Redaktionen: Skeptisk till Spalletti
Upp till bevis

Redaktionen: Skeptisk till Spalletti

Napoli har en ny tränare i Luciano Spalletti och redaktionen ger sin syn på saken.

Fredrik:
För mig går det att se på utnämningen av Spalletti från två vinklar. Dels kan jag tycka att hans tid är förbi, det såg spännande ut i Udinese och Roma. Han kändes ny och fräsch då, hade något bra under några år - men efter det har inget hänt. Det har dessutom varit tydligt att han inte räckte till för att leda lag hela vägen. Å vad har han gjort nu i två år? Varför har ingen velat ha honom? Jag kan en del teorier om det.

Men det går även att se att han skulle kunna göra helt ok ifrån sig i dagens Napoli, knappast sämre än vare sig Ancelotti eller Gattuso. Truppen är bra och det finns säkert fog för att tro att han kan få ut mer av materialet än Gattuso. Å ett Napoli som knappast lär satsa något extra nu , varför då testa en ny spännande, alternativt högprofilerad tränare? Då kan klubben lika gärna gå efter Spalletti.

Jag är skeptisk till Spalletti, men har de senaste dagarna landat in att Napoli lika gärna kan ta in honom. Vem av Spalletti, Italiano, Inzaghi skulle ha bäst möjlighet att ta Napoli till ny CL-plats (ett rimligt mål)? Jag ser att alla tre skulle klara det. Med en tränare som Allegri skulle kanske Napoli kunnat sikta lite högre. Men i stort sett med samtliga övriga tränare tror jag laget når ungefär lika långt. Så vi får testa. I nuläget känns det som vi går in med låga förväntningar så kan vi landa mjukare vid motgång och bli positivt överraskade vid framgång. 


Clarence:
Ordet som bäst beskriver hur jag känner inför Spalletti kan ungefär sammanfattas såhär: jaha?. Jämfört med Gattuso ser jag det som ett steg i sidled, eventuellt ett steg snett uppåt. Uppåt i och med att Spalletti är en betydligt mer erfaren tränare, sidled i och med att den gode Luciano varit arbetslös i nu 2 år. Håller han samma nivå som förut? Om inte, hur mycket har han egentligen hamnat efter, hur mycket av gårdagens produkt är han egentligen? Svar som nu är svåra att ge, men som vi ju inom en snar framtid kommer få. Givet att han håller samma nivå som tidigare är det ett ganska säkert val. Spalletti kommer inte sänka skeppet, men han kommer heller inte göra några mirakel med det.

Beroende på hur man är funtad och ser på Napolis situation nu (och senaste säsonger) är det då ett rimligt val av tränare, lite bekvämare och lite tryggare. Jag är dock lite besviken, speciellt sett till vilka eventuella alternativ som fanns där ute. Jag har varit inne på det tidigare, men De Zerbi ansåg jag ha varit det bästa valet. Utöver De Zerbi fanns ju även namn som Italiano, Juric och Inzaghi som verkade högst troliga att kunna landa i Napoli (och nej, jag trodde alltså aldrig på Allegri-ryktena). Ingen av dessa namn är lika erfarna, säkra kort, som Spalletti MEN jag bedömer alla ha en högre potential än denne. Framförallt De Zerbi, men poängen är att den eventuella uppsidan i någon av dessa namn är betydligt högre. Jag drar inte den enkla slutsatsen att eftersom Sarri kom från en mindre klubb och hade denna potential så skulle i så fall någon av ovanstående namn göra samma resa om denne blivit tillsatt istället för Spalletti, men likheterna finns där och om man ser på varje individ tycker jag mig finna ett case för att var och en skulle kunna göra något riktigt bra med Napoli.

Hela den här tränarfrågan blir alltså en slags risk/reward för min del. Så, för att knyta ihop detta långa resonemang - varför hade jag föredragit mer risk (och potentiell reward) i valet av tränare? Jo, för att vid en anblick på tabellen så är den inte som för några år sedan. Milan och Inter är tillbaka i toppen, Atalanta fortsätter göra allting rätt, huvudstadslagen tar mer eller mindre stora steg framåt och flera andra outsiders (lex Sassuolo) gör livet i den Italienska tabelltoppen tuffare. Ett lag som Napoli behöver då hitta andra konkurrensfördelar, då vi inte kommer (frivilligt och/eller kapacitetsmässigt) att kunna konkurrera med flera av dessa lag ekonomiskt. En tränare som då har förmågan att, likt Sarri gjorde, höja spelarmaterialet och taktiken till en annan nivå blir därför en extremt viktig del i att kunna stånga sig in i den där allt mer tuffare konkurrensen om topplaceringarna. Denna förmåga/potential ser jag inte i Spalletti, och det är därför jag hellre hade sett ett annat namn på tränarbänken.


Payam:
23 Maj 2018 får Sarri kicken av ADL och nu, lite drygt 3 år senare har vi fått vår tredje mister på Napolibänken. Innan Gattuso kom var jag tveksam men ändå ganska hoppfull, nu är jag inte direkt missnöjd men långt ifrån euforisk. Spalletti känns inte helt klippt och skuren för Napoli men vem vet, kanske är det en skallig, mer taktiskt inriktad, lugn och gänglig herre som behövs på sidlinjen. Jag har mina reservationer för denna tillsättning men jag vill gärna ge honom 'the benefit of the doubt' och avvakta. Historiskt har Spalletti meriter att imponeras av men jag får lite flashbacks till Ancelotti/Benitez där man lever på gamla meriter och möjligen kan detta bli det som fortsatt håller truppen tillbaka. Den som lever får se. Positivt att vi får en fysisk person innan säsongen är helt slut så han får möjlighet att lära känna truppen och vara med i försäsongen så mycket det bara går.

Todd:
Jag har verkligen inget emot Spalletti som så. Tvärtom. Har alltid tycket att han är en habil coach och en stor gentleman. Hans tidigare sätt att spela kan nog passa Napolitruppen rätt hyfsat också. Däremot känns värvningen extremt De Laurentiis-esk och Spalletti har därtill inte coachat på två år. Vart står han och hans fotboll 2021? Hur mycket av den gamla skolan blir det? Personligen hade jag hellre sett någon av de lite yngre och mer "spännande" italienska tränarna. De Zerbi och Italiano stod högt upp på mina listor. Conceição och Galtier hade också varit mer kittlande än Spalletti. Nostalgisk som man är hade jag såklart gärna sett en Sarri-återkomst också. Spalletti har heller inga tunga titlar i bagaget, även om det såklart finns mycket rutin.

Jag vill se ett tränardrivet Napoli med tydliga utstakade linjer i spelet (lex Sarri) snarare än ett lag som är beroende av enskilda spelare och individuella prestationer. Jag är, som ni förstår, ambivalent. Kul med ny tränare, för det behövdes i min bok. Är Spalletti mannen som ska ta Napoli framåt och uppåt? Jag är tveksam. men vem är jag att bedömma det? Jag ser med viss tillförsikt fram emot säsongen 2021/2022 med den gode Luciano vid rodret. Avanti!


Solo:
Ja vad ska man säga? Det vimlar ju inte direkt av alternativ därute och nu när Allegri gick tillbaks till Juve och Sarri och ADL fortfarande är på "non speaking terms" så är väl detta ett helt ok val. Men jag är skeptisk. Han gjorde under med Roma och har bevisligen något som kan få lag att prestera över sin förmåga. Jag kan dock för lite om hans taktik och får läsa på lite innan jag uttalar mig helt, men minnet säger att Roma var rätt offenisva under Spalletti. I avsaknaden av en riktig striker så får vi hoppas att "Spandau Ballet" får fason på gubbarna. Har vi ingen 20+ målgörare behöver vi minst 5-6 gubbar som spottar in bortom tio kassar. Jag hoppas han är så pass taktiskt skicklig att han kan förändra matchbilder, för det kommer att behövas. Som "Clarence Clearwater Revival" var inne på så är konkurrensen stenhård om Europaplatserna och för att slå sig in där och stanna där, behövs en tränare som har "det där". Jag har upplevt att "Spandau" alltid haft något som sagt, men har inte kunnat sätta fingret på vad.

Vidare, hur är han som person, hur kommer han komma överens med den allsmäktige? Intressanta frågor som kommer att besvaras innan årets slut. Jag är skeptisk men inte uppgiven. Kommer bli en intressant försäsong och säsong. Och kom ihåg, tränare från Toscana gör sig bra hos oss.

Redaktionen2021-05-30 19:25:00
Author

Fler artiklar om Napoli