Postpartita #31 – Matchfakta & sammanfattning

Dybala hattrick, Fiorentinas sjätte raka seger, plumpar hos Inter och Roma i CL-jakten och Hellas tog sista chansen att hänga på i salvezzan.

I den 31a omgångens första matchs så bortaslog Juventus Benevento på Stadio Ciro Vigorito med 4-2. Det var ingen övertygande insats av dem svartvita, och Benevento fick hål på den gamle damen två gånger om. Trots det så visade Juventus en mental styrka att inte falla igenom efter tisdags riktiga käftsmäll i matchen mot Real Madrid. Paulo Dybala var en av de avgörande pjäserna i denna match med sina tre mål, varav två på straff, samt Douglas Costa som stängde lördagsföreställningen med sitt 4-2 mål. Nu väntar ett jobbigt returmöte i Champions League innan man på söndag tar emot Sampdoria på hemmaplan. För Beneventos del är det nu 14 poäng upp till säker mark så nu måste segrarna börja radas upp. Man möter Sassuolo i nästa match och där får det inte bli annat än 3 pinnar för De Zerbis lag.

SPAL såg länge ut att plocka hem alla tre poäng i hemmamatchen mot gästande Atalanta. Man tog ledningen i den 39e minuten genom Thiago Cionek, en ledning man sedan höll ett bra tag. Men ett sent mål på straff av holländaren Marten De Roon gjorde att SPAL fick nöja sig med ett oavgjort resultat. För Atalanta var det en besvikelse att man inte lyckades besegra SPAL och ta in poäng på Milan, utan istället får man nu se sig omsprungna av Fiorentina som ligger på en sjundeplats. För SPAL var det jobbigt att endast få med sig 1 poäng, trots att det var ett bra motstånd i Atalanta, då man gav chansen till Crotone och Hellas att komma ikapp vid varsina segrar.

Fiorentina tog sin sjätte raka seger när man besegrade Roma på bortaplan med 2-0. Viola har klättrat rejält i tabellen de senaste veckorna och helt plötsligt är man inne i striden om sjätteplatsen. Marco Benassi öppnade målskyttet i den sjunde minuten, assisterad av Riccardo Saponara. Roma hade sedan flera bra lägen att kvittera men Marco Sportiello stod emot i Fiorentina-målet. Istället kom nästa kalldusch för Roma när Giovanni Simeone krigar in 2-0 i den 39e minuten. Det är återigen Saponara som assisterar till målet. Väldigt starkt av Argentinaren att sedan vinna duellen mot både Bruno Peres och Kostas Manolas innan han vräker sig fram och skjuter in sitt 10e mål för säsongen. Roma fortsatte att forcera men man hade både stolpen, ribban och en storspelande Sportiello emot sig. Matchen slutade 0-2 och segern för Fiorentina resulterade i att man drog ifrån både Sampdoria och Atalanta som man nu har 2 poäng ner till. Roma ska blicka fram emot en tuff vecka där man först tar emot Barcelona imorgon tisdag, innan man sedan ska ladda upp inför Derby della Capitale som spelas på söndag kväll

Lördagskvällen avslutade i Genoa med det pampiga Derby della Lanterna. Sampdoria kom till matchen som favoriter efter att man bortaslog Atalanta och nu har vittring på Milan och europaplatsen. Genoa å andra sidan har inte särskilt mycket att spela för då det ska mycket till att man dras hela vägen ner till nedflyttningsstriden. Men ett derby är alltid ett derby och allt in hända. Tyvärr hände det inte jättemycket i denna matchen och den slutade faktiskt 0-0. Ett ovanligt resultat i denna match och senaste gången derbyt slutade mållöst var på hösten 2007.

Torino besegrade Inter med 1-0 efter mål av den tidigare Inter-spelaren Adem Ljajic. Det var i den 36e minuten som den serbiske landslagsspelaren avslutade ett vacker anfall signerat Andrea Belotti och Lorenzo De Silvestri. Likt derbyt mot Milan så hade Inter flera lägen att spräcka nollan men återigen fick man lämna matchen mållösa. Förlusten i Turin resulterade i att nerazzurri fick se sig omsprungna av Lazio i tabellen och man ligger nu på en femteplats, men endast 1 poäng bakom de två huvudstadslagen Lazio och Roma.

Crotone tog en stark vinst i hemmamatchen mot gästande Bologna. Med svåra matcher framöver så var detta en liten måstematch för Crotone som vid seger kunde gå upp på samma poäng som SPAL ovanför nedflyttningsstrecket. Man kom också till matchen mot Bologna med tre raka förluster så behovet av att bryta den negativa var således extremt viktig för Walter Zenga och hans trupp. Matchen i sig var ingen som slog sig in i några historieböcker och man märkte att det var ett bottenlag som krigade för sina liv, mot ett bättra kvalitativt lag utan motivation. Matchen kom aldrig riktigt igång och bristande kvalitéer i avgörande lägen gjorde att matchens kaliber inte var på topp. Matchens enda mål kom i den 25e minuten av Simy och det var nigerianska anfallarens andra mål för säsongen.

Likt Crotone så utnyttjade även Hellas Verona resultatet i Ferrara och tog in 3 poäng på SPAL. Man bröt precis som Crotone en egen förlustsvit på tre matcher när man besegrade Cagliari på hemmaplan, och nu har man bara fyra poäng upp till laget från Sardinien som ligger på en 16e plats.

Chievo höll på att skrälla rejält i bortamatchen mot Napoli. Matchen stod länge 0-0 och när första målet kom så var det bortalaget som gjorde det. Chievo får ett 3 mot 2 läge efter en miss av Napoliförsvaret. Mariusz Stepinski får tillslut läger och avslutar med ett distinkt skott som var otagbart för Pepe Reina. Men Napoli vände och vann matchen tillslut med 2-1. Kvitteringen kom i den 89e minuten när Arek Milik känsligt nickar in sitt andra mål för säsongen. Innan målet hade Napoli haft en riktig chanskavalkad men inte lyckats ta vara på sina lägen. Segerskytten skulle sedan bli Amadou Diawara som avgjorde matchen i den 93e minuten med ett perfekt placerat avslut efter en hörna. Tufft motstånd väntar Napoli då man på söndag gästar Milan. Chievo åker själva hem till Verona för att te emot ett formstarkt Torino

Lazio följde upp sin övertygande seger över Benevento, samt en målrik vinst i Europa League, med att besegra Udinese på bortaplan med 2-1. Det var dock hemmalaget som tog ledningen redan efter 13 minuter när Kevin Lasagna på ett mäktigt sett nickar in ett perfekt slaget inlägg av Jens Stryger Larsen. Lazio svarade upp med att öka bolltempot en aning och det resulterade i en kvittering bara 10 minuter senare. Ciro Immobile höll sig framme när Senad Lulic slår in bollen i straffområdet. Ligans skytteligaledare tog sedan på sig framspelarkostymen när han i den 37e minuten assisterade Luis Alberto som kunde skjuta in Lazios ledningsmål. Lazio kunde sedan kontrollerat hålla i sin ledning och tillslut också vinna matchen med 2-1. Man ligger nu 3a i ligan efter att ha gått om både Inter och Roma. Ett Roma som man som sagt möter om en vecka på hemmaplan och ska ta revanch från derbyförlusten i höstas.

Omången avslutade på San Siro och mötet mellan Milan och Sassuolo. Bortalaget kom till matchen med 4 raka matcher utan förlust men på grund av flera oavgjorda resultat så är man ett av flera lag som med dålig form kan ramla läskigt nära nedflyttningsstrecket. Milan kom till hemmamötet efter två tuffa matcher mot Juventus och senast Inter. Men trots jobbit spelschema så ägde Milan matchen under större delar. Chanser skapade man tillräckligt av men dessvärre fanns inte skärpan riktigt där. Istället var det bortalaget Sassuolo som med kvarten kvar tystade San Siro med ett ledningsmål Matteo Politano var det som satte Sassuolo i förarsätet med sitt femte mål för säsongen. Men Milan skulle inte kollapsa helt och hållet utan man lyckades faktiskt med att få till en kvittering innan matchen tog slut. Nikola Kalinic ersatte Patrick Cutrone i den 67e minuten och med cirka 5 minuter kvar av matchen så var det Kalinic som plockade ner en krossboll slagen av Mateo Musacchio i straffområdet och sköt upp bollen i nättaket. Två tappade poäng för Milan som nu får ladda upp inför ännu en svår uppgift i Napoli som man tar emot i nästa omgång. För Sassuolo väntar enklare motstånd i tabelljumbon Benevento, en match man bara ska vinna.

Målskyttar: 0-1 Dybala 16´, 1-1 Diabaté 24´, 1-2 Dybala (str) 45+3´,
2-2 Diabaté 51´, 2-3 Dybala (str) 74´, 2-4 Douglas Costa 82´
(4-2-3-1): (4-3-2-1):