2021-04-22 20:45

Napoli - Lazio
5 - 2

Napoli 5-2 Lazio: Målkalas och CL-känning

Insigne satte två bollar och Mertens blev historisk när Napoli befäste sin position som rejäl topp 4-aspirant via 5-2 hemma mot Lazio.

När Milan förlorat hemma och Atalanta slarvat bort två poäng såg både Napoli och Lazio sin chans att knappa in i jakten på en Champions League-plats. De senaste fem mötena lagen emellan har slutat med hemmaseger. Så skulle det bli även ikväll. Även om det såg ut som att Napoli skulle få en riktig mardrömsstart när Elseid Hysaj var Elseid Hysaj.

Redan efter sex minuter gjorde domare Marco Di Bello tecknet för VAR och tog löpningen mot sin monitor. Det alla då trodde var att Hysaj skulle bli utvisad och Lazio tilldömas straff efter en klumpig upphakning. Istället vevades repriser från föregående situation där Manolas föll offer för en hög spark och hux flux var det straff för Napoli.

När väl Insigne lurat bort Reina och Politano fem minuter senare fintat till vänster och skjutit åt höger var 2-0 och drömstarten ett faktum. Det svänger i hockey!

Lazio hade en boll i stolpens insida men i övrigt bjöd inte den första halvleken på så vidare värst mycket mer i målchansväg. Ett par strömöjligheter skapades men halvlekens sista 20-25 minuter kantades mest av avblåsningar och ett gäng gula kort.

I början av den andra utökade hemmalaget genom en snabb spelvändning. Efter att Meret räddat ett Milinkovic Savic-skott från nära håll ställde Napoli om. Bollen letande sig så småningom fram till Insigne till vänster utanför straffområdet. Om jag därifrån beskriver det hela som ett Insigne-mål vet ni precis vad jag menar, hur det såg ut och hur förbaskat snyggt det var. 3-0 och vi plitar ner Lorenzos 17:e ligamål. Nu är han bara ett ifrån sin målbästa säsong, 2016/2017.

Med en knapp halvtimme kvar skulle Ciro Mertens passa på att bli historisk då han gjorde sitt 102:a ligamål för Napoli och kunde således gå upp jämsides med Antonio Vojak. Och vilket mål! Inkast högt upp längst högersidan, Cruyff-vändning signerad Zielinski och ett stenhårt inspel längst straffområdeslinjen i sekunden efter. Där stod belgaren och borrade upp bollen i nättaket bakom en maktlös Reina. En märkbart rörd Mertens tillägnade målet sin nyligen bortgångna mormor. Älskade Ciro. Stadens jävla son.

Napoli vore dock inte Napoli om det ändå inte skulle bli lite spänning i den här förbaskade matchen, 4-0-ledning till trots. En annan Neapelson vid namn Ciro, nämligen Immobile, curlade in 1-4 och strax därefter prickade Sergej Milinkovic-Savic in en fin frispark via såväl ribba som Merets fingertoppar. Skulle Napoli kollapsa sista tjugo?

Inte då. Med tio minuer kvar kunde den nyligen inbytta duon Lozano/Osimhen samspela varpå den sistnämnda bokstavligt talat kunde sätta spiken i kistan via ett stenhårt avslut.

Napoli gör ikväll sin elfte raka hemmamatch utan förlust och skickar en ordentlig signal till övriga topp 4-aspiranter att det kommer ett ljusblått ånglok hack i häl. Med sex omgångar kvar skiljer det endast tre poäng upp till Milan på andraplatsen. I de sex matcherna ställs bara Napoli mot ett lag från den övre halvan av tabellen, Hellas Verona.

Efter en riktig pangkväll på Stadio Diego Armando Maradona är känslan att det här absolut kan gå. Det ska gå. På pappret ska vi gå rent härifrån och då löser vi topp 4 med råge. Napoli är det enda som kan stoppa Napoli nu.