Paulo Roberto Falcao: Frälsaren från Brasilien
- Paulo, vilket nummer vill du ha? - Om det inte är till några problem så spelar jag gärna med tröjnummer fem, mister. Frågan om tröjnumret ställdes av Nils Liedholm och den som svarade var en nyanländ blivande frälsare i Roma: Paulo Roberto Falcao.
Just nummer fem betydde så mycket för Falcao att han vägrade att överge tröjnumret trots att ett stort antal supportrar till hans tidigare klubb, Internacional, skrev under en namnlista för att få honom att byta till nummer tio.
I brasiliansk fotbollshistoria finns det ett före och ett efter Falcao gällande statusen på tröjnummer fem. Jorghino är bara en av de senaste i raden av brasilianska mittfältare som bär nummer fem för att hedra Romas gamla mittfältsgeneral.
Det var kärlek vid första ögonkastet mellan romarna och mittfältaren från Abelardo Luz i södra Brasilien. Redan när han landade på flygplatsen möttes han upp av tiotusentals Roma-supportrar. Ledargestalterna i supporterskaran överlämnade en blombukett med gula och röda blommor samt en mössa i samma färger. Paulo var uppenbart rörd av det varma mottagandet, och satte på sig mössan med ett stort leende trots att det var stekhett i den italienska huvudstaden denna söndag i augusti 1980.
Det var hysteri när Falcao anlände till Rom. Här hade han gett vika för värmen, och tagit av sig mössan, men hasduken är fortfarande på i alla fall. Foto: prfalcao 5 instagram.
Roma-supportrarna spektakulära mottagande av deras nya brasilianska gunstling blir än större när man sätter det i sin historiska kontext. Det var en tid innan man kunde få se höjdpunkter på de unga lovande sydamerikanska talangerna på Youtube. Falcao hade inte spelat VM 1978, och dessutom hade ”il popolo giallorosso” i månader drömt om att Falcaos landsman Zico skulle skriva på för klubben.
Men allt detta spelade ingen roll för nu hade Roma-supportrarna bestämt sig: De satte sitt hopp till Falcao att vinna klubbens första scudetto på snart 40 år. Falcao var, trots de ihärdiga ryktena om Zico, också handplockad av Nils Liedholm som uppskattade hans intelligens och defensiva styrkor.
När Falcao skulle presenteras för sin nya hemmapublik i en träningsmatch på Stadio Olimpico bad Roma-presidenten Dino Viola sitt brasilianska nyförvärv att visa upp lite ”joga bonito”. Falcao försökte så gott han kunde att tillfredsställa sin nya arbetsgivare, men efter matchen sade han till presidenten att publikfriande spel inte var något för honom.
”Jag är en professionista”, förtydligade Falcao.
Carmelo Bene, en känd teater- och filmregissör, uttalar sig om Falcaos storhet i boken ”Un Dio ti guarda” skriven av Sandro Veronese.
“Paulo Roberto Falcao är den bästa spelaren utan boll som jag någonsin sett. Det är omöjligt att förstå Falcaos storhet framför teven. Han måste ses på plats.”
I en rapport från det brasilianska fotbollsförbundet går det att läsa att Falcao är ”intellektuellt överlägsen”, vilket gav uttryck på fotbollsplanen genom att ”il Divino” kunde läsa spelet i båda riktningarna. Han kunde försvara det egna målet, genom att bryta motståndarnas passningsspel, men han var även både konstruktiv och målfarlig i motståndarnas straffområde.
Debutsäsongen i Roma kröntes med att Falcao tryckte dit den avgörande straffen i Coppa Italia-finalen mot Torino. Men Falcao skulle snart komma att lyfta en tyngre buckla som Roma-supportrarna suktat efter så länge.
”Jag har kommit hit för att vinna scudetton”, deklarerade den 26-årige Falcao när han gick ner för trappan från flygplanet som tagit honom från Rio de Janeiro till Rom.
De flesta såg det som ett klassiskt uttalande från en ny spelare för att vinna supportrarnas geist, men tre år senare, närmare bestämt 15 maj 1983, skulle Falcao infria sitt löfte och vinna klubben andra scudetto, 41 år efter senaste scudetto-vinsten.
Men Falcao var heller inte vilken ny spelare som helst. Han var Il Divino, den gudomlige.
Källa: Forzaromainfo.it