesus inte känns som det optimala substitutet. Positivt å andra sidan var såklart Osimhens återkomst. Nigerianen såg oerhört hungrig ut under de 40 minuter han fick på planen. Konkurrensen i anfallet hårdnar, minst sagt.

Med avancemanget redan säkrat gäller det nu att primärt fokusera på ligan fram till VM-uppehållet. Läget och formen hos såväl Napoli som övriga lag lär kunna skifta rejält under det nästa två månader långa breaket. Således gäller det att maximera poängsaldot i takt med att konkurrenterna sladdar.

Nu närmast väntar Thiago Mottas Bologna på hemmaplan på söndag.  Under rådande omständigheter är det såklart bara tre poäng som gäller, även om man som kronisk pessimist försöker hålla fötterna på jorden så gott det går. Just detta är för stunden aningen svårt när hela Neapel flyger. Jag antar att det fortsatt bara är att åka med.