Allianz Stadium, 2023-12-08 20:45

Juventus - Napoli

Prepartita Juventus - Napoli

Prepartita Juventus - Napoli

Ligatvåan Juventus står registrerade som motståndare ikväll, och Walter Mazzarri fortsätter att få det för toskanaren väldigt otacksamma spelschemat serverat till sig. Det mesta talar för att den senaste tidens resultatrad tickar upp till 3 förluster efter kvällens match, samtidigt som striden om Champions League och Europaplatserna tätnar allt mer.

Ja, det har sannerligen inte varit någon enkel start för Walter Mazzarri. Inledande möte borta mot Atalanta, följt av Real Madrid i Champions League på Santiago Bernabeu, och senast serieledande Inter. 1 vinst och 2 förluster, och 3 av 9 poäng senare, så är det alltså Juventus som står för motståndet ikväll. Uppräkningen här talar egentligen för sig själv, och oavsett om det hade varit Rudi Garcia som hade suttit kvar på tränarposten eller nyblivne Walter Mazzarri så hade så där väsrt mycket mer än redan utfallet resultat inte varit att vänta.

Sedan Mazzarri tog över så har det egentligen, både resultat och spelmässigt, gått ungefär så som man kunde förvänta sig. Det är ett välkänt fenomen att lag som byter tränare, oavsett från vem de byter från och till vem de byter till, brukar få ett mer eller mindre stort uppsving. Nytt blod kommer in, spelare ska bevisa sig för den nya chefen, osv. Napoli är inget undantag här, och även om uppsvinget inte direkt varit monumentalt, så pekar det åtminstone i någon slags förbättringens riktning. 

Sanningen är ju också att det hade varit fullt legitimt att förvänta sig, och trott på, på katastrofsiffror i de senaste matcherna. Och nu syftar jag inte på redan nämnt motstånd i sig - jag syftar på Walter Mazzarri. Återkomsten av den gamle Napolitränaren, i princip från de tränarmässigt döda, var, och till viss mån fortsätter vara, ett väldigt stort frågetecken. 3 matcher är förvisso ignenting, men det är heller inte mycket om man ska försöka ge sig på att bedömma ett lags prestationer. Mer tid än så kommer givetvis krävas.

Med det sagt så har Napoli sett en aning mer intensiva, både i försvar och anfallsspel, och det är nog inte enbart ett resultat av att det är en ny tränare på posten. För de som kommer ihåg Mazzarris gamla dagar i Napoli, dvs under hans första runda, så var intensitet i spelet en av de mer utmärkande faktorerna för det himmelsblå laget skulle jag vilja påstå. Det var också något som Mazzarri pratade om på en presskonferens nyligen, och efter sömntabletten Rudi Garcia så är det mer än välkommet med mer energi i laget. 

Juventus å sin sida fortsätter att gå, i princip, som tåget. I dagsläget så verkar det enbart vara nämnda Juventus, och Inter, som anmält intresse för Scudettovinst 2023-2024. Även om gapet mellan de båda lagen och Milan, som nu är på en tredjeplats, inte är enormt så ser det i dagsläget inte ut som att några andra lag kommer kunna störa de vitsvarta respektive de svartblå i titelracet.

Så vad att förvänta sig ikväll? Ja, inte så värst mycket skulle jag säga. Ytterligare en förlust är inte bara spelbolagens tips, det är också mitt eget. Och även om det så blir den tredje raka förlusten för Mazzarri, kommer jag knappast larma nödsignalerna för Mazzarris Napoli eller för denna säsong. Den här säsongen handlar inte om att försvara ligatiteln, och vill man vara cynisk/skeptisk, som jag är, så handlade det inte ens om detta innan Rudi Garcia ledde ut laget för säsongens första match. Om Spalletti hade tränat laget även denna säsong, då hade jag eventuellt kunnat gå med på att ett försvar av fjolårets ligatitel hade varit både rimligt och troligt. Men så är inte fallet, och således är den hägringen i dagsläget ofantligt långt bort.

Nej, att hoppas på några mirakel ikväll eller för denna säsong är det inte läge för nu. Om Napoli ikväll lyckas få med sig en poäng ner till Neapel, toppen. Om de vid säsongens slut når en Champions League-plats, ännu bättre så. Men mer än så kan man, och bör man, inte förvänta sig. Varken ikväll, varken för denna säsong. 

Med dem halvdystra, men likaså superrealistiska, orden så väntar jag in kvällens match.

Och med dem orden fortsätter scudetto-bakfyllan sakta sjunka in djupare in i medvetandet.

Clarence Thunberg Kalt2023-12-08 13:59:00
Author

Fler artiklar om Napoli