När Corona är över – Var är Roma då?
Samhället, precis som fotbollen lider just nu. Viktigare än någonsin att våga blicka framåt. Var står Roma efter Corona-krisen?

När Corona är över – Var är Roma då?

Våren 2020. Världens vackraste stad gråter. Den gråter Coronatyngda tårar som rinner förbi öde piazzor, folktomma barer och stängda fotbollsplaner. Och mitt i allt finns ändå fotbollen.

Just den här våren är en oerhört tuff tid, så är det onekligen. Det är svårt att inte lida med Rom och Italien när det dagligen rapporteras skyhöga dödstal. Mitt i allt detta så står också fotbollen. 

I sådan här tider vill jag dock tro att det är nog så viktigt att hoppas, tro och våga blicka framåt. Således, här är lite framtidsspaningar på vad status AS Roma är efter allt detta, ”dopo quarantena”. För kom ihåg. Allting kommer bli bra till slut, ”tutto andrá bene”. 

Laget
Till följd av Coronapandemin har Romas träningsanläggning, Trigoria, hållts helt stängd de senaste dagarna. Spelarna är, precis som övriga Romare ombedda att hålla sig hemma och endast göra det nödvändiga såsom att handla mat, gå till apoteket och så vidare. Således är det nog ingen avancerad slutsats att säga att om, och när, Serie A 19/20 kommer igång igen så kommer tempot, formen, lagkemin etc. vara sämre än när uppehållet tog vid.

Vänder vi på perspektivet och väljer att se lite mer positivt på saker och ting finns i och med detta en stor chans att spelarna som var i rehab innan uppehållet hinner återhämta sig. Däribland finns Zappacosta och Pastore men kanske framförallt, det Diawara och till och med Zaniolo har hunnit göra stora framsteg. Att få tillbaka de två sistnämnde skulle ju varit guld och eventuellt kunna ta upp kampen om CL-platserna på riktigt. För ni minns väl hur Zaniolo övertygade innan korsbandet gick av? Hur han regerade över Juventus backlinje…

Ekonomin
Precis innan Coronaviruset slog till var Romas nuvarande och kritiserade ägare James Pallotta synnerligen nära på att sälja klubben till Dan Friedkin. Friedkin-gruppen rapporterades ha alla detaljer klara i avtalet och klubben sades vara god för 750 miljoner USD. Utöver om att den amerikanske bilförsäljaren (storlek större) skulle kommit in med mer energi och vilja att investera i klubben sades också att arenaplanerna var något som Friedkin ville driva på igen. Nu är det dock ett osäkert läge. Ingen vet vad som händer med årets Serie A och ingen vet heller riktigt om när vi kan spela fotboll igen. Således har Friedkin tagit, det i och för sig förståndiga, beslutet att lägga allt på is. Förhoppningsvis blir det bättre inom en inte alltför avlägsen framtid och Friedkin går in och tar över efter Pallotta. Det skulle innebära en välbehövlig skjuts för Petrachis och Fonsecas arbete minst sagt. Att ha en ägare som vill sälja kan inte vara bra förutsättningar när det vankas mercatotider.

För Serie A som helhet kommer såklart också detta speluppehåll ge allvarliga konsekvenser. Precis som i övriga idrottsvärlden lär klubbar som redan har problem ekonomiskt, få det än tuffare att betala löner när arenor står tomma och inga fotbollar sparkas på ett bra tag. Revisionsbyrån KPMG kom nyligen med en rapport där Serie A beräknas tappa uppemot 650 miljoner euro som det ser ut just nu. Detta fördelat på 100 miljoner i tappade matchintäkter, 450 i förlorade tv-pengar och 150 i andra kommersiella förluster. Således är det lätt att förstå varför ligorna jobbar stenhårt för att ändå kunna avsluta säsongen. Blir det inställt är det en än mer förödande smäll för fotbollen. Inte minst de svagare och mindre klubbarna. I tillägg till detta har, bland annat The Athletic, skrivit om att UEFA Financial Fair Play-regler kan komma att lättas. Detta exempelvis genom att klubbarna kan skjuta upp sina skuldinbetalningar några månader. Allt för att underlätta för klubbar som just nu svettas kraftigt när det kommer till betalningar som måste göras.

Mercaton
Trots att det kan vara svårt att se det nu, i detta fotbollsmässiga vakuum, lär en ”mercato” trots allt stå för dörren i sommar. Om än en något annorlunda sådan. Vad har vi då att vänta oss och vad kan vi drömma om? Ska dock sägas innan jag går loss och leker lite ryktesanalytiker, mycket är avhängigt vad som händer i form av ägarstruktur och eventuella investeringar i klubben.

Först. Lånesidan. Roma har den här säsongen lånat in fyra spelare. Smalling, Mkhitaryan, Zappacosta och Kalinic.
Det rapporteras att Petrachi jobbar för och gärna vill se ”Smalldini” kvar i Roma. Prislappen sägs dock pressas upp onödigt högt av Manchester United, spontant tror jag ändå att det blir av. Smalling har imponerat, har uttryckt i intervjuer hur bra han trivs i Rom och därtill har Manchester United nog mittbackar av en annan aura i sikte.

Den gode armeniern Henrikh Mkhitaryan är på inlån från Arsenal. Trots en knackig inledning har det sett bättre ut på sistone för den nyblivne pappan. Kan vi få en bra prislapp tycker jag det är ett rimligt val att gå efter. Mkhitaryan skulle nog, sett till de senaste matcherna, kunna fortsätta vara en viktig spelare att ha på högerkanten. Prislappen som bland annat The Sun skrivit om är på 21 miljoner euro.

De andra två inlånade spelarna är jag mer tveksam till. Zappacosta har lidit av skadebekymmer och haft svårt att visa sin kapacitet. Med det i åtanke tycker jag att, om klubben ska gå efter en högerback vilket man också borde, så bör man hitta någon annan, yngre och mindre skadebenägen variant. Det ska dock sägas att det på flera håll finns ett visst intresse från Roma att förlänga här. Samma rykten finns dock inte kring Kalinic och där kan vi nog vänta oss ett tack och hej under sommaren.    

Transferrykten in då? Jo det finns en del mitt i alla ledsamma Corona-nyheter. På sistone har det rapporterats flitigt om Andrea Belotti, Ezequiel Garay, Mariano Diaz (igen), Gaetano Castrovilli och en återkomst för Stephan El Shaarawy. Därtill har ju inte minst, januarilånet Carles Perez visat gryende form i de senaste matcherna. I och med att det är så otroligt osäkert och långt fram till ”mercaton” går jag inte in för djupt på detta. Men kanske, kanske skulle en startelva säsongen 20/21 kunna se ut något såhär. Och isåfall är mitt främsta orosmoln, ytterbacksplatserna. Nog kommer inte Santon och Kolarov hålla stången särskilt länge till och troligtvis lär inte Petrach vara jättesugen på att ta in Florenzi igen.
 

Pau Lopez
Santon          Smalling         Mancini           Kolarov
 
Diawara          Veretout
 
Mkhitaryan     Zaniolo            El Shaarawy
 
Dzeko/Belotti
 
Avbytare: Castrovilli, Kluivert, Cetin, Pellegrini, Perotti, C.Pérez, Fuzato

Källor: Tuttomercatoweb, Calciomercatio, Giallorossi.net, Chiesa Di Totti, goal.com, Corriere Dello Sport, Il Romanista, La Gazetta Dello Sport, KPMG, The Athletic.
 

Erik W@ErikWinell2020-03-22 08:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?