Nocerina: från förtvivlan till optimism
Evacuo foto tuttonocerina.com

Till sina fans stora förtvivlan förlorade Nocerina derbyt mot ärkerivalerna Paganese och efter ytterligare en blek insats borta mot Pisa började många misströsta. Men den goda insatsen i den senaste matchen mot Avellino har ingjutit nytt hopp bland i Molossi

Det blev en förlust med stora siffror i den 8:e omgångens ”hemmaderby” mot Paganese. I ett spöklikt scenario – inom lyckta dörrar och 26 mil hemifrån – fick Nocerina se sig besegrat med hela 4-1 efter en oförklarligt dålig insats. Matchen var egentligen jämnare än vad slutsiffrorna kan låta tro – Nocerina var varken dominerat eller utspelat – men motståndarna visade en bättre derbyattityd och var duktiga att dra nytta av Nocerinas individuella misstag samtidigt som de fick maximal utdelning på sina chanser (4 mål på 5 skott). Efter en kvart låg man redan under med 2-0. Den första gåvan kom efter slarv av mittbacken Crescenzi och den andra efter en tavla av den annars alltid säkre målvakten Aldegani. Kronan på verket var Merinos straffmiss i den 30:e minuten. Vid detta tillfälle borde Paganeses målvakt, som redan ådragit sig en varning, blivit utvisad när han fällde Nocerinas center Evcacuo. Hur som helst kan ett felaktigt domslut inte vara en ursäkt för förlusten, det var de egna misstagen som vägde tyngst. Efter paus hade man hand om spelet under långa perioder men saknade effektivitet i anfallsspelet och öppnade lockande ytor för motståndarnas kontringar. Nocerinas tröstmål gjordes av inhoppade Negro som för tillfället gjorde comeback efter en längre skadeperiod.
Förlusten togs mycket hårt i Nocera. Paganese är just det lag man aldrig skulle vilja förlora mot. ”Man kan förlora en match, man kan kan förlora ett derby men man skall aldrig förlora hedern” menade man.
En annan utbredd åsikt var att man överskattat lagets potential och att klubbledningens ambitioner att vara med i toppstriden inte alls är befogade. Under den följande veckans träningspass blev spelarna och tränaren hårt kritiserade och utbuade av de förargade tifosin. Man hade också hängt upp en stor banderoll med texten ”VERGOGNA !” (skäms!).

I den 9:e omgången blev det besök under det lutande tornet. Efter en svår vecka och med bottenkörd moral var Pisa det svåraste motståndet man kunde tänka sig. De blåsvarta har de senaste veckorna varit seriens formstarkaste lag och hade på hemmaplan alltid gjort minst 2 mål. Nocerinas var allt annat än övertygande men lyckades komma hem med en mycket värdefull poäng.
I den första halvleken blev man rejält utspelad och kunde hålla nollan endast tack vare en strålande Aldegani. Pisas ledningsmål i den 60:e minuten kom nästan som en lättnad för i Molossi som äntligen började visa upp den fotboll man har potential att spela och kvitterade på övertid tack vare inhopparen Nicola Russo.

I omgång nr. 10 fick Nocerina chansen att försona sig med sina tifosi då man tog emot Avellino i ett annat hemmaderby. Avellino är en klubb som inte döljer sina ambitioner och i somras värvades bl a anfallarna Castaldo och Catania just från Nocerina. Den här gången gjorde i Molossi inga misstag och vann rättvist 1-0 efter en välspelad match. Man visade upp helt andra takter och en anda som hittills saknats- man kämpade hela matchen igenom och kom först på nästan alla bollar - .
Matchvinnare blev än en gång Evacuo – 23:e minuten – och segersiffrorna kunde blivit större då man skapat en hel del chanser både i första och andra halvlek. Matchen blev också en trevlig publikfest eftersom relationerna mellan supportrarna alltid varit vänliga. Smällen mot Paganese verkade vara glömd och tifosin började åter visa en försiktig optimism.

Första division legapro – och i synnerhet grupp B – är en tuff serie där man inte kommer långt på gamla meriter och där det inte räcker att vara skicklig med fötterna, det krävs mer. Vill man komma någonstans måste man kämpa från första till sista spelminut hela säsongen igenom. Gör man inte det kan man åka på rejäla smällar, det har inte bara Nocerina fått erfara. Storsatsande Perugia fick i söndags stryk hemma (2-4) av nästjumbon Catanzaro, serieledande Latina förlorade 4-0 i Prato.

F ö ser den här säsongen ut att vara den jämnaste på länge. Av seriens 16 lag finns hela 12 stycken samlade inom 7 poäng. Med sina 14 poäng ligger Nocerina på 9:e plats – utanför playoff alltså – men har å andra sidan endast 5 poäng upp till toppen. För att vara med i toppstriden krävs det mer kontinuitet i sina insatser. I morgon blir det  hemmamatch igen - mot Viareggio -  och därmed chans till en annan seger. Motståndarna har 16 poäng och är en av seriens gladaste överraskningar med sin fina och offensiva fotboll. Se upp Nocerina, skärp dig!