Ny förlust på plast i Skandinavien
Trots en marginell förlust på pappret, förtjänade inte Roma segern. Förbannelsen i Skandinavien är ett faktum.

Ny förlust på plast i Skandinavien

Ett omotiverat och slappt Roma vek ner sig ännu en gång på plastunderlag i Skandinavien. Första förlusten sedan Ivan Juric tog över är ett faktum.

Gulsvarta klubbfärger, plastmatta "trampolino in Svezia" i kallt klimat och helt ärligt en match som för dagen spelar minimal sportslig roll.  
Visst känner vi igen detta sedan tidigare?  

Ikväll skrevs tack och lov inte siffrorna till 6-1 likt haveriet i Bodö, men var så säkra att Roma fortfarande ryser något oerhört inför dessa torsdagsmatcher mot anonyma motstånd. Kvällens match blev sannerligen inget undantag. 

Därför känns inte förlusten som något från en annan galax. 
Vi mötte ett lag som troligtvis spelade sin största match i modern tid. Och när Roma som motståndare bjuder upp till folkfest och cirkus i Borås, vet man också vilka spelare som är beredda att dö ute på planen för att kunna berätta historien om hur Elfsborg slog Roma till deras framtida barnbarn. 

Som förväntat, såg vi inte uzbeken Eldor Shomurodov, saudien Saud Abdulhamid eller argentinska världsmästaren Leonardo Paredes, redo att offra livet på Borås Arena. 
Istället blev det (som befarat) ett omotiverat och slappt Roma som tyckte bortamatchen kändes rätt så trist och kall.
Och när en VAR-dömd handsstraff kommer emot oss, vet vi redan att det är nådastöten. Roma reser sig aldrig i det läget. 


Beskedet som vi fick bevittna ikväll var att rotationsspelarna inte höll måttet. Något som oroar eftersom kombinationen Baldanzi-Soule på varsin kant, ska kunna generera poäng mot ett lag som Elfsborg.  

Forceringen som Roma tvingades göra, blev givetvis för dålig. Men det symboliserade återigen hur pass ointresserade spelarna är inför dessa gruppspelsmatcher mot motiverade uppstickare som spelar årets match. Redan när klockan hade passerat timmen, fanns ändå inget hopp (åtminstone hos mig) att Elfsborgs-bussen skulle gå att luckra upp, oavsett Dybala, Pellegrini eller Dovbyk.
Vi har sett filmen om haveriet i Skandinavien förr, och vi vet att den slutar med förlust. Och som salt i såren, både provocerande men också komiskt ifall jag ska vara ärlig, var Per Fricks och världsmästaren Paulo Dybalas schism som resulterade i gult kort för Paulo, samtidigt som någon ramsa med “Maradona” ekade från Elfsborgs-läktaren.  
Kanske inte en situation man såg komma för ett år sedan.  
 

Rent sportsligt, innebär såklart inte kvällens förlust något uttåg ifrån Europa.
Med det nya “ligaspelet” återstår fortfarande lika många matcher som i det gamla gruppspelet, nämligen tre borta och tre hemma.  
Men den spontana känslan efter ikväll, är att Europa League lika gärna kan vaskas i förmån till ett bättre ligaspel. 

Den här säsongen står inte en cup-fixerad Mourinho vid sidlinjen, ingen smekmånads-period finns med Daniele, och Dybala kommer som alla vet inte kunna spela från start varje torsdag, om nu våra inhoppare i form av en saudisk högerspringare och en uzbekisk anfallare, ska se så pass likbleka ut.  
Juric är här som interim, därmed “all-in” i mitt tycke på ligaspelet och säkra Champions League-platsen en gång för alla.  


Vi gratulerar trots allt Boråsarna till deras historiska kväll och hoppas härmed att Roma aldrig mer spelar i Skandinavien igen.
Slut på lidandet, Monza borta väntar på söndag! Daje.

Melker GaddMelkerG_202024-10-04 00:50:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?