Postpartita #37: "Överlägset bästa laget"

Postpartita #37: "Överlägset bästa laget"

I omgång 37 i Serie A får Inter lyfta pokal, vi säger hejdå till Sassuolo och Juventus gör ett tränarbyte!

Omgångens mästare:
Efter att Inter blev klara scudettovinnare för ett par veckor sedan har man gått och väntat på att pokalen också ska lyftas. När Lazio kom på besök till San Siro var det dags att på riktigt koras. Lazio å andra sidan kom inte dit med motivationen i backen, tvärtom (borde det i alla fall ha varit). Lazio gick in matchen med att tre poäng skulle kunna ta dem till Champions League via sjätteplatsen, förutsatt att Atalanta antingen vinner Europa League eller hamnar på en femteplats. Turerna kring meningen ovan har dock varit turbulenta. En hel del desinformation kring huruvida det faktiskt ligger till med förutsättningarna har florerat, vilket innebär att jag är måttligt tveksam till hur Lazio egentligen visste om de faktiska förutsättningarna. 

Inter får en möjlighet efter bara ett par minuter som Marcus Thuram inte är tillräckligt snabb att förvalta. Matchen fortgår och även om det är Inter som är överlägset mest effektiva så lyckas Lazio ändå hota offensivt. För när den förträfflige Daichi Kamada står utanför straffområdet placerar han in bollen bakom Yann Sommer och bortalaget tar ledningen. Med vetskapen om att pokalen trots allt ska lyftas kommer kvitteringsmålet senare än vanligt och det blir heller inget andra mål för Inter. Matchen slutade 1-1 med delad poäng på San Siro. Krossade Champions League-drömmar för Lazio och en efterlängtad pokal för Inter. För att inte glömma supportrarna som får fira och lyfta pokalen på sin hemmaplan. En uppskattning som de visade med ett fantastiskt mosaik-tifo innan matchen. 

Nu tycker jag att vi stänger Inter säsongen 23/24 och konstaterar att Inter var det överlägset bästa laget genomgående. En sällan skådad så välförtjänt vinnare. Grattis Inter!


Omgångens hejdå:
Omgång 37 var omgången då vi tvingades säga hejdå till Sassuolo. Efter en lång och kämpig kamp mot nedgradering gick det tillslut inte för de grönsvarta att hålla emot. Nederlaget mot Cagliari, som också var inblandade i bottenstriden, blev en jämn match. Långt in andra halvlek stod det fortfarande oavgjort men Cagliari hann göra både 0-1 och 0-2 innan matchen var slut. Nu är med andra ord avståndet till säker mark för stort och det är matematiskt klart att Sassuolo åker ner till Serie B. Claudio Ranieri, 72 år, har alltså gjort det han gjorde även förra säsongen, det vill säga rädda kvar Cagliari i högstaligan. En bedrift som åldermannen tillsammans med laget och staden fick fira. 

Andra miner var det för den skadade härföraren Domenico Berardi som nu tar med sig hela klubben ner i misären. Det var inte längesedan Roberto De Zerbi härjade och spelade banbrytande med Sassuolo. När man ser Sassuolo idag blir det en påminnelse om hur snabbt saker kan gå i fotbollsvärlden och om hur mycket enstaka individer kan påverka. 

Nu är det upp till bevis om man ska gå ner och studsa för att sedan komma tillbaka till hösten 2025 eller om man gör sitt decennium i Serie B. Den ekonomiska smällen är däremot ett faktum och man får räkna med att tappa en del bärande spelare, däribland Domenico Berardi. 

Vi säger tack för denna säsongen och på återseende till Sassuolo!

Omgångens sparkning:
Juventus fick nog. Max Allegri fick i förra veckan sparken från jobbet som huvudtränare för Juventus omedelbart. Det kom i samband med lagets vinst i Coppa Italia mot Atalanta där Allegri tappat skallen och slet av sig slips, knäppte upp skjortan och gick bärsärk på bland annat tidningen Tuttosports redaktör. Klubben gick ut med beteendet inte passade med klubbens värderingar och fick då sparken. Märkligt kan man tycka, samtidigt som fotbollen Allegri vill spela inte osar framtid. Paolo Montero, som till vardags tränar Juventus primavera-lag fick ta över som interim säsongen ut. Montero kunde inte få en värre start i sin första match mot Bologna. Thiago Mottas gäng gjorde snabbt både 1 och 2 mål, det tredje kom även det. Plötsligt stod det 3-0. 

Delar av Juventus ultras skrek redan innan matchen efter Allegri, nu skrek man högre. Specifikt var det en ultras-gruppering som inför matchen visade upp en banderoll med texten: “Det finns ingen som dig, Allegri för oss är du nummer 1”. På det hade man målat bilder på Allegris olika klädesplagg som då hamnade i centrum i händelsen som gav honom sparken. 

Sedan händer något som jag inte trodde om Juve. På 8 minuter har man alltså kvitterat. 3-3. När Montero mötte medierna efter matchen var han glad och tacksam över laget och tyckte att oavgjort var ett rättvist resultat. Han var också berörd över att få träffa och träna gentemot Motta, då de gick på Coverciano tillsammans (utbildningen tränarna i Italien måste gå för att träna ett Serie A-lag). 

Resultat:
 

Fiorentina  Napoli 2-2
0-1 Amir Rrahmani 8', 1-1 Cristiano Biraghi 40', 2-1 
M'Bala Nzola 42', 2-2 Khvicha Kvaratskhelia 57'
 
Lecce  Atalanta   0-2
0-1 Charles De Ketelaere 48', 0-2 Gianluca Scamacca 
53'
 
Torino Milan    3-1
1-0 Duvan Zapata 25', 2-0 Ivan Ilic 40', 3-0 Ricardo
Rodriguez 45', 3-1 Ismael Bennacer 55'
Sassuolo Cagliari  0-2
0-1 Matteo Prati 71', 0-2 Gianluca Lapadula 91'
 
Udinese Empoli 1-1
0-1 M'Baye Niang 90', 1-1 Lazar Samardzic 114'
 
Inter Lazio  1-1
0-1 Daichi Kamada 32', 1-1 Denzel Dumfries 87'
 
Roma Genoa 1-0
1-0 Romelu Lukaku 79'

Monza                             Frosinone                     0-1 
0-1 Walid Cheddira 9'

Salernitana                     Hellas Verona               1-2
0-1 Tomas Suslov 22', 0.2 Michael Folorunsho 48',
1-2 Giulio Maggiore 90'

Bologna                         Juventus                      3-3
1-0 Riccardo Calafiori 2', 2-0 Santiago Castro 11', 
3-0 Riccardo Calafiori 53', 3-1 Federico Chiesa 76',
3-2 Arkadiusz Milik 83', 3-3 Kenan Yildiz 84'


Tabell:  

 
Tabell:

 
  

TV: Hien: Det är skillnaden på Serie A och allsvenskan
 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2024-05-21 00:25:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)