Lagbanner
Arrivederci serie B
1000 molossi följde laget i Pescara.. Foto: tuttonocerina.com

Arrivederci serie B

Nocerina lämnar serie B efter bara en säsong. Trots det bittra slutet applåderades laget efter matchen i Pescara. Och laget applåderade tillbaka och hyllade de som visats sig vara bland de mest hängivna supportrarna även i serie B.

Det blev inget mirakel i Pescara och därmed tog Nocerinas äventyr i serie B slut efter bara en säsong. F.ö. hade det inte hjälpt med en seger eftersom Vicenza, som väntat, vann borta mot Reggina. Vicenzas ledningsmål kom redan i den tredje minuten och i samma ögonblick blev det uppenbart att Nocerinas chanser att ta sig till playout var nästan intill obefintliga.

Nocerina tar ändå avsked med hedern i behåll. Mot alla odds (i februari låg man hopplöst sist) har man kämpat för ett förnyat kontrakt ända fram till den sista omgången och även i Pescara gjorde man mycket bra ifrån sig mot en betydligt starkare motståndare. Förlusten kom på övertid efter en jämn match där Molossi inte var hemmalaget underlägsna i fråga om bollinnehav och målchanser.

Matchen kom annars att symbolisera hela Nocerinas säsong, både på gott och ont. Man spelade positivt och skapade väldigt mycket, samtidigt som man bekräftade en viss svårighet att förvalta alla sina chanser. Oturen med skador som förföljt laget hela året höll också i sig och man tvingades spela de sista minuterna med en man mindre.

Efter slutsignalen var kontrasten mellan glädje och sorg stor på stadio Adriatico. hemmalaget och hemmapubliken firade serie A och med denna seger kunde Pescara också koras ”campioni di serie B”. Sorgen och nedstämdheten var däremot stora bland de 1000 fansen som trots besvikelsen hyllade sitt lag med en varm applåd (inte så vanligt i Italien).

Vi tycker att även fansen är värda en stor applåd. Trots bristen på lysande resultat och ett kärvt ekonomiskt läge har de alltid hängivet funnits på plats. De har farit kors och tvärs över hela Italien, från alperna ned till kalabrien har de aldrig lämnat laget ensamt. Ja faktiskt.....you'll never walk alone.

I Nocera har man sedan i vintras varit medvetna om att det skulle bli väldigt svårt att klara sig kvar. Vi har redan tidigare analyserat vad som orsakat denna säsongs misslyckande. I en presskonferens tog presidente Citarella på sig hela skulden ”det är mitt fel. Jag saknade erfarenhet och var alldeles för optimistisk på lagets möjligheter efter fjolårets succé i legapro. Jag borde ha insett från början att laget hade behövt förstärkas förra sommaren och inte först i vintras. Om det skulle bli tillfälle igen kommer jag inte att göra om samma misstag”. Trots att man själv bär skulden kan man ändå bli förargad över andra lags uppträdande. 

Att Vicenza skulle vinna borta mot Reggina ansågs som ett oundvikligt faktum. Av alla matchreferat framgår det att Reggina var väldigt passivt och gjorde inga större ansträngningar för att stoppa Vicenzas anfallare. Det är så att det alltid funnits en mycket dålig och tyvärr allmänt accepterad vana i italiensk fotboll. De lag som redan har uppnått sina mål brukar skänka bort poäng till motståndare i ”behov”. Högst osportsligt mot andra och olojalt mot sin betalande publik.

Det finns fortfarande ett teoretiskt hopp att spela i B även kommande säsong pga calcioscommesse. Enligt gällande regler borde vissa klubbar få kraftiga poängavdrag och t om nedflyttas. Att vi bedömer chansen som teoretisk beror på att vi känner den italienska rättvisan väl och är ganska säkra på att det kommer att bli en såpbubbla av det hela. Så blir det alltid i detta land när vissa intressen hotas. Italien är ju kompromissernas land........
 
                             











 

Rino Mariano2012-06-01 23:20:16
Author

Fler artiklar om Nocerina