0 - 4

Parma 0-4 Napoli: Tillbaka i toppslag!
Napolonia strikes again!

Napoli har haft det förtvivlat svårt i offensiv bemärkelse den senaste månaden. Tokdominans och 4 kassar borta mot ett lurigt Parma lugnar dock nerverna litegrann.

Startelvorna var ungefär de förväntade, med undantag för att Hysaj tog en ovan vänsterbacksposition. Trots en taggad hemmapublik på Ennio Tardini var det Napoli som snabbt tog kommande över matchen. Anfall längs med båda kanterna i hög fart och plötsligt såg vi ut att vara tillbaka i höstformen, när Ancelottis fotboll såg som bäst ut. Fabbe R spred passar lika behärskat som vanligt och till vänster hade Zielinski lekstuga. Polacken har gjort vänsterytterpositionen till sin och tackade för förtroendet med ett tidigt mål. Kombinationsspel med en för dagen riktigt vass Hysaj (!) gav ett friläge där Zielu enkelt kunde bredsida in 0-1 med nitton minuter på klockan.

Ledningsmålet kom och det kändes som att laget kollektivt drog en lättnadens suck. Äntligen var man tillbaka på banan efter en radda 0-0-matcher i ligan. Som tur är släppte man inte på gaspedalen, anförda av Milik och Mertens som båda såg riktigt heta ut. Anfallsparet som bildats i avstängde Insignes frånvaro hade en agenda och det var att bryta sin gemensamma måltorka. Mertens gjorde det riktigt bra i första halvlek med ett par dribblingsräder á la 2017 men det var Milik som fick skriva in sig i målprotokollet. En frispark i farligt läge rullades under muren och in i mål, vilket gav en tvåmålsledning innan paus. Milik nu dessutom uppe i Europatoppen på gjorda frisparksmål den här säsongen, på delad plats med Leo Messi förstås. Inte så pjåkigt.

Napoli hade 75% av bollinnehavet i första halvlek och gjorde det inte mycket sämre i andra. Med tjugo minuter kvar av matchen letade sig Parma upp i ett anfall men efter en katastrofal bakåtpass fick Milik ett ypperligt kontringsläge som han valde att förvalta själv. Bruno Alves hann inte stoppa skottet utan det smet sig retfullt in vid Sepes högra stolprot. 0-3, ridå.

Självklart skulle Napoli hinna med ett fjärde också. De två protagonisterna från veckans EL-match, Verdi och Ounas, belönades med inhopp i matchens slutskede. Med tio minuter kvar kombinerar sig talangerna snyggt igenom Parmas backlinje och Ounas gör inga misstag i friläget utan smäller in 0-4 bakom en uppgiven Sepe.

Napoli gör alltså fyra mål ikväll och vinner välförtjänt en match man dominerade från start till slut. Kanske såg man egentligen detta komma, problemet i föregående matcher har inte varit avsaknaden av lägen utan det faktum att man missat alldeles för mycket. Nu har anfallarna en bra dag på jobbet och då blir det en rolig tillställning för oss supportrar. Riktigt skönt med en så övertygande vinst efter en period av polemik både på och utanför planen.

Nästa helg väntar Serie A-kalenderns största match. Ett Juventus i rätt kass form kommer och gästar San Paolo. Vinst är ett måste för att återupprätta någon form av heder i den här skeva upplagan av Serie A. Men Juve i dålig form och ett offensivt satsande Napoli brukar ju betyda parkerad svartvit buss, så vi får se hur stort nöje matchen egentligen kan bringa...