Napoli-Lazio 4-0

Napoli studsade tillbaka efter förlusterna mot Inter och Spartak Moskva och presterade en lysande insats. Den första halvleken är kanske säsongens bästa 45 minuter hittills.

Spalletti startade med följande elva: Ospina, Di Lorenzo, Rrahmani, Koulibaly, Mario Rui, Lobotka, Fabian, Lozano, Zielinski, Insigne, Mertens.

Laget saknade fortfarande viktiga pjäser i Osimhen och Anguissa men Lorenzo Insigne var tillbaka efter sin knäkänning och det visade sig bli avgörande för Napolis offensiv. Kaptenen var nämligen på spelhumör och kunde hitta det klassiska fina samarbetet med Dries Mertens som tidigare genom åren gav laget en giftig offensiv. Nu hann matchen knappt starta innan de två var igång med ett par fina aktioner. 

Den inledande kvarten var explosiv med ett högt tempo från båda lagen och där Napoli bjöd på flera vackra och framförallt effektiva anfall. Mål av Zielinski och Mertens innan tio minuter hade passerat. Även när tempot gick ner något hade hemmalaget möjligheter, även Lazio var nära med en ramträff samt ett skott där Ospina fick sträcka ut. Efter en knapp halvtimme fortsatte Mertens målskyttet då han sköt direkt på rullande boll och placerade den bakom Pepe Reina. Det var ytterligare ett fint anfall som inte bara såg bra ut utan även där aktionen gav effektivitet.

Napolis första halvlek är kanske lagets främsta den här säsongen. Över hela planen stämde allt, i det defensiva spelet var det ständigt full koncentration, löpningarna fullföljdes, spelare täckte upp för varandra, man var ytterst effektiv i att spela sig ur alla situationer då gästerna pressade på. Offensiven klickade fullständigt och ledningen i paus kunde faktiskt ha varit större.

Andra halvlek blev inte lika dramatisk och sprudlande. Lazio försökte med byten och gjorde en satsning men Napoli plockade fram det cyniska som Spalletti har infört under säsongen och ägnade nästan hela halvleken till att spela av matchen. Det såg lugnt och säkert ut, defensiven var lika imponerande som under de inledande 45 minuterna. Fabian Ruiz avslutade målskyttet med att fylla på sitt konto genom ett placerat skott då klockan närmade sig full tid.

Efter två förluster var det en läge att studsa tillbaka och efter den mindre bra insatsen i Moskva kunde laget definitivt växla upp. Det blev en kanoninsats där allt stämde. Givetvis i det offensiva där vi kunde se vackra anfall och vackra mål. Men även i  det defensiva spelet där man var i stort sett hundraprocentig i jobbet och koncentrationen och där hela laget hjälpte till att kontrollera Immobile och övriga i Lazios offensiv. Napolis insats är om inte den bästa en av de bästa för säsongen.

De ljusblå sitter nu på en fortsatt serieledning som ökade med tre poäng eftersom Milan föll. I veckan väntar ny omgång, då mot knepiga Sassuolo.

Mål: Zielinski 7, Mertens 10 och 29, Fabian Ruiz 85.

Fredrik Kreüger2021-11-29 05:34:20
Author

Fler artiklar om Napoli