2019-09-01 18:00

Lazio - Roma
1 - 1

Ramträffarnas Derby slutade rättvist 1-1

Som brukligt kom laguppställningen en timme innan match. Det var några tydliga markeringar från Fonseca sedan förra matchen. Juan Jesus på bänken och Mancini på plats i mittförsvaret. Likaså var Kluivert förpassad till bänken efter en svag insats precis som Jesus förra helgen. Det uppseendeväckande var att Florenzi var uppsatt som vänsterspelare av de tre bakom Dzeko och Zappacosta in som högerback. Dock hände det något med Zappacosta troligen under uppvärmningen och vi fick som vanligt se Florenzi på högerbacken och Kluivert till vänster från start i Perottis frånvaro.

Man fick ett intryck av att Romaspelarna var ängsliga och oroliga i inledningen av matchen. Lazio drog på en hög och intensiv press som lönade sig flera gånger om. I minut 3 får Lazio hörna och redan där funderar jag på om det är rätt att Florenzi skulle markera Acerbi. Tydligen var det så för han gjorde det på alla följande hörnor under matchen. Hörnan slogs in och Pau Lopez boxar fint ut, dock inte bättre än att bollen går rakt ut i planen och där står Lucas precis utanför D:et och på volley bombar han bollen i insidan av stolpen. Immobile får så när returen på sig, men behöver ta flera tillslag och Fazio kan täcka bort skottet.

I minut 5 trixar Zaniolo med bollen utanför Lazio’s straffområde och smäller sen iväg ett hårt skott också det i insidan av stolpen. Allt verkar hända på en och samma gång och något disciplinerat försvarsspel var det aldrig talan om i den första halvleken. Pau Lopez gör egentligen sitt enda stora misstag då han med fötterna försöker spela upp längs marken till någon av våra mittfältare. Lazio bryter, men vi blir inte straffade där. Det är Lazio som känns som det starkare laget under denna period, men när vi kommer förbi förstapressen finns det oceaner av utrymme för omställningar. När vi för en gång skull i minut 16 har lite etablerat spel på Lazios planhalva chippar Dzeko rutinerat upp bollen på Milenkovic-Savic hand och Guida pekar på straffpunkten utan att tänka två gånger. Klart man blir glad för en straff till sitt lag, men sådana straffar tycker jag är väldigt billiga att få och om man får de mot sig blir man både förbannad och trött. Hur som helst, Kolarov, som har mentalt övertag på Strakosha från 11 meter smäller upp bollen högt till vänster medan Strakosha flyger iväg åt andra hållet.

Torpedfotbollen var på inga sätt slut i och med ledningsmålet utan det skapades chanser åt båda håll, främst till hemmalaget. Mancini försökte i minut 21 rensa undan en boll som hade gått till egen inspark, men i stället blir det ytterligare en Laziochans genom Immobile. Chanserna haglar vidare och efter en långboll mot Romas straffområde där först Fazio är passiv står Mancini på hälarna när Milenkovic-Savic nickskarv friställer Immobile som bombar bollen i kryssribban och ut. Pust! Nu händer allt i ett rasande tempo, Felipe Luiz kapar Kluivert och blir varnad och nästan direkt därefter skjuter Correa i stolpen från vänsterposition inne i Romas straffområde. Strax därefter är det Roma och Zaniolo igen som träffar stolpen och då har det bara gått 27 minuter. Även om inte Lazio hade ett klart övertag i detta skede så var det i alla fall tydligt. Våra tre ungtuppar, Ünder, Zaniolo och Kluivert, är under denna perioden mer som valpar och det centrala mittfältet lämnas ensamma mot anstormande Laziospelare. Det ska även poängteras att det centrala mittfältet, Christante och Pellegrini också ofta lämnade de centrala backarna åt sitt öde. Intressant är dock att vi spelar precis så som Fonseca sagt att vi endast ska spela vid några enstaka tillfällen, dvs positionsbundet utan hög press på motståndarna. I stället föll vi ner med hela laget på defensiv planhalva. Zaniolo kom in sent i en tackling på Luiz Felipe och får gult kort. Lazio och främst den irriterande Inzaghi ville ha det till rött kort för sultackling, men det var nog de ljusblåa helt ensamma om att tycka. Märkligt är det att Inzaghi i match efter match och säsong efter säsong tillåts att under i stort sett hela matchtiden stå utanför sitt tekniska område och vifta mot varje närkamp och domslut.

Under halvlekens avslutande 15 minuter är det mer hela-havet-stormar än hawaiifotboll. Omställningar efterföljs av omställningar, fram och tillbaka hela tiden. Laziospelarna har jobbat väldigt hårt och mattas under några minuter och Roma lyckas för första gången under hela matchen äga lite boll på offensiv planhalva och då har det gått 35 minuter. I 40:e minuten tvingas Luiz Felipe byta efter Zaniolos tackling och Bastos kom in. Nu väcktes lite förhoppningar för Bastos har sällan varit lyckad i så många derby. Dock spelade han stabilt under resten av matchen. Halvleken avslutas med lite halvchanser på båda hållen och Kolarov får ett frisparksläge i sista minuten, men det skapar inga problem för Lazio.

Känslan i paus var att mittfältet behövde stärkas upp, men det var samma 11 spelare som kom ut till andra halvleks början. Halvleken startades dock precis som hela första halvleken och det var ingen ”tränarmatch” där man absolut inte ville att motståndarna ens skulle få tillstymmelse till en målchans, utan det var en match i bästa ”Zemananda”! Zaniolo tar sig fram i fint läge direkt i andra halvleks första minut, men skottet går dock lite slarvigt över. Kluivert slarvar bort ytterligare en kontring med eget avslut när medspelare har löpt till utmärkta positioner.

Florenzi gör en vansinnig rensning ute vid egen sidlinje på egen planhalva, men bollen träffar en Laziospelare och det blir på nytt farligt, men anfallet avstyrs till hörna. I 51’ minuten gör Zaniolo en tjurrusning längs hela högerkanten, men slår ett totalt misslyckat inlägg med sin vänster yttersida. Viss antydan till trötthet kunde skönjas här, men Olimpico´s tunga gräsmatta skulle skörda offer i båda lagen. Inte bara spelarnas kroppar verkade påverkas, utan även deras tankeförmåga. Det fanns hur mycket möjligheter att spela possession, men detta var det vertikala spelets afton. I en märklig situation krockar Romas båda mittbackar efter en lång boll från Lazios backlinje. Immobile som är i närheten blir märkligt nog varnad i den situationen. Moment senare löper Lazios Lazzari som var synnerligen  aktiv under hela matchen precis som han var i Spal under förra säsongen och hotar med ett inspel. Strax därefter försöker Kolarov oförklarligt hålla bort Milenkovic-Savic vid sidlinjen, men blir avsnoppad bollen som snabbt åker fram till Immobile. Han kommer inte till skott utan vänder om och serverar bollen till Luiz Alberto, som dittills varit totalt osynlig, på silverfat. Minut 59 och 1-1 var ett faktum och inte alls orättvist. Kluivert var nu inne i en väldigt svag period och man väntade på ett byte som dock aldrig kom. Radu fick ett gult kort efter att ha satsat hårt mot Pellegrini utanför eget straffområde. Kolarov tog frisparken, men den var sorgligt dåligt slagen och rullade utanför stolpen. Lazio ställer om på direkten och sekunder senare har Correa ett totalt friläge efter en del carambolestudsar, men Pau Lopez räddar säkert från nära håll.

I 67 minuten byts Pastore in för Ünder, Zaniolo flyttas ut till höger och Pastore tar platsen bakom Dzeko, men argentinaren gjorde på nytt ett svagt inhopp. Positivt var dock samarbetet mellan Zaniolo och Florenzi, men ingen var framme på rätt plats när inspelet kom. Två minuter senare blir Mancini lite övermodig och Immobile får en chans som han sparkar över. Kluivert gör ännu en dålig passning och Florenzi tvingas ta ett gult kort för spelsabotage/fasthållning.

Parolo ersätter Milenkovic-Savis med 20 minuter kvar och på nytt tappar vi bollen ”unforced” på egen planhalva och Laziochans uppstår. Omställning för oss på nytt och Dzeko rundade Acerbi som tvingas leka ryggsäck på bosniern. Gult kort även där. Radu får krampkänning, men Lulic byts ut mot Jony i minut 78 och minuten senare ersätter Santon Zaniolo. Santon högerback och en trött Florenzi upp som höger mittfältare. Santon lyckas få ett gult kort för en tveksam armbåge och Parolo skruvar ett inspel i överkanten på ribban med 4 minuter kvar. Diawara får göra debut med två minuter kvar och en totalt slutkörd Florenzi byts ut. Santon kan också vara glad att han inte fick ett andra gul kort då han gjorde en snygg neddragning på mittplan vid en Lazioomställning. Lazio lyckas på tilläggstid få in en boll och Avicii-låten basuneras ut i högtalarna. Dock var det ingen fara på taket då Jony var både offside och bollen var ute ur spel innan bollen gick i nät. Matchen avslutades med att Kolarov onödigt ger Lazio ett sista farligt frisparksläge, men matchen slutar rättvist 1-1, men med ett poängövertag för de ljusblå.

Vad som var glädjande var att samspelet mellan Fazio och Mancini kändes väldigt mycket stabilare än Fazio - Jesus. Zaniolo gjorde också en stark insats och honom kommer vi sannerligen få mycket nytta av framöver. Fonseca håller på att spela in ett helt nytt rörelsemönster för hela laget, men främst för kantanfallarna som ska gå mycket mer centralt. Fonseca vill implementera sitt spel och inte anpassa sig inför varje motståndare. Modigt i Serie A och väldigt modigt i tålamodssvaga Rom. Laginsatsen var totalt sett godkänd och med några spelare på väg tillbaka från skador ska vi se fram med tillförsikt mot fortsättningen av säsongen.